Αμερικανικές πολιτείες απαγορεύουν τη χρήση του κινέζικου TikTok στις συσκευές αξιωματούχων

tiktok shutterstock 1447943597

Το TikTok επιδιώκει να διαβεβαιώσει την Ουάσινγκτον ότι το περιεχόμενο των χρηστών του είναι ασφαλές και «δεν μπορεί να χειραγωγηθεί από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα»

Το Νιου Τζέρσι και το Οχάιο ανακοίνωσαν χθες, Δευτέρα, ότι ακολουθούν άλλες αμερικανικές πολιτείες απαγορεύοντας τη χρήση της δημοφιλούς εφαρμογής TikTok σε συσκευές πολιτειακής ιδιοκτησίας και διαχείρισης.

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι Φιλ Μέρφι δήλωσε ότι επιπρόσθετα με την απαγόρευση της εφαρμογής – που ανήκει στην κινεζική ByteDance και έχει περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ – ο ίδιος απαγορεύει επίσης τις πωλήσεις λογισμικού, προϊόντων και υπηρεσιών από περισσότερες από 12 εταιρίες-πωλητές, συμπεριλαμβανομένης της Huawei, της Hikvision, της Tencent Holdings LTD, της ZTE Corporation και της Kaspersky Lab.

Το γραφείο του Μέρφι ανέφερε ότι «υπάρχουν ανησυχίες εθνικής ασφάλειας σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, τα οποία, η κινεζική κυβέρνηση είναι ενδεχόμενο να απαιτήσει από την ByteDance να της παραδώσει».

Και ο κυβερνήτης του Οχάιο, Ρεπουμπλικάνος Μάικ Ντεγουάιν, ανάφερε στην εντολή του ότι «αυτές οι συγκαλυμμένες πρακτικής διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων και κυβερνοασφάλειας συνιστούν απειλές εθνικής και τοπικής ασφάλειας για τους χρήστες αυτών των εφαρμογών, αλλά και τις σχετικές πλατφόρμες».

Την Παρασκευή, ο κυβερνήτης του Γουινσκόνσιν Τόνι Έβερς δήλωσε ότι προγραμματίζει να ακολουθήσει τις άλλες αμερικανικές πολιτείες στην απαγόρευση της χρήσης της δημοφιλούς εφαρμογής προβολής βίντεο,

Οι Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες έχουν ηγετικό ρόλο στις κινήσεις για την απαγόρευση της χρήσης του TikTok σε πολιτειακές συσκευές, ενώ μερικοί Δημοκρατικοί κυβερνήτες είναι πιο διστακτικοί.

Οι φόβοι για κινεζικές υποκλοπές δεδομένων

Τα καλέσματα για την απαγόρευση του TikTok ενισχύθηκαν μετά τη δήλωση του διευθυντή του FBI Κρίστοφερ Ρέι το Νοέμβριο ότι η αναφερόμενη εφαρμογή αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Ο Ρέι επεσήμανε την απειλή που υπάρχει από ενδεχόμενη κίνηση της κινεζικής κυβέρνησης για την εκμετάλλευση της εφαρμογής ως προς την άσκηση επιρροής στους χρήστες ή για τον έλεγχο άλλων συσκευών.

Δείτε επίσης  Twitter blue: Ο Ίλον Μασκ επαλήθευσε τη μηνιαία συνδρομή των 8 δολαρίων

Το Reuters μετέδωσε την Παρασκευή ότι το TikTok ανέστειλε μία διαδικασία πρόσληψης προσωπικού για συμβούλους οι οποίοι, θα μπορούσαν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της πιθανής επίτευξης μιας συμφωνίας ασφάλειας με τις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσαν δύο πηγές που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση, καθώς όλο και περισσότεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι αντίθετοι σε μία τέτοια συμφωνία.

Το TikTok επιδιώκει να διαβεβαιώσει την Ουάσινγκτον ότι τα προσωπικά δεδομένα των Αμερικανών πολιτών δεν μπορούν να είναι προσβάσιμα σε τρίτους, ενώ το περιεχόμενό τους δεν μπορεί να χειραγωγηθεί από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα ή οποιαδήποτε άλλη οντότητα που τελεί υπό την επιρροή του Πεκίνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή