Ζαγόρι: Εκδρομή στο πέτρινο χωριό του που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και χαρακτηρισμένο παραδοσιακός οικισμός

Ζαγόρι: Εκδρομή στο πέτρινο χωριό του που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και χαρακτηρισμένο παραδοσιακός οικισμός

Δίλοφο, Ζαγόρι

Σκέφτεστε μια εκδρομή μέχρι τα πανέμορφα Ζαγοροχώρια; Περίπου 5,5 ώρες με το αυτοκίνητο, 476 χιλιόμετρα- εξαρτάται και σε ποιο χωριό θέλετε να πάτε- θα σας υποδεχτούν φιλόξενοι άνθρωποι και θα αντικρίσετε τοπία παραμυθένια. Τα χωριά του Ζαγορίου, κοινώς γνωστά ως Ζαγοροχώρια, είναι παραδοσιακά, γραφικά και πανέμορφα με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική που γοητεύουν με την άγρια ομορφιά της φύσης που τα περιβάλλει! Τα χωριά είναι δεκάδες και σε όποιο και να βρεθείτε έχει τη δική του ομορφιά. Ωστόσο εδώ θα πάμε σε ένα από αυτά τα πιο ιστορικά και όμορφα χωριά του, το Δίλοφο.

Δίλοφο

Χτισμένο πάνω σε δύο λόφους, εξ ου και η ονομασία του, σε υψόμετρο 1.000 μ. στις πλαγιές της Τύμφης, το Δίλοφο απέχει μόλις 32 χλμ. από το κέντρο των Ιωαννίνων και είναι ένας από τους πιο όμορφους -και από τους πρώτους- οικισμούς του Ζαγορίου.

Δίλοφο

Είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα χωριά της περιοχής με σπίτια τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, λιθόστρωτα καλντερίμια, μικρά εκκλησάκια και αρχοντικά που σας περιμένουν να τα εξερευνήσετε.

Δίλοφο

Εδώ θα δείτε τη μεγαλόπρεπη εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, χτισμένη από το 1850, και το Αρχοντικό του Μακρόπουλου, το ψηλότερο στα Ζαγοροχώρια. Η απαγόρευση διέλευσης αυτοκινήτων μέσα στον οικισμό αλλά και ο χαρακτηρισμός του ως παραδοσιακού και διατηρητέου έχουν ενισχύσει τον αναλλοίωτο χαρακτήρα του μέσα στα χρόνια.

Η πρόσβαση στο χωριό είναι ιδιαίτερα εύκολη αρκεί να είστε προσεκτικοί στις πινακίδες που θα σας οδηγήσουν σε αυτό μίας και δεν είναι πάνω στον οδικό δρόμο.

Δίλοφο
Δίλοφο

Η ιστορία του χωριού

Ο χαρακτηρισμός μάλιστα του οικισμού ως παραδοσιακού και διατηρητέου έχει ενισχύσει τον αναλλοίωτο χαρακτήρα του μίας και σε αυτό επιτρέπονται μόνο αναστηλώσεις και ανακατασκευές παλαιών κτισμάτων.

Δείτε επίσης  Η παραλία της Εύβοιας που βρίσκεται μέσα σε ένα φυσικό όρμο, έχει γαλάζια κρυστάλλινα νερά και επιβλητικούς βράχους

Το παλαιότερο όνομα του χωριού μέχρι το 1920 ήταν Σωπετσέλι ήΣο(μ)ποτσέλι, ονομασία η οποία στα σλάβικα και βλάχικα σημαίνει “τόπος με πολλά νερά”.

Ο οικισμός, που γνώρισε περίοδο ακμής το 19ο αιώνα, αναπτύσσεται γύρω από την κεντρική πλατεία, το Μεσοχώρι. Εδώ έχουν την αφετηρία τους οι πεζόδρομοι που καταλήγουν στις συνοικίες του Πάνω Μαχαλά, του Κάτω Μαχαλά και του Πέρα Μαχαλά.

πλατεία Δίλοφο Ζαγόρι

Πηγή: Icons Travellers

Δείτε επίσης

– Advertisement –

Πηγή