Ζαγόρι: 10 μοναδικά αξιοθέατα που θα σας προσφέρουν αληθινές ταξιδιωτικές εμπειρίες

voidomatis 1

Σκέφτεστε μια εκδρομή μέχρι το πανέμορφο Ζαγόρι; Περίπου 5,5 ώρες με το αυτοκίνητο, 476 χιλιόμετρα- εξαρτάται και σε ποιο χωριό θέλετε να πάτε- θα σας υποδεχτούν φιλόξενοι άνθρωποι και θα αντικρίσετε τοπία παραμυθένια και φυσικά αξιοθέατα μοναδικά! Τα χωριά του Ζαγορίου, κοινώς γνωστά ως Ζαγοροχώρια, είναι παραδοσιακά, γραφικά και πανέμορφα με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική που γοητεύουν με την άγρια ομορφιά της φύσης που τα περιβάλλει! Τα χωριά είναι δεκάδες και σε όποιο και να βρεθείτε έχει τη δική του ομορφιά. Ωστόσο εκτός από τα χωριά στην περιοχή υπάρχουν φυσικά αξιοθέατα που από μόνα τους μπορούν να είναι προορισμός! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα περισσότερα από αυτά είναι δημοφιλή όχι μόνο εκτός των συνόρων των Ιωαννίνων αλλά και της Ελλάδας!

Εδώ συγκεντρώσαμε 10 από αυτά που αν δεν τα έχετε επισκεφτεί ακόμα, πρέπει να το κάνετε με την πρώτη ευκαιρία γιατί θα σας εξασφαλίσουν αληθινές ταξιδιωτικές εμπειρίες.

1.Κολυµπήθρες στο Πάπιγκο

Ένα σπάνιο φυσικό φαινόµενο, που, σύµφωνα µε ιστορικές πηγές, κέρδισε το ενδιαφέρον µέχρι και του Αλή Πασά, ο οποίος απολάµβανε το µπάνιο του τους καλοκαιρινούς µήνες. Πρόκειται για ένα «στένεµα» του ρέµατος Ρογκοβού, που το µετατρέπει σε µικρό φαράγγι, δηµιουργώντας µε το νερό µικρές φυσικές πισίνες… Θα τις συναντήσετε ανάµεσα στο Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο, αφού ακολουθήσετε ένα µονοπάτι 2’. Το θέαµα είναι µαγευτικό!

Κολυµπήθρες στο Πάπιγκο

2.Σκάλα Βραδέτου

Στο ιλιγγιώδες υψόµετρο των 1.340 µ. το οµώνυµο χωριό είναι γνωστό για τη Σκάλα του, η πλέον επιµήκης από τις 4 που σώζονται. Πρόκειται για ένα καλντερίµι 1.200 σκαλοπατιών που σµιλεύτηκε από ντόπια πέτρα και µέχρι το 1970 αποτελούσε τον µοναδικό τρόπο επικοινωνίας µεταξύ του χωριού και του γειτονικού Καπέσοβου. Σήµερα προσελκύει χιλιάδες πιστούς της πεζοπορίας σε µια διαδροµή 40΄.

Δείτε επίσης  KLM: Ματαιώνει 170 πτήσεις λόγω καιρικών συνθηκών
Σκάλα Βαρδέτου

3.Φαράγγι του Βίκου

Με µήκος 12 χλµ. –ξεκινά από τον Βίκο και καταλήγει στο χωριό των Κήπων– κατέχει ρεκόρ Guinness, καθώς πρόκειται για το βαθύτερο παγκοσµίως! Μαζί µε τον ποταµό Βοϊδοµάτη συνιστά τον πυρήνα του Εθνικού Δρυµού Βίκου-Αώου. Η διάσχισή του διαρκεί 5 ώρες.

Φαράγγι Βίκου

4.Δρακόλιµνη Τύµφης (Γκαµήλας)

Σε υψόµετρο 2.100 µ. στο όρος Τύµφη και µε βάθος που δεν ξεπερνά τα 3 µ. οφείλει τη δηµιουργία της στους τελευταίους παγετώνες πριν από 10.000 χρόνια! Ανεπανάληπτο αλπικό τοπίο, µε µόνιµο νερό και τους χαρακτηριστικούς τρίτωνες (ένα σπάνιο αµφίβιο σαν σαύρα). Θα φτάσετε µετά από 4 ώρες πεζοπορίας από το Μικρό Πάπιγκο, ενώ απέχει 1 ώρα από το καταφύγιο στο διάσελο της Αστράκας.

Δρακολίμνη Τύμφης

5.Το γεφύρι Καλογερικό ή του Πλακίδα

Ένα από τα ελάχιστα πέτρινα τρίτοξα γεφύρια. Θα το συναντήσετε στον Βοϊδοµάτη, τον παραπόταµο του Αώου κοντά στους Κήπους. Ονοµάστηκε «Καλογερικό» γιατί µετατράπηκε από ξύλινο σε πέτρινο µε χορηγία του ηγούµενου Σεραφείµ το 1748. Πήρε επιπρόσθετα το όνοµα «Πλακίδα» µιας και επισκευάστηκε το 1863 από τους Αλέξη και Ανδρέα Πλακίδα. Εξίσου γνωστό είναι και το µονότοξο του Κόκκορη.

Γεφύρι Κόκκορη

6.Μονή Ρογκοβού

Ανάµεσα σε Τσεπέλοβο και Καπέσοβο, η µονή χτίστηκε τον 11ο αιώνα και είναι ξακουστή για το επιχρυσωµένο ξυλόγλυπτο τέµπλο της και τις τοιχογραφίες από το 1765.

7.Μονή Παναγίας Σπηλιώτισσας

Σκαρφαλωµένη σε απόκρηµνα βράχια µεταξύ Αρίστης και Πάπιγκου, κοντά στις όχθες του Βοϊδοµάτη, χτίστηκε το 1579 και χρησίµευε ως καταφύγιο για τους κατοίκους όταν αυτοί κινδύνευαν από τους Τούρκους. Παρατηρήστε το ξυλόγλυπτο τέµπλο και τις άριστης ηπειρώτικης τεχνικής τοιχογραφίες, που γυρίζουν τον χρόνο στον 17ο αιώνα.

Δείτε επίσης  Αυτή είναι η πιο σύντομη πτήση στον κόσμο η οποία έχει μπει στο Ρεκόρ Γκίνες

8.Μονή Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι

Ένα από τα αρχαιότερα µοναστήρια της Ηπείρου, που τοποθετείται χρονικά στο 1412. Είναι ένα πραγµατικό πέτρινο φρούριο µε µοναδική θέα, στέκει στο χείλος του γκρεµού της Χαράδρας του Βίκου, ενώ ένα γραφικό λιθόστρωτο κατηφορικό καλντερίµι οδηγεί στην είσοδό της.

Μονή Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι

9.Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λαζαρίδη

Πάνω από 1.240 διαφορετικά είδη σπάνιων φυτών ευδοκιµούν στα φαράγγια και τα βράχια του Βίκου! Αν θέλετε να πάρετε µια γεύση, υπάρχει έκθεση που στεγάζεται στο σπίτι του φυσιοδίφη Κώστα Λαζαρίδη, στο χωριό Κουκούλι.

10. Ο ποταµός Βοϊδοµάτης

Από τα ελάχιστα ποτάµια µε πόσιµο νερό και σταθερή θερµοκρασία 4°C όλο τον χρόνο, ξεχωρίζει για την πρωτόγνωρη φυσική οµορφιά του που µαγεύει, ενώ τα πεντακάθαρα παγωµένα νερά –πηγάζουν από το Φαράγγι του Βίκου και καταλήγουν στον Αώο– αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες λάτρεις των extreme sports και του rafting.

Extreme sports Ελλάδα- Βοϊδομάτης

Πηγή: Icons Travellers

Δείτε επίσης

Πηγή