Ισπανία: Ακτιβιστές για το κλίμα κόλλησαν τα χέρια τους σε δύο πίνακες του Γκόγια στο μουσείο Prado της Μαδρίτης

futura vegeta

Ακτιβιστές για το κλίμα κόλλησαν σήμερα τα χέρια τους στις κορνίζες δύο παγκοσμίου φήμης έργων του ισπανού ζωγράφου Φρανσίσκο ντε Γκόγια στο μουσείο Prado της Μαδρίτης, η τελευταία σε μια σειρά από διαμαρτυρίες με στόχο έργα τέχνης στην Ευρώπη.

Ένας άντρας και μια γυναίκα κόλλησαν το χέρι τους στο έργο “Η Ντυμένη Μάχα” του Γκόγια και στο έργο “Η Γυμνή Μάχα” του ιδίου και έγραψαν με μαρκαδόρο στον τοίχο μεταξύ των δύο πινάκων “+1,5 C” , όπως φαίνεται από βίντεο.

Η οργάνωση Futuro Vegetal ανακοίνωσε ότι δύο μέλη της ήταν αυτά που προχώρησαν σε αυτή την κίνηση.

«Την περασμένη εβδομάδα τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν ότι είναι αδύνατο να παραμείνουμε κάτω από το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου (που συμφωνήθηκε στη Διάσκεψη του Παρισιού για το Κλίμα το 2016). Χρειαζόμαστε αλλαγή τώρα», έγραψε η οργάνωση στο Twitter.

Ομάδες ακτιβιστών για το κλίμα έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά από παρόμοιες διαμαρτυρίες τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή τη διάσκεψη για το κλίμα COP27 που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Αίγυπτο.

Διαδηλωτές προσπάθησαν να κολλήσουν στη γυάλινη προθήκη του έργου «Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» του Βερμέερ στη Χάγη και άλλοι πέταξαν σούπα πάνω στο έργο του Βαν Γκογκ “Ο Θεριστής”, που εκτίθεται στη Ρώμη και στα “Ηλιοτρόπιά” του στο Λονδίνο.

Δείτε επίσης  Αφγανιστάν: Συμφωνία Τουρκίας και Κατάρ με τους Ταλιμπάν για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ

«Καταδικάζουμε τη χρήση του μουσείου σαν τόπο για κάθε είδους πολιτική διαμαρτυρία», ανέφερε το μουσείο Prado σε ανακοίνωσή του διευκρινίζοντας ότι οι πίνακες δεν καταστράφηκαν αλλά ότι οι υπάλληλοι του μουσείου χρειάστηκε να επισκευάσουν τον τοίχο ανάμεσα στα δύο έργα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δύο άτομα συνελήφθησαν.

Πηγή