Επιθεώρηση Εργασίας: Στις 81 οι καταγγελίες για βία και σεξουαλική παρενόχληση το 2021

Επιθεώρηση Εργασίας: Στις 81 οι καταγγελίες για βία και σεξουαλική παρενόχληση το 2021

via grafeio epitheorisi

Τις 81 έχουν αγγίξει οι καταγγελίες προς την Επιθεώρηση Εργασίας  που αφορούν σε περιστατικά βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης  στους χώρους εργασίας, κατά το περασμένο έτος. Όπως τόνισε από το βήμα της Βουλής η αρμόδια υφυπουργός Μαρία Συρεγγέλα, οι 68 καταγγελίες αφορούσαν σε περιστατικά βίας (λεκτικής, σωματικής, ψυχολογικής) και οι 13 καταγγελίες σε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ το 2020 οι αντίστοιχες καταγγελίες στο ΣΕΠΕ δεν ξεπερνούσαν τις 21. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Συρεγγέλα, «δημιουργούμε σύγχρονα εργαλεία ώστε τα θύματα να προστατεύονται και οι δράστες να οδηγούνται χωρίς καμιά ανοχή στη Δικαιοσύνη». «Κάθε κορίτσι ή γυναίκα που κακοποιείται, βιάζεται ή δολοφονείται είναι μια βαθιά πληγή που αιμορραγεί στο σώμα της κοινωνίας και της δημοκρατίας. Είμαστε εδώ για να κλείσουμε τις πληγές» τόνισε η υφυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «καμία κακοποιητική πράξη δεν πρέπει να μένει στο σκοτάδι, να μένει ατιμώρητη. Οι δράστες μας βρίσκουν απέναντί τους. Λογοδοτούν στη Δικαιοσύνη και τιμωρούνται». Η σημερινή κυβέρνηση δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την καταπολέμηση του φαινομένου. Τροποποίησε τον Ποινικό Κώδικα, αυστηροποίησε τις ποινές για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και κατά της γενετήσιας ελευθερίας, αστυνομικοί εκπαιδεύονται για την καλύτερη διαχείριση των περιστατικών βίας, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υλοποίει πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, το Υπουργείο Αθλητισμού υλοποιεί δράσεις κατά της διαφθοράς, της σεξουαλικής βίας και κακοποίησης στον αθλητισμό.

Επίσης, πρόσθεσε η κα Συρεγγέλα, προχωρήσαμε, μεταξύ άλλων, στην κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας και στη δημιουργία Αυτοτελούς Τμήματος στο ΣΕΠΕ για την παρακολούθηση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στην εργασία. «Το αποτέλεσμα των θεσμικών μας πρωτοβουλιών είναι ορατό» σημείωσε η υφυπουργός. Το ΣΕΠΕ δέχθηκε πέρσι 81 καταγγελίες -68 καταγγελίες αφορούσαν σε περιστατικά βίας (λεκτικής, σωματικής, ψυχολογικής) και 13 καταγγελίες σε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ το 2020 οι αντίστοιχες καταγγελίες στο ΣΕΠΕ δεν ξεπερνούσαν τις 21.

Δείτε επίσης  Βιασμοί στα Πετράλωνα: «Πες τα, εσάς θα βάλουν σε ίδρυμα» - Οι ανατριχιαστικές καταγγελίες για τη μητέρα

Στη συνέχεια η κα Συρεγγέλα αναφέρθηκε και σε άλλες δράσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπως η δημιουργία Εργαλείου Επικινδυνότητας για γυναίκες θύματα βίας, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, ενίσχυση του δικτύου δομών μας ή στήριξη άνεργων γυναικών θυμάτων βίας μέσα από προγράμματα του ΟΑΕΔ. «Ήδη 28 γυναίκες που απευθύνθηκαν στο Δίκτυο Δομών μας και έκαναν αίτηση στα προγράμματα, βρήκαν εργασία, στάθηκαν ξανά στα πόδια τους και γύρισαν σελίδα στη ζωή τους», σημείωσε η υφυπουργός, καταλήγοντας ότι καμία γυναίκα δεν είναι μόνη της στον αγώνα κατά της βίας.

Το νέο πλαίσιο για την καταπολέμηση του φαινομένου περιλαμβάνει:

Την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα

Την αυστηροποίηση των ποινών για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και κατά της γενετήσιας ελευθερίας,

Την ειδική εκπαίδευση αστυνομικών για την καλύτερη διαχείριση των περιστατικών βίας,

Την υλοποίηση προγράμματος σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία,

Δράσεις κατά της διαφθοράς, της σεξουαλικής βίας και κακοποίησης στον αθλητισμό και την κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας, σε συνδυασμό με την δημιουργία Αυτοτελούς Τμήματος στην Επιθεώρηση Εργασίας για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ειδήσεις σήμερα:

Κλοέ Καρντάσιαν: Χαμός στο Instagram με το αποτυχημένο photoshop

Βρέθηκε η πηγή του περίεργου ήχου στη Θεσσαλονίκη – Τι συμβαίνει

Διαδοχικές ψυχρές εισβολές βάζουν τη χώρα στον «πάγο», μείον 20 βαθμοί στα βόρεια μέσα στο Σαββατοκύριακο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Δείτε επίσης  Eurovision 2022: Aποθεώθηκε και στο Twitter η Αμάντα Γεωργιάδη

Πηγή