Έρευνα: Ο λαός με τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην επιστήμη

Έρευνα: Ο λαός με τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην επιστήμη

Το «φως» βλέπει μια μεγάλη διεθνής δειγματοληπτική έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Gallup για λογαριασμό του βρετανικού επιστημονικού ιδρύματος Wellcome Trust, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι σχεδόν σε όλο τον κόσμο αύξησαν την εμπιστοσύνη τους στην επιστήμη και στους επιστήμονες, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, σε σχέση με το 2018.

Το 41% των ανθρώπων δήλωσαν το 2020-21 «πολλή» εμπιστοσύνη στην επιστήμη και το 43% στους επιστήμονες της χώρας τους, ποσοστό μεγαλύτερο κατά περίπου 9% σε σχέση με το 2018. Η διαπίστωση αυτή είναι ενθαρρυντική δεδομένης της εκτεταμένης παραπληροφόρησης, κυρίως σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με τον κορονοϊό και τα εμβόλια. Μάλιστα η έρευνα δείχνει ότι τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη διεθνώς απολαμβάνουν οι γιατροί και νοσηλευτές: το 45% δήλωσαν «πολλή» εμπιστοσύνη σε αυτούς (έναντι 43% στους επιστήμονες γενικά).

Η έρευνα –η μεγαλύτερη του είδους της στον κόσμο σχετικά με τις αντιλήψεις του κοινού απέναντι στην επιστήμη και στους ερευνητές- έγινε μεταξύ Αυγούστου 2020-Φεβρουαρίου 2021 σε περίπου 119.000 ανθρώπους άνω των 15 ετών σε 113 χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα), σε μια εποχή που ακόμη τα εμβόλια δεν ήσαν ευρέως διαθέσιμα σε αρκετές χώρες.

Έρευνα: Πόσο εμπιστεύονται την επιστήμη οι ερωτηθέντες

Ιατρικό εργαστήριο

Το 80% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι εμπιστεύονται την επιστήμη «πολύ» ή «σε κάποιο βαθμό», ενώ το 77% απάντησαν ότι εμπιστεύονται τους επιστήμονες «πολύ» ή «σε κάποιο βαθμό». Το 37% ανέφεραν ότι εμπιστεύονται «πολύ» την επιστήμη για να βρουν ακριβείς πληροφορίες (έναντι 29% το 2018), ενώ το 47% είπαν ότι το έργο των επιστημόνων ωφελεί τους «περισσότερους» ανθρώπους στη χώρα τους (έναντι 41% το 2018).

Δείτε επίσης  Νότια Κορέα: Δεκάδες άνθρωποι ποδοπατήθηκαν σε πάρτι για τους εορτασμούς του Halloween – Αναφορές για νεκρούς

Μολονότι όσοι δηλώνουν ότι γνωρίζουν «πολλά» πράγματα για την επιστήμη, είναι και αυτοί που την εμπιστεύονται περισσότερο, τα επίπεδα εμπιστοσύνης προς την επιστήμη γενικά και τους επιστήμονες ειδικότερα αυξήθηκαν πιο αισθητά μεταξύ εκείνων που στην προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα κοινής γνώμης το 2018 είχαν δηλώσει ότι γνώριζαν «μερικά», «όχι πολλά» ή «απολύτως τίποτε» σχετικά με την επιστήμη, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αυτό δείχνει ότι ορισμένοι άνθρωποι χωρίς επιστημονική κατάρτιση ή ενημέρωση συνειδητοποίησαν περισσότερο τη σημασία της επιστήμης εν μέσω πανδημίας.

Σε ποιες περιοχές του πλανήτη αυξήθηκε η εμπιστοσύνη στην επιστήμη

Το ποσοστό των ανθρώπων που δήλωσαν «πολλή» εμπιστοσύνη στην επιστήμη αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 10% στην Ανατολική Ασία (ιδίως στην Κίνα), στη Λατινική Αμερική, στην Ανατολική Ευρώπη και στη Νοτιοανατολική Ασία. Τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους επιστήμονες έχουν οι Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί («πολλή» το 62%), ενώ τη μικρότερη οι κάτοικοι της υποσαχάριας Αφρικής («πολλή» μόνο το 19%).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο το 25% των ανθρώπων εκτίμησαν ότι οι κυβερνήσεις δίνουν «πολλή» αξία στις γνώμες και στην τεχνογνωσία των επιστημόνων.

Πηγή