Ανοίγει το λιανεμπόριο μετά από το σκληρό lockdown

Πως θα ψωνίζουμε στα καταστήματα από 18.01.2021

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την κυβέρνηση που προέκυψαν από τον μειωμένο αριθμό κρουσμάτων μετά την περίοδο τον εορτών (Χριστούγεννα και Νέο έτος) επέτρεψαν το άνοιγμα των καταστημάτων λιανεμπορίου από σήμερα 18 Ιανουαρίου και τη μερική άρση του σκληρού lockdown που ίσχυε μέχρι σήμερα. Έτσι από σήμερα γίνετε επανεκκίνηση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων όμως τα αυστηρά μέτρα ενάντια στης εξάπλωσης του κοροναϊού θα παραμείνουν σε ισχύ. Η κυβέρνηση χρειάζεται επειγόντως χρήματα και βλέποντας τον περσινό τζίρο των περίπου 5 δισ. ευρώ που ήταν ο τζίρος πέρυσι αποφάσισε να ανοίξει την αγορά.

κατάστημα παπούτσια

Οι επιδημιολογικοί δείκτες αυτήν την στιγμή διατηρούνται σε ικανοποιητικό επίπεδο, γεγονός που επιτρέπει το άνοιγμα της λειτουργία της αγοράς. Έχουμε λιγότερα κρούσματα και η μείωση τους κάτω από 500 έχει ανοίξει μια μικρή χαραμάδα ελπίδας για ποσοτική χαλάρωση των μέτρων, με τους ειδικούς όμως  να διαμηνύουν σε κάθε τόνο ότι εάν δεν τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα και ο συνωστισμός επιβαρύνει και άλλο την κατάσταση, θα τεθεί σε λειτουργία ξανά το σχέδιο του ολικού lockdown.

Πώς θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο

Η μετάβαση των πολιτών στα καταστήματα που θα ανοίξουν θα γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 και ο καταναλωτής θα έχει χρονικό περιθώριο περίπου δύο ωρών για να ολοκληρώσει της αγορές του. Επίσης θα υπάρξει «πλαφόν αριθμού επισκεπτών» ανάλογα με το μέγεθος του καταστήματος για να αποφεύγετε ο συνωστισμός πολλών ατόμων στον ίδιο χώρο. Αυτός ο αριθμός τώρα είναι 4 άτομα για μαγαζί ως 100 τετραγωνικά. Στα μεγάλα εμπορικά κέντρα (Malls) επιτρέπεται από ένας πελάτης ανά 24 τμ.

Στο sms που πρέπει να στείλετε στο 13033 πρέπει να γράφει:

«Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης.».

 ή με ένα έντυπο-βεβαίωση κίνησης, ή με μια χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης. Εντός 2 ωρών ο καταναλωτής πρέπει να έχει αγοράσει τα προϊόντα που θέλει και να έχει φύγει από το κατάστημα.

Πόσο είναι το πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση;

Το πρόστιμο ήταν 300 ευρώ όμως αυξήθηκε στα 500 ευρώ οπότε αν σκέφτεστε την τσέπη σας μην κάνετε άσκοπες μετακινήσεις. 

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Posted on