Προίκα από… κληρονομιά ψάχνουν οι Γερμανοί υποψήφιοι γαμπροί

Μια κληρονομιά είναι πιο ελκυστική από το εισόδημα για έναν Γερμανό που θέλει να βρει μια γυναίκα και να παντρευτεί.Σύμφωνα με εφημερίδα που εκδίδει η Bundesbank, αυτό που μετρά για τους Γερμανούς που ψάχνουν νύφη είναι τα χρήματα που θα μπορούσαν να περάσουν από γενιά σε γενιά. Όπως γράφουν οι οικονομολόγοι Junyi Zhu και Etienne Pasteau από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Παρισιού, η κληρονομιά είναι 2,5 φορές πιο σημαντική από το εισόδημα, σε ό,τι αφορά τον τρόπο επιλογής συντρόφου στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.Αυτό δεν σημαίνει πάντως ότι οι γάμοι γίνονται πάντα από οικονομικό συμφέρον, αφού η επιλογή δεν γίνεται συνειδητά. Αυτό που παρατηρείται είναι ένα σύμπτωμα κοινωνικής διαστρωμάτωσης – άνθρωποι από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις.

Σε κάθε περίπτωση, μια μεγάλη κληρονομιά μπορεί να βοηθήσει σημαντικά το κοινό ξεκίνημα ενός νέου ζευγαριού, ενώ κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν και ισχυρή προτίμηση για τις «οικογενειακές δυναστείες».

germans_proika

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στη Γαλλία και αυτό παρά το γεγονός ότι ο αριστοκρατικός πλούτος στη Γερμανία έχει μειωθεί σημαντικά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μεγάλο μέρος της χώρας ήταν για χρόνια υπό κομμουνιστικό καθεστώς , ενώ παρατηρείται και μεγάλη κοινωνική κινητικότητα στη Γερμανία σε σχέση με τη Γαλλία.

Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες έχει σημειωθεί μια «αναζωπύρωση της ανισότητας του πλούτου που μπορεί να ξανακάνει σημαντικό τον κληρονομημένο πλούτο στις επιλογές εξεύρεσης συντρόφου», αναφέρουν οι δυο ερευνητές.

Πηγή:

Δείτε επίσης  Γιώργος Πυρπασόπουλος: Περιμένει το πρώτο του παιδί