Regeneron: Το μονοκλωνικό αντίσωμα προσφέρει προστασία 8 μηνών με μία δόση, σύμφωνα με μελέτη

Regeneron: Το μονοκλωνικό αντίσωμα προσφέρει προστασία 8 μηνών με μία δόση, σύμφωνα με μελέτη

monoclonal antibodies monoklonika shutterstock 1862484904

Η εταιρεία Regeneron παρουσίασε μία κλινική μελέτη  όπου μία δόση ενός αντισώματος  REGEN-COVμειώνει την πιθανότητα ενός μη μολυσμένου ατόμου να προσβληθεί από τον ιό κατά 81,6% μέχρι και για οκτώ μήνες μετά τη λήψη του φαρμάκου.

Η μελέτη αυτή ήταν φάσης 3 και περιλάμβανε άτομα που ήρθαν σε επαφή με θετικό κρούσμα τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική ανακοίνωση. Κανείς ασθενής που έλαβε το αντίσωμα δεν νοσηλεύτηκε, ενώ έξι ασθενείς νοσηλεύτηκαν στην ομάδα του placebo. Κανείς ασθενής στην μελέτη δεν κατέληξε.

Ο FDA ενέκρινε το αντίσωμα σε ασθενείς με ήπια/μέτρια νόσο και σαν προληπτική θεραπεία σε όσους έχουν εκτεθεί σε νοσούντες. Η θεραπεία αυτή θεωρείται πολύ χρήσιμη για όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι και έχουν μειωμένη αντισωματική απάντηση στο εμβόλιο. Πλέον στόχος είναι η δημιουργία και φαρμάκων πλην του εμβολίου, όπως το χάπι της εταιρείας Pfizer και της εταιρείας Merck μειώνουν τη θνητότητα στην ήπια και μέτρια νόσο σε σχέση με το εικονικό φάρμακο. Με βάση τα δεδομένα αυτά θεωρείται πιθανό να επεκταθεί η έγκριση του φαρμάκου REGEN-COV και σε άτομα που δεν έχουν εκτεθεί στον ιό αλλά είναι ανοσοκατεσταλμένοι.

Πηγή: skai.gr

Πηγή

Δείτε επίσης  Κορωνοϊός: Τουλάχιστον 100 εκατ. άνθρωποι μπορεί να έχουν long Covid- Τι δεχνει διεθνής μελέτη