Η Ρωσία αναπτύσσει λογισμικό που θα προβλέπει και θα αποτρέπει τις μαζικές ταραχές

Η Ρωσία αναπτύσσει λογισμικό που θα προβλέπει και θα αποτρέπει τις μαζικές ταραχές

Russia

Στη Ρωσία, η κρατική εταιρία τεχνολογίας, Rostec, αναμένεται ως το τέλος του τρέχοντος έτους να δημιουργήσει ένα λογισμικό, το οποίο θα βοηθάει τις ομοσπονδιακές και περιφερειακές αρχές να προβλέπουν τις «μαζικές ταραχές» και να αποτρέπουν την κλιμάκωση τους.

Το ειδικό αυτό λογισμικό θα αναλύει τις ειδήσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα ελέγχει τους δρόμους μέσα από «έξυπνες» κάμερες και άλλες πηγές. Στην περίπτωση που οι μαζικές ταραχές έχουν αρχίσει, το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης θα προτείνει στα όργανα επιβολής της τάξεως τρόπους λύσης του προβλήματος. Την αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα Kommersant.

Το νέο λογισμικό εκπονείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ασφαλής πόλη» του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων. Ο εκπρόσωπος του προγράμματος Αντρέι Μισούρνιι επιβεβαίωσε την δημιουργία του τεχνικού μέρους, ενώ το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, σύμφωνα με την ίδια πηγή αναφέρθηκε στην μεθοδολογία ανάλυσης που χρησιμοποιεί το εν λόγω πρόγραμμα που φέρει την ονομασία «Μαζικές ταραχές».

Στο πρόγραμμα έχουν συμπεριληφθεί οι ορισμοί της «συγκέντρωσης», της «πολιτικής διένεξης», του «δυναμικού διαμαρτυρίας» , της «θρησκευτικής διένεξης» των «δράσεων κατά τη αστυνομίας» όπως και οι τρόποι αποτροπής των συγκρούσεων σε παρόμοιες καταστάσεις.

Η μεθοδολογία ανάλυσης του προγράμματος βρίσκεται αυτή την στιγμή στην διαδικασία έγκρισης από τις αρχές. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ίδια διαδικασία πραγματοποιείται ήδη στις περιφέρειες από τα Κέντρα Διαχείρισης Περιφερειών.

Πρόκειται για ψηφιακές πλατφόρμες βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη που συλλέγουν τα αιτήματα των κατοίκων από επίσημους ιστότοπους και κοινωνικά δίκτυα και τα διαβιβάζουν στις τοπικές αρχές. Το σύστημα εφαρμόζεται από το 2020 από την ANO Dialog, της οποίας ηγείται ο Αλεξέι Γκορεσλάφσκι πρώην υπάλληλος της Διοίκησης του Ρώσου Προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Δείτε επίσης  Καθηγητής Φυσικής ΕΚΠΑ: Το James Webb θα είναι η καλύτερη μηχανή του χρόνου για τις επόμενες δυο δεκαετίες

Πηγή