Ηνωμένο Βασίλειο: Τοποθετήθηκε το πρώτο προσθετικό μάτι από 3D εκτυπωτή

Ηνωμένο Βασίλειο: Τοποθετήθηκε το πρώτο προσθετικό μάτι από 3D εκτυπωτή

3dEye

Ένας ασθενής, σε εξειδικευμένη κλινική για την όραση στο Ηνωμένο Βασίλειο, έγινε ο πρώτος στον οποίο τοποθετήθηκε προσθετικό μάτι που δημιουργήθηκε από 3D εκτυπωτή. Τώρα, οι γιατροί του Moorfields Eye Hospital ευελπιστούν η δοκιμή να πετύχει γιατί αυτό θα βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, τόσο από άποψη αισθητικής, όσο και όσον αφορά στην αναμονή μιας και θα μειωθούν κατά πολύ οι χρόνοι που θα λαμβάνουν τα προσθετικά μέλη.

Οι παραδοσιακές μέθοδοι απαιτούν παρέμβαση στην κόγχη του ματιού κι αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δύσκολο καθώς ενήλικες και παιδιά ενδεχομένως να χρειάζονται ολική αναισθησία για να ολοκληρωθεί η επέμβαση.

Η νέα μέθοδος, όμως, υποστηρίζουν οι επιστήμονες εγγυάται δύο πράγματα: μια καλύτερη ρέπλικα ματιού και ελάχιστες παρεμβάσεις. Λένε πως το μόνο χρειάζεται είναι η ακτινογραφία και από εκεί αναλαμβάνει εξειδικευμένο λογισμικό που δημιουργεί ένα μοντέλο της κόγχης ώστε να χρησιμοποιηθεί από τον εκτυπωτή. Το καλό μάτι του ασθενούς επίσης σαρώνεται ώστε να εξασφαλιστεί πως θα λάβει ένα ακριβές αντίγραφο.

Τα αρχεία έπειτα αποστέλλονται σε τρισδιάστατο εκτυπωτή που βρίσκεται στη Γερμανία. Εκεί δημιουργείται το μάτι μέσα σε λιγότερες από τρεις ώρες. Στη συνέχεια το προσθετικό μέλος πηγαίνει στον οφθαλμίατρο για να μπουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες και για να γυαλιστεί, καθώς επίσης και για να τοποθετηθεί στον ασθενή.

Δείτε επίσης  Μαγιορκίνης σε ΣΚΑΪ: Σε 15-20 ημέρες θα δούμε κι άλλη χαλάρωση μέτρων -Τι είπε για την Όμικρον

Ο Στιβ Βερζ, ένας μηχανικός από το ανατολικό Λονδίνο στα 40 του, δοκίμασε για πρώτη φορά το νέο του αριστερό ματι στις 11 Νοεμβρίου. «Χρειαζόμουν ένα προσθετικό μάτι από τότε που ήμουν 20 ετών. Πολλές φορές όταν φεύγω από το σπίτι ρίχνω μια δεύτερη ματιά στον καθρέφτη και δεν μου αρέσει αυτό που βλέπω. Το νέο μάτι δείχνει καταπληκτικό και η αλήθεια είναι πως η διαδικασία μιας και βασίζεται στην τεχνολογία 3D θα γίνει ακόμη καλύτερη στο μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή