ΗΠΑ προς Τουρκία: Δώστε στην Ουκρανία τους S-400 και παίρνετε F-35 – Τι υποστηρίζει αμερικανική εφημερίδα

ΗΠΑ προς Τουρκία: Δώστε στην Ουκρανία τους S-400 και παίρνετε F-35 – Τι υποστηρίζει αμερικανική εφημερίδα

s 400 turkey 1

Mια πρόταση που σίγουρα προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις φέρεται να έχουν κάνει οι ΗΠΑ στην Τουρκία. Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν στην Τουρκία να στείλει στην Ουκρανία ως αεράμυνα συστοιχίες των ρωσικών αντιαεροπορικών/αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 που η Άγκυρα έχει στην κατοχή της.

Σε αντάλλαγμα στο «τραπέζι» μπαίνει η προοπτική η Τουρκία να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35, από το οποίο είχε εκδιωχθεί ακριβώς επειδή είχε προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών S-400. Κάτι τέτοιο, βέβαια, θα σήμαινε ότι θα «τορπιλιζόταν» η σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία αφού θα έπαιρνε το μέρος της Ουκρανίας ενώ ο πόλεμος είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Το συγκεκριμένο σενάριο σχολιάζει ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Σάνγκερ των New York Times. Σύμφωνα με τον οποίο η σχετική πρόταση έχει ήδη κοινοποιηθεί από τους Αμερικανούς προς την τουρκική πλευρά, η οποία όμως δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά (μέχρι τώρα), ούτε έχει δώσει κάποια απάντηση.

Πηγή

Δείτε επίσης  Κρίση στην Ουκρανία: Ο Πούτιν πήρε την έγκριση για να στείλει στρατό στο εξωτερικό – Οι κυρώσεις από Βρετανία και ΕΕ – Νέο διάγγελμα Μπάιντεν