Το άγνωστο στους πολλούς χωριό της Ορεινής Αρκαδίας που είναι παραδοσιακός οικισμός γεμάτος φυσικό κάλλος

Το άγνωστο στους πολλούς χωριό της Ορεινής Αρκαδίας που είναι παραδοσιακός οικισμός γεμάτος φυσικό κάλλος

ano doliana spitia

Με την πρώτη ευκαιρία που θα μπορέσετε να κάνετε μια εκδρομή με το αυτοκίνητο, σίγουρα η Πελοπόννησος θα βρεθεί στην κορυφή της λίστας σας. Τι θα λέγατε αυτή τη φορά να πάτε μεν στην Πελοπόννησο αλλά σε άλλα χωριά που πιθανόν να μην γνωρίζετε, όπως το συγκεκριμένο. Πρόκειται για τα Άνω Δολιανά στην Αρκαδία που είναι ένα ορεινό καταπράσινο γραφικό χωριό που κρύβει πολλές εκπλήξεις για τους επισκέπτες του. Από το φυσικό κάλλος και την πλούσια βλάστηση μέχρι τις ταβέρνες και την πεζοπορία, προσφέρει μια υπέροχη εμπειρία…

Άνω Δολιανά χωριό Αρκαδίας λεπτομέρεια δάσος

Η περιοχή «Κούβλι» αποτελεί την νοτιοανατολική κατάληξη του οροπεδίου της Τρίπολης, από όπου αρχίζει να ορθώνεται ο ορεινός όγκος του Πάρνωνα, με τα Άνω Δολιανά, ένα από τα πιο όμορφα χωριά της ορεινής Αρκαδίας, να είναι το πρώτο που θα συναντήσετε.

Άνω Δολιανά χωριό Αρκαδίας αποδράσεις Σαββατοκύριακο πέτρινα σπίτια

Χτισμένο στις βόρειες πλαγιές του Πάρνωνα και σε υψόμετρο 1050 μ., ξεχωρίζει από την πρώτη ματιά με τα καλντερίμια και τα πετρόκτιστα σπίτια. Από την κεντρική πλατεία, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, θα απολαύσετε μοναδική θέα προς τον κάμπο της Τρίπολης.

Περνάμε 48 ώρες στα χωριά της Αρκαδίας!

Παραδοσιακός οικισμός με φυσικό κάλλος

Γύρω, γύρω απλώνεται ένα εντυπωσιακό δάσος με καστανιές, που προσφέρεται για πεζοπορία, αφού κοντά στο χωριό περνάει το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Παραδοσιακά καφενεδάκια και πολλές ταβέρνες υπόσχονται στους επισκέπτες να μην τους λείψει τίποτα!

Άνω Δολιανά χωριό Αρκαδίας αποδράσεις Σαββατοκύριακο κοντινό σε πέτρινο σπίτι

Στο καφενείο της “Κυρά Βούλης” θα πιείτε αρωματικό ελληνικό καφέ συνοδεία κεράσματος, συνήθως γλυκό του κουταλιού που φτάνει στο τραπέζι σε διάφορες γεύσεις για να διαλέξετε! Αν είστε τυχεροί θα πιείτε και χειροποίητο λικέρ. Κέρασμα κι αυτό!

Δείτε επίσης  Νέα επιδείνωση του καιρού – Αλλάζει απότομα από τις επόμενες ώρες

Με παραδοσιακό προϊόν τα κάστανα, θα αγοράσετε πολλές τοπικές μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού ενώ θα δοκιμάστε και πολλές συνταγές με κάστανο. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας κατά την επιστροφή κάτι από όλα αυτά.

Ιδανικός προορισμός για πεζοπορία

Τα Άνω Δολιανά παρουσιάζουν πλούσια φυσική ομορφιά, με κατάφυτες ρεματιές και πετρόχτιστα σπίτια πλήρως ενταγμένα στο περιβάλλον. Οπότε εδώ η πεζοπορία επιβάλλεται, γι’ αυτό να είστε έτοιμοι να περπατήσετε στο βουνό, απολαμβάνοντας μοναδικές εικόνες.

Η πεζοπορική διαδρομή στη ρεματιά του Αγιάννη ξεκινά από τον ξενώνα του χωριού και ακολουθεί αρχικά το μονοπάτι δίπλα στο ρυάκι. Θα περπατήσετε ακούγοντας τους ήχους των ξερών φύλλων αλλά και των γάργαρων νερών που τρέχουν από τις πηγές.

Η είσοδος στην ξερή κοίτη του ποταμού θα σας φέρει μπροστά από τα ερείπια εγκαταλειμμένων νερόμυλων, ενώ η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής θα σας εντυπωσιάσουν. Μετά από 5 περίπου χιλιόμετρα εύκολης πεζοπορίας θα φτάσετε στο ξωκλήσι της Παναγίας της Κουβλιώτισσας.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

– Advertisement –

Πηγή