Η Novartis, η ταραχή στα κανάλια, η Grivalia στους Πεταλιούς και η περιπέτεια του Ευθυμιάδη

DARKROOM ROOM FIN

Novartis και πανηγύρια
-Πάντως μιας και είμαστε ακόμη στα πολιτικά, εγώ κατάλαβα γιατί πάγωσαν στη ΝΔ με την απόφαση των δικαστών να αγνοήσουν παντελώς το θέμα της Novartis αλλά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα γιατί ο Τσίπρας… θα τους πάει μέχρι τέλους και επιμένει ότι πρόκειται για σκάνδαλο. Αν… θυμάμαι καλά η Τουλουπάκη, αλλά και οι μετέπειτα δικαστές, έστειλαν στο αρχείο τους εννιά από τους δέκα πολιτικούς για τα περί δωροδοκίας από τη Novartis, επομένως γιατί πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως επειδή είπαν οι πέντε ανώτατοι δικαστές τώρα ότι καλώς ερευνήθηκε το θέμα; Αυτό μάλιστα είναι λόγος να πανηγυρίζει ο Μίμης και η Τουλουπάκη, άντε και να χαίρεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι ότι «αναστήθηκε» σκάνδαλο δωροδοκίας που δεν στοιχειοθετήθηκε ποτέ και αρχειοθετήθηκε. Πάντως, έχω την εντύπωση ότι οποίος ανέλαβε από το Μ.Μ. την υπόθεση να ενημερώνει και να παρακολουθεί το θέμα αυτό, είναι για να ανοίξει χαλβαδοπωλείο…
Μια ταραχή στα κανάλια…
-Τώρα, κοιτάξτε, εγώ δεν γνωρίζω τη μετοχική σύνθεση του fund που αγόρασε το 50% του Alpha και βασικά είμαι υπέρ της άποψης ότι οι νόμοι που έχουμε στην Ελλάδα να μην μπορείς να αγοράσεις ένα κανάλι αν έχεις μια πλατφόρμα κ.λπ. είναι απλώς γελοίοι και δεν στέκουν στην Ευρώπη, ούτε στον κόσμο όλον. Όμως μια αναστάτωση έχει δημιουργηθεί στο όμορφο κόσμο των «θηρίων των καναλιών» γιατί σου λέει «τι γίνεται, μία μπαίνουν πάμπλουτοι Άραβες, μία φεύγουν κομμάτια σε fund μέσω Λουξεμβούργου και Άμπου Ντάμπι…, κάτι παίζει». Αυτό που παίζει είναι επίσης ότι ο κ. Νίκος Σταθόπουλος της BC Partners θέλει, λέει, να ανακατευθεί στο μπάσκετ του Παναθηναϊκού. Δεν ξέρω, φήμες ακούω, αλλά συνήθως… ακούω καλά, χωρίς να σημαίνει ότι στο τέλος όλα καταλήγουν σε deals.
Η Grivalia στους Πεταλιούς, οι Εμπειρίκοι και ο Γκέιτς
-Ολοένα και πιο κοντά φαίνεται ότι έρχεται για την Grivalia το νέο μεγα – project στους Πεταλιούς, το οποίο «ψήνεται» εδώ και αρκετούς μήνες. Ο Γιώργος Χρυσικός στην εκδήλωση του Ελληνοαμερικανού Επιμελητηρίου ανέφερε πολύ λιτά ότι η εταιρεία ετοιμάζεται για ένα νέο, μεγάλο deal, χωρίς ωστόσο ο επικεφαλής της εταιρείας που «τρέχει» και το μεγάλο project για την αναβίωση των Αστεριών Γλυφάδας να δώσει καμία νέα λεπτομέρεια. Παρόλα αυτά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επένδυση στους Πεταλιούς, η οποία, παρεμπιπτόντως, βρίσκεται σταθερά στην επικαιρότητα λόγω Εμπειρίκων, αλλά και πιο πρόσφατα λόγω και του ενδιαφέροντος από τον Μπιλ Γκέιτς, είναι άκρως φιλόδοξο, πολλών αστέρων και πολλών -πάρα πολλών- εκατομμυρίων.

Δείτε επίσης  Reuters: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τάσσεται υπέρ της πώλησης μαχητικών F-16 στην Τουρκία

Οι σαμπάνιες στον τουρισμό και το comeback της Aegean

Κλείσιμο

-Ο Ιούλιος μπήκε και μην έχετε αμφιβολία ότι όχι ξαπλώστρα, ούτε… ράντσο δεν θα βρίσκουμε σε νησιά και άλλα τουριστικά μέρη της χώρας. Με βάση τα στοιχεία του Eurocontrol, η Ελλάδα έχει ήδη φτάσει και ξεπεράσει τον αριθμό των πτήσεων του 2019, η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει πετύχει πλήρη ανάκαμψη και όπως είπε ο Δημήτρης Γερογιάνης, CEO της Aegean στο Athens Aviation Event η καλοκαιρινή περίοδος παρουσιάζει μια ιδιαίτερα έντονη δυναμική, με αυξημένους συντελεστές πληρότητας που πλησιάζουν τα προ πανδημίας επίπεδα. Και μακάρι να συνεχίσει έτσι για να υπάρχει γενικά… «λίπος» για το δύσκολο χειμώνα. Η Aegean πάντως αυτά βλέπει και έχει θέσει ως έναν από τους βασικούς της στόχους να πετύχει εφέτος την πρώτη κερδοφόρα χρονιά από την έναρξη της πανδημίας.

Γεμάτος ο Ιούλιος στο Χρηματιστήριο
-Η Dimand τελικά υπερκαλύφθηκε κατά 1,3 φορές και ο Δ. Ανδριόπουλος και η διοικητική ομάδα της εταιρείας ετοιμάζονται μεθαύριο Τετάρτη να χτυπήσουν το καμπανάκι για την έναρξη της συνεδρίασης. Την ίδια ημέρα η Dimand θα ανακοινώσει μια νέα επένδυση, για το νέο κτίριο γραφείων της PwC στη Λ. Κηφισίας, κοντά στο «δαχτυλίδι». Η Alpha Trust του Φαίδωνα Ταμβακάκη μετατάσσεται στην Κύρια Αγορά, η Lamda Development προχωρά στην έκδοση πράσινου ομολόγου έως 230 εκατ. ευρώ (στις 6/7 ξεκινά η δημόσια προσφορά) και η Ideal θα πάρει το ΟΚ των μετόχων για την εξαγορά της Ideal Computers στις 25 Ιουλίου.

Το μυστικό του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου
-Και μιας και είπαμε για Ideal, εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία το deal που ανακοινώθηκε, στο τέλος της διαδικασίας ο Σπυρογεώργης Βυζάντιος θα είναι κάτοχος του 18% της Ideal. Την ίδια μέθοδο είχε ακολουθήσει ο Λάμπρος Παπακωνταντίνου όταν απορρόφησε την Astir Vitogiannis και ο Στέλιος Βυτόγιαννης μετατράπηκε σε μεγαλομέτοχο της Ideal. Πλέον, δηλαδή, το ελληνικό Χρηματιστήριο, απέκτησε μια εισηγμένη εταιρεία – private equity fund, την Ideal, η οποία επενδύει, εξαγοράζει, συγχωνεύει και εξελίσσεται, ενώ η αγορά τιμολογεί την επιτυχία ή αποτυχία του εγχειρήματος. Πάντως, με ενδιαφέρον περιμένουμε να διαβάσουμε σήμερα και το non paper που θα εκδώσουν οι νέοι συνεταίροι και πώς η συμμαχία τους «παντρεύεται» με την εξαγορά της Netbull που πρωταγωνιστεί στην κυβερνοασφάλεια…

Δείτε επίσης  Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Κάλεσμα για απόκτηση νέων δεξιοτήτων από τους εργαζομένους στον τουριστικό τομέα

Τι συνδέει ΙΝΤΡΑΚΑΤ και Dimand
-Τον τελευταίο καιρό ορισμένοι έχουν προσέξει πως υπάρχει ένα τουλάχιστον κοινό σημείο μεταξύ Dimand και Intrakat. Δεν μπορεί να είναι τυχαία η επιλογή του George Elliot με το Orasis Fund που απέκτησε σχεδόν ταυτόχρονα μειοψηφικές θέσεις τόσο στην Dimand, όσο και στην Intrakat.

Το long weekend των Αμερικάνων
-Στο ταμπλό, πάντως, οι Αμερικανοί διαχειριστές σήμερα γιορτάζουν την εθνική τους εορτή και από την περασμένη Πέμπτη έχουν φύγει για long weekend. Έτσι ο τζίρος στην αγορά είναι αναιμικός κάτι που αναμένεται και σήμερα. Τα spreads πάντως των ομολόγων συνεχίζουν να διευρύνονται διαρκώς κι επικίνδυνα. Επιπλέον αυτή η εβδομάδα έχει αποκοπές μερισμάτων από βαριές μετοχές όπως €0,34 της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, το €0,71 της Coca Cola και €0,70€ της Motor Oil.

Τα λεφτά του Υπερταμείου
-Ακόμη κι αν δεν υπήρχε, η δυσμενής δέσμευση του Μνημονίου ΙΙΙ, για τη δημιουργία της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, η Ελλάδα θα έπρεπε να δημιουργήσει το δικό της Υπερταμείο, ένα Sovereign Wealth Fund αντίστοιχο με αυτό που έχουν δημιουργήσει και αξιοποιούν συστηματικά άλλες χώρες, μικρές και μεγάλες. Από που αντλεί όμως τα κεφάλαια του για επενδύσεις το ελληνικό Growth Fund;

-Τα μεγαλύτερα μερίσματα, τα εισπράττει από τις δύο εταιρείες υδάτων, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Κατόπιν υπάρχουν τα έσοδα από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Το Δημόσιο δεν εισέπραττε μέρισμα για αρκετά χρόνια από το Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά με το Υπερταμείο, ξεκίνησε να δίνει μέρισμα για πρώτη φορά. Περαιτέρω εισπράττει μερίσματα από τις εταιρείες του ΟΚΑΑ και ΚΑΘ οι οποίες δεν είχαν ποτέ πληρώσει στην ιστορία τους μερίσματα και πλήρωσαν φέτος για πρώτη φορά… Ο ΟΚΑΑ δίνει 1,5 εκατομμύριο το χρόνο και η ΚΑΘ έχει δώσει μεταξύ 300.000 και ενός εκατομμυρίου. Αντίστοιχα και η ΓΑΙΑΟΣΕ πληρώνει τα δύο τελευταία χρόνια από 4 έως 4,5 εκατομμύρια το χρόνο. Φυσικά το Υπερταμείο εισπράττει το μέρισμα από τον ΟΤΕ και από κει και πέρα υπάρχουν και μικρότερα έσοδα όπως π.χ. από τις Αλυκές, οι οποίες από εκεί που είχαν τζίρο 3,5 εκατ., τώρα πια έχουν φτάσει τον τζίρο τους στα 18 εκατομμύρια κι από εκεί που ήταν ζημιογόνες, μοιράζουν μέρισμα. Από τα έσοδα του Υπερταμείου, το 50% κατευθύνεται για την εξόφληση του χρέους, το 25% κατευθύνεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και το υπόλοιπο επανεπενδύεται από το ίδιο το Υπερταμείο.

Δείτε επίσης  Έγινε «καλοκαιρινή» μια Lamborghini καλυμμένη με Swarovski αξίας 270.000 λιρών

Η περιπέτεια της οικογένειας Ευθυμιάδη
-Από την περιπέτεια των πλειστηριασμών δεν ξέφυγε ούτε ο όμιλος Ραιδεστός της οικογένειας Ευθυμιάδη, που αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους παίκτες στα γεωργικά προϊόντα (σπόροι, εφόδια, λιπάσματα κ.α.). Έτσι, όπως πληροφορείται η στήλη, η εταιρεία μπλόκαρε στο παρά πέντε πλειστηριασμό για άλλη εταιρεία με την οποία εμπλέκεται «ως τρίτη κυρία». Να ξεκαθαρίσουμε ότι το σφυρί ήταν προγραμματισμένο για τις 27 Ιουλίου και έχει περάσει σε φάση αναστολής, μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλε η «Ραιδεστός» στις 20 Ιουνίου στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Επισπεύδουσα είναι η Alpha Bank ως εκπρόσωπος ομολογιούχων για ομολογιακό δάνειο ύψους 13.079.000 ευρώ που εκδόθηκε το Δεκέμβριο του 2015. Ενοχικά ευθυνόμενη οφειλέτρια κατά την έκθεση του πλειστηριασμού είναι η Αγκριτέξ Ενεργειακή Α.Ε., με το σφυρί να στρέφεται κατά της «Ραιδεστός Συμμετοχών, Παραγωγής, Εμπορίας, Ερευνών και Υπηρεσιών στη Γεωργία» που εδρεύει στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου, ενώ αφορά έκταση 17.500 τ.μ. με κτιριακό συγκρότημα στη ΒΙ.ΠΕ. Αυτά πέρασαν από την ΕΤΒΑ στη «Ραιδεστός» την εποχή 1992- 93 και η κατάσχεση έγινε για ποσό 500.000 ευρώ (μέρος της συνολικής απαίτησης). Τα ασφαλιστικά συζητήθηκαν στις 22 Ιουνίου και το δικαστήριο δέχθηκε το αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής, απαγορεύοντας τη διενέργεια του πλειστηριασμού που είχε οριστεί για τις 27 Ιουλίου, δυνάμει της από 22/12/2021 έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης. Για την ίδια μέρα (27 Ιουλίου) έχει οριστεί η δικάσιμος για τη συζήτηση της προσφυγής στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Πηγή: www.newmoney.gr

Κλείσιμο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή