Από τη σεξουαλική απελευθέρωση στον φόβο: Πώς το sex negativity έγινε η νέα κανονικότητα

Η άνοδος της «σεξουαλικής αρνητικότητας» στο Διαδίκτυο είναι πλέον γεγονός. Αλλά πώς φτάσαμε ως εδώ;

Γυρίστε τον χρόνο πίσω μια δεκαετία περίπου. Το Instagram ήταν στα σπάργανα. Το Facebook δεν ήταν μόνο για τους boomers και οι αλγόριθμοι ήταν ανύπαρκτοι. Στις αρχές της δεκαετίας του 2010, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτα, με το personal branding να μην αποτελεί ακόμη παγκόσμιο Γολγοθά και τις δεξιότητές μας στην επεξεργασία selfie τόσο περίπλοκες όσο τα ενσωματωμένα φίλτρα του Instagram.

Πριν από μια δεκαετία, τα social media ήταν γεμάτα γυμνό και ακόμη περισσότερο σεξ. Κάθε Τρίτη, για παράδειγμα, οι γυναίκες στο Tumblr πόζαραν γυμνές για τις «topless Τρίτες» – η πλατφόρμα ήταν ένας χώρος όπου οι γυμνές selfies μπορούσαν να συγκεντρώσουν χιλιάδες likes, τα feeds μας ήταν γεμάτα πορνό αλλά και η παιδεία γύρω από το sex περισσότερη και πιο προσβάσιμη.

Η ενηλικίωση στο Διαδίκτυο από τα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 2000 ήταν σαν να μεγαλώνεις στην άγρια ​​δύση

Οτιδήποτε δεν μάθαμε στο σχολείο ήταν διαθέσιμο με το πάτημα ενός κουμπιού του ποντικιού, χωρίς καν να συνδεθούμε στο Pornhub. Με αυτό το κύμα περιεχομένου για το σεξ να ανέρχεται παράλληλα με τον φεμινισμό του τέταρτου κύματος, η θετικότητα του σεξ εμφανίστηκε στο κοινωνικοπολιτικό λεξικό. To slut shaming δικαίως έγινε αμαρτία, αρχίσαμε να μιλάμε για το χάσμα του οργασμού και υπήρχαν περίπου 10.000 υπερρεαλιστικά illustrations αιδοιών.

Είδαμε όλη αυτή την αλλαγή να συμβαίνει μέσα από τις οθόνες των υπολογιστών μας. Ανεξάρτητα από το πόσο περιορισμένοι νιώθαμε όσον αφορά στο σεξουαλικό άνοιγμα στην προσωπική μας ζωή, στο διαδίκτυο ήταν ένας εντελώς ανοιχτός, ελεύθερος και μη επικριτικός κόσμος. Τελικά, η διαδικτυακή συζήτηση διείσδυσε πέρα ​​από τον κόσμο των URL, με τους ανθρώπους της γενιάς αυτής να είναι πολύ πιο ανοιχτοί να συζητήσουν για το σεξ και το σώμα τους.

ahmed nishaath Ga2SSIB8eqU unsplash

Παρά το awareness που έφερε αυτή η μαζική έκθεση στους millennials, άφησε εκατομμύρια νέους ανθρώπους ευάλωτους. Όπως και να το δει κανείς, το να δημοσιεύονται εβδομαδιαίες τόπλες φωτογραφίες εφήβων, μαζικά, είναι ανησυχητικό στην καλύτερη περίπτωση και επικίνδυνο στη χειρότερη. Η πρώιμη ηλικία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ήρθε με ελάχιστη έως καθόλου προστασία. Πριν το Instagram απαγορεύσει τις «γυναικείες» θηλές, η προστασία όσων δημοσίευαν στο διαδίκτυο ήταν μόνο δικό τους πρόβλημα, αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπων να δημοσιεύει περιεχόμενο για το οποίο αργότερα θα μετανιώσει.

Δείτε επίσης  Έξαλλος ο Δημήτρης Αλεξάνδρου: Θύμωσε με την πλάκα για την πρώην σύντροφό του Ελισάβετ Σπανού

Στην εποχή του shadow banning το διαδίκτυο μετατράπηκε σε ένα πολύ διαφορετικό μέρος

Δεν επιτρέπεται πλέον να ποζάρουμε γυμνοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όλο και περισσότερο από το περιεχόμενό μας λογοκρίνεται. Δεν έχει σημασία αν η selfie σας με μπικίνι δημοσιεύτηκε με σεξουαλική πρόθεση ή όχι. Είναι πιθανό ότι αν δεν είστε αδύνατοι, cis και λευκοί, το Instagram θα το διαγράψει. Εκεί που κάποτε ήμασταν ελεύθεροι σε σχεδόν ανησυχητικό βαθμό, τώρα φαίνεται αδύνατο να αναπνεύσουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς την απειλή διαγραφής του λογαριασμού λόγω παραβίασης των οδηγιών.

Με το TikTok να ηγείται των κοινωνικών δικτύων, μια εντελώς νέα σειρά κανόνων λογοκρισίας κερδίζει έδαφος. Όχι μόνο δεν μπορείτε πλέον να δημοσιεύετε αμιγώς σεξουαλικές εικόνες, αλλά δεν μπορείτε καν να μιλήσετε για αυτό.

Στο For You Page, μπορείτε να βρείτε δημιουργούς που αντικαθιστούν το sex με το «seggs», που αρνούνται να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε είδος σεξουαλικής γλώσσας φοβούμενοι ότι θα αποκλειστούν από την πλατφόρμα.

Οι δημιουργοί του OnlyFans αναγκάζονται να περάσουν από πολλούς ελέγχους για να δημοσιεύσουν ακόμη και τους συνδέσμους της σελίδας τους και οι εκπαιδευτικοί του σεξ αναγκάζονται να χρησιμοποιούν γελοίους ευφημισμούς και κωδικές λέξεις για να διαδώσουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες που ακόμη, δέκα χρόνια μετά την κορύφωση του Tumblr, δεν είναι διαθέσιμες στο σχολικό σύστημα.

Καθώς γίνεται όλο και πιο δύσκολο όχι μόνο να συζητάμε για το σεξ, αλλά ακόμη και να βρίζουμε ή να χρησιμοποιούμε queer γλώσσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναδύεται μια αντίδραση στη σεξουαλική θετικότητα μεταξύ των ατόμων της Gen Z., οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως «καθαροί». Μελέτες έχουν βρει ότι το 15% της Gen Z είναι σεξουαλικά ανενεργοί, σε σύγκριση με μόλις 6% των Gen X’ers​​. Αυτά τα στατιστικά στοιχεία αντικατοπτρίζονται στον τρόπο με τον οποίο οι νέοι εκφράζουν απόψεις στο διαδίκτυο. Κάπως έτσι φαίνεται ότι γίνεται όλο και πιο δημοφιλές να πιστεύουμε ότι η σεξουαλική θετικότητα είναι στην πραγματικότητα παράγοντας της πατριαρχίας. Στο μυαλό τους, η ενασχόληση με το σεξ φαίνεται να παρουσιάζει περισσότερα αρνητικά παρά θετικά.

Δείτε επίσης  Ποιοι οι λόγοι που μας οδηγούν στη σεξουαλική απιστία

Kαι με το revenge porn, το painful sex, και cyber flashing τόσο επίκαιρα στην κοινωνία δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε το γιατί.

Παρόλο που μπορεί να είναι εύκολο να αποδώσουμε την άνοδο της «σεξουαλικής αρνητικότητας» στο Διαδίκτυο στις πιο εμφανείς κοινωνικές αλλαγές που συμβαίνουν, η ρίζα της αποστροφής για το επικίνδυνο περιεχόμενο είναι λιγότερο προκλητική. Η στάση μας απέναντι στο σεξ αλλάζει, αλλά δεν είναι προϊόν των «πολιτιστικών αντιπαραθέσεων». Είναι επειδή δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε ελεύθερα για τις επιθυμίες μας.

Πηγή