Ένα «άγνωστο» παραδοσιακό χωριό στην Αργολίδα, πνιγμένο στα έλατα μόλις 1 ώρα και κάτι από την Αθήνα

Καρυά Αργολίδας

Μπορεί το Ναύπλιο να είναι ο “πρωταγωνιστής” των φθινοπωρινών -και όχι μόνο- εξορμήσεων, ωστόσο η Αργολίδα έχει πολλά μυστικά “μονοπάτια” να μας δείξει, αξιοθέατα και χωριά γνωστά αλλά και άγνωστα. Σε ένα από αυτά θα πάμε εδώ, που οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν είναι όμως ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό μέσα στα έλατα. Ο λόγος για την Καρυά.

Η Καρυά Αργολίδας είναι ένα πανέμορφο και καταπράσινο χωριό, ιδανικός προορισμός ακόμα και για βόλτα από την Αθήνα καθώς απέχει μόλις 1 ώρα και ένα τέταρτο.

Επίσης η Καρυά εκτός από τις φυσικές της ομορφιές έχει γίνει πασίγνωστη τηλεοπτικά και ας μην έχει γίνει με το όνομά της… αφού είναι το χωριό που “πρωταγωνιστεί” στο γνωστό σίριαλ της τηλεόρασης “Καφέ της Χαράς”. Πρόκειται για το «Κολοκοτρωνίτσι».

Το χωριό στέκει στους πρόποδες του Αρτεμισίου, σε υψόμετρο 700 μέτρων και είναι τo μοναδικό χωριό στον ορεινό όγκο του νομού, το οποίο έχει διατηρήσει όλα τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά που πλέον σπάνια συναντά κανείς στα ελληνικά χωριά.

Εκτός της φυσικής ομορφιάς η Καρυά έχει πολλά ακόμη να περηφανεύεται… την ιστορία της (είναι επίσης η ιδιαίτερη πατρίδα του Γιαννάκου Νταγρέ, πρωτοπαλίκαρου του Κολοκοτρώνη), την μοναδική αμφιθεατρική της θέση με την ονειρεμένη θέα, τα γνωστά μονοπάτια της και πάνω απ’ όλα τους πάντα χαμογελαστούς και φιλόξενους κατοίκους της!

Το χωριό είναι γνωστό επίσης και ως η «Αράχωβα της Αργολίδας»

Στην άκρη του χωριού, υπάρχουν τα ερείπια των παλιών νερόμυλων, που εργάζονταν κάποτε οι κάτοικοι της περιοχής. Δούλευαν μέρα – νύχτα με τα νερά, που έφταναν ως εκεί από τις φυσικές πηγές του Αρτεμισίου και εξυπηρετούσαν ολόκληρη την περιοχή. Οι εγκαταλελειμμένες μυλόπετρες μέσα στα χαλάσματα μαρτυρούν ακόμα τα παλιά μεγαλεία τους.

Δείτε επίσης  Volotea: Απειλή για βόμβα σε πτήση της – Εκκενώθηκε το αεροσκάφος

Τα τελευταία χρόνια, καθώς τα παλαιά σπίτια ανακαινίζονται από ντόπιους αλλά και από ξένους που τ’ αγοράζουν, το χωριό αποκτάει όψη σύγχρονου παραθεριστικού προορισμού, με τα μαγαζιά και την όμορφη πλατεία στο κέντρο του, που διαμορφώθηκε με πελεκητές πέτρες.

Στην πλατεία τα βλέμματα τραβάει η πέτρινη βρύση που τρέχει συνεχώς κρυστάλλινο νερό, ενώ από πάνω, γυμνές οι καρυδιές συνδυάζονται με το φθινοπωρινό, αυτό τον καιρό, τοπίο.

Η κεντρική εκκλησία του χωριού, ο Αγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος με ιστορία σχεδόν 800 ετών, κατακλύζεται κάθε χρόνο από κόσμο στο πανηγύρι της στις 29 Αυγούστου.

Το… θεραπευτικό νερό!

Κατηφορίζοντας προς τη Νεστάνη θα βρείτε αριστερά πάνω στο δρόμο το «Μπρακατσάκι», γνωστή πηγή που τρέχει κρυστάλλινο νερό πλούσιο σε θειάφι, όλο το χρόνο. Εδώ κατέληγαν από παλιά κάτοικοι από τις γύρω περιοχές για να πιούν το ιαματικό αυτό νερό, που γιάτρευε πολλές αρρώστιες.

Ακόμα και σήμερα το αναζητούν πολλοί για θεραπεία. Μόνο που η παράδοση λέει, ότι για να κάνει καλό πρέπει κανείς να το πιει επιτόπου και να μην το μεταφέρει στο σπίτι του, γιατί αλλοιώνεται και χάνει τη θεραπευτική του δύναμη!

Γνωρίστε το χωριό μέσα από το βίντεο:

Δείτε επίσης

Πηγή