ΗΠΑ-Μελέτη: Περισσότεροι οι θάνατοι ηλικιωμένων σε μονάδες φροντίδας, με ανεμβολίαστο προσωπικό

ΗΠΑ-Μελέτη: Περισσότεροι οι θάνατοι ηλικιωμένων σε μονάδες φροντίδας, με ανεμβολίαστο προσωπικό

ape girokomeio

Οι οίκοι ευγηρίας και οι άλλες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων έχουν υψηλότερα ποσοστά μολύνσεων και θανάτων λόγω Covid-19, όταν το προσωπικό τους έχει χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, δείχνει μια αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι ο βαθμός εμβολιασμού του προσωπικού προστατεύει ανάλογα τους φιλοξενούμενους και ασθενείς σε αυτές τις δομές, ιδίως στις περιοχές με πολλά κρούσματα κορωνοϊού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μπράιαν ΜακΓκάρι του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “New England Journal of Medicine”, ανέλυσαν στοιχεία από 12.363 μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων (το 81% του συνόλου στις ΗΠΑ), συσχετίζοντας το ποσοστό εμβολιασμού του προσωπικού κάθε μονάδας με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τους θανάτους στην κάθε μία, τόσο στους ηλικιωμένους όσο και στο ίδιο το προσωπικό.

Διαπιστώθηκε ότι στις περιοχές με μεγάλη μετάδοση του κορωνοϊού οι μονάδες με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη είχαν υπερδιπλάσιες μολύνσεις Covid-19 και σχεδόν τριπλάσιους θανάτους μεταξύ των φιλοξενουμένων, σε σχέση με εκείνες που είχαν τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού του προσωπικού. Αυτό ίσχυε άσχετα με το βαθμό που είχαν εμβολιαστεί οι φιλοξενούμενοι και ασθενείς, κάτι που δείχνει ότι ο εμβολιασμός του προσωπικού παίζει σημαντικό ρόλο στη διάδοση της Covid-19.

Οι μονάδες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είχαν κατά μέσο όρο 1,56 περισσότερα κρούσματα Covid-19 ανά 100 κλίνες μεταξύ των φιλοξενουμένων, 1,50 περισσότερα κρούσματα ανά 100 κλίνες μεταξύ του προσωπικού και 0,19 περισσότερους θανάτους ανά 100 κλίνες μεταξύ των φιλοξενουμένων, σε σχέση με τις μονάδες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη του προσωπικού στην ίδια περιοχή. Στις περιοχές με μικρή διασπορά του κορωνοϊού οι διαφορές ήσαν μικρότερες.

Δείτε επίσης  Πνευμονολογική Εταιρεία & ΚΕΔΕ δίνουν «Ανάσα Ζωής» για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι αν όλες οι μονάδες είχαν πετύχει εμβολιαστική κάλυψη της τάξης τουλάχιστον του 83%, τότε θα είχαν υπάρξει περίπου 7.500 λιγότερα κρούσματα Covid-19 μεταξύ του προσωπικού και 4.800 λιγότερα μεταξύ των φιλοξενουμένων, καθώς επίσης 703 λιγότεροι θάνατοι μεταξύ των τελευταίων.

«Τα ευρήματα δείχνουν σαφώς ότι είναι κρίσιμο να είναι το προσωπικό εμβολιασμένο σε υψηλό ποσοστό», δήλωσε ο ΜακΓκάρι, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή