ΗΠΑ: Σαρωτικό πέρασμα 30 ανεμοστρόβιλων από έξι πολιτείες – Φόβοι για περισσότερους από 100 νεκρούς

ΗΠΑ: Σαρωτικό πέρασμα 30 ανεμοστρόβιλων από έξι πολιτείες – Φόβοι για περισσότερους από 100 νεκρούς

Σοκ έχει προκαλέσει το σαρωτικό πέρασμα 30 ανεμοστρόβιλων από έξι πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς εκτός από τις υλικές ζημιές που προκλήθηκαν υπάρχουν φόβοι για περισσότερους από 100 νεκρούς.

Ο Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο «για μια σειρά ανεμοστρόβιλων από τους χειρότερους» στην ιστορία των ΗΠΑ και για μια «ανείπωτη τραγωδία», ενώ κήρυξε το Κεντάκι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

AP21345827488778

Ο κυβερνήτης της συγκεκριμένης πολιτείας, Άντι Μπεσίαρ, δήλωσε ότι οι ανεμοστρόβιλοι που σημειώθηκαν στο Κεντάκι είναι οι πιο καταστροφικοί στην ιστορία του.

«Οι καταστροφές δεν συγκρίνονται με οτιδήποτε άλλο έχω δει στη ζωή μου, δυσκολεύομαι να το εκφράσω με λέξεις», τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Είναι πολύ πιθανό περισσότεροι από 100 άνθρωποι να σκοτώθηκαν εδώ στο Κεντάκι».

AP21346005894382

Ο Μπεσίαρ επεσήμανε ότι 189 μέλη της Εθνοφρουράς έχουν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν στις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να δώσουν αίμα για τους τραυματίες.

Στο μεταξύ οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης επικεντρώνονται στο Μέιφιλντ, μια πόλη στα σύνορα του Κεντάκι με το Ιλινόι, το Μιζούρι και το Άρκανσο.

Βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν εικόνες απόλυτης καταστροφής: εκατοντάδες ισοπεδωμένα κτίρια στο Μέιφιλντ, σταθμευμένα αυτοκίνητα καλυμμένα από τα ερείπια, ξεριζωμένα δέντρα.

AP21345828642490

Ένα εργοστάσιο κεριών στην πόλη, μέσα στο οποίο βρίσκονταν περίπου 110 άνθρωποι, καταστράφηκε και το μόνο που έχει απομείνει, σύμφωνα με τον επικεφαλής της πυροσβεστικής του Μέιφιλντ, τον Τζέρεμι Κρίσον, είναι «ένας σωρός από μέταλλα και ατσάλι και μηχανήματα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι διασώστες χρειάστηκε «να σέρνονται πάνω από νεκρούς για να φτάσουν σε επιζώντες».

Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο παγιδεύτηκαν όταν η στέγη του κατέρρευσε λόγω των σφοδρών ανέμων. Δεκάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ από το πρωί κανένας δεν έχει ανασυρθεί ζωντανός από τα ερείπια, εγείροντας φόβους για έναν βαρύ απολογισμό.

Δείτε επίσης  Cold Response 2022: Η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ γίνεται στα σύνορα Νορβηγίας – Ρωσίας

Ο Μπεσίαρ σχολίασε ότι θα είναι «θαύμα» αν βρεθούν άλλοι επιζώντες.

Τουλάχιστον έξι νεκροί σε αποθήκη της Amazon

Δυσάρεστα είναι τα νέα από την κατάρρευση μέρος αποθήκης της Amazon λόγω των ανεμοστρόβιλων που έπληξαν το κεντρικό και το νότιο τμήμα των ΗΠΑ, καθώς τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο επικεφαλής του πυροσβεστικού σώματος της Έντουαρντσβιλ (Ιλινόι).

«Επιβεβαιώσαμε πως 45 μέλη του προσωπικού κατάφεραν να βγουν από το κτίριο, εκ των οποίων ένα χρειάστηκε να διακομιστεί αεροπορικώς σε νοσοκομείο της περιοχής για περίθαλψη, ενώ έξι σκοτώθηκαν», ανέφερε ο Τζέιμς Γουάιτφορντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

AP21345535019152

Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής στην πόλη 25.000 κατοίκων διευκρίνισε εξάλλου ότι η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης τερματίστηκε και πως πλέον η έρευνα πέρασε στη φάση της αναζήτησης πτωμάτων.

Η ανακοίνωσή του αυτή αφήνει να πλανάται η ανησυχία πως ο απολογισμός των θυμάτων της κατάρρευσης θα γίνει ακόμη πιο βαρύς τα επόμενα 24ωρα. Η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει άλλες τρεις ημέρες.

Μεγάλο μέρος της οροφής της εγκατάστασης λείπει και τοίχοι μέσα στο κτίριο έχουν καταρρεύσει.

AP21345573040906

Εκπρόσωπος της Amazon εξέφρασε στο Γαλλικό Πρακτορείο «βαθιά θλίψη» για την «είδηση πως μέλη της οικογένειάς μας (σ.σ. του προσωπικού της επιχείρησης) έχασαν τη ζωή τους» εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων στην Έντουαρντσβιλ.

«Συνεχίζουμε να προσφέρουμε υποστήριξη στους υπαλλήλους μας και στους εταίρους μας στην περιοχή», διαβεβαίωσε η ίδια.

AP21345546399396

Διανύοντας 400 χιλιόμετρα

Αμερικανικά τηλεοπτικά κατέγραψαν το πέρασμα των περίπου 30 ανεμοστρόβιλων που έπληξαν τις ΗΠΑ.

Ένας από αυτούς διένυσε περισσότερα από 400 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία, ενώ συνήθως οι ανεμοστρόβιλοι διανύουν μια απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων κατά μέσο όρο.

Δείτε επίσης  Alert! Οι Ουκρανοί λένε ότι η Ρωσία χτύπησε φάλαγγα με αμάχους - Επτά νεκροί, μεταξύ τους και ένα παιδί

Αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούνται αυτή την περίοδο του έτους κυρίως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας, εξήγησε ο Βίκτορ Γκενσίνι καθηγητής Γεωγραφίας και Ατμοσφαιρικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο του Βόρειου Ιλινόι.

«Είναι ένα ιστορικό γεγονός», εκτίμησε.

Από την πλευρά του ο Μπάιντεν επεσήμανε ότι τα μετεωρολογικά φαινόμενα έχουν γίνει «πιο έντονα» λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα ζητήσει από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) να εξετάσει τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής σε αυτές τις καταιγίδες.

Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε ερωτήματα για το σύστημα προειδοποίησης ανεμοστρόβιλων. «Τι προειδοποίηση υπήρξε; Ήταν αρκετά ισχυρή, την έλαβαν σοβαρά υπόψη;».

Πηγή