Κορονοϊός – Νέα Ζηλανδία: Τέλος η πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων» – Η νέα στρατηγική

Κορονοϊός – Νέα Ζηλανδία: Τέλος η πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων» – Η νέα στρατηγική

Τελειώνει το lockdown στις αρχές Δεκεμβρίου στη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, το Όκλαντ, έπειτα από τρεισήμισι μήνες, με την πρωθυπουργό της χώρας, Τζασίντα Άρντερν να υιοθετεί νέα στρατηγική αντιμετώπισης της επιδημίας του κορονοϊού.

Αναλυτικότερα, η Άρντερν δήλωσε ότι από τις 23:59 στις 2 Δεκεμβρίου η Νέα Ζηλανδία θα υιοθετήσει νέα στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας, η οποία θα έχει στόχο περισσότερο τον περιορισμό της εξάπλωσης του παραλλαγμένου στελέχους Delta, παρά την εξάλειψή του. «Η σκληρή αλήθεια είναι ότι το Delta είναι εδώ και δεν είναι έτοιμο να εξαφανιστεί», τόνισε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους. «Αν και καμία χώρα δεν κατάφερε να εξαλείψει το στέλεχος Delta εντελώς, η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τις περισσότερες για να το αντιμετωπίσει», πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση της Άρντερν είχε στόχο την πλήρη εξάλειψη του κορονοϊού, τη λεγόμενη πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων», με αυστηρά περιοριστικά μέτρα, εντατική ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων και αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα της χώρας. Στη χώρα των 5 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν καταγραφεί μόλις 40 νεκροί από covid-19 και έχει αυξηθεί η πίεση στην κυβέρνηση να άρει το lockdown που έχει επιβάλει στο Όκλαντ, μετά τον εντοπισμό στην πόλη των πρώτων κρουσμάτων του στελέχους Delta τον Αύγουστο.

Κορονοϊός – Νέα Ζηλανδία: Πώς η χώρα θα αντιμετωπίσει την πανδημία από εδώ και πέρα

Τζασίντα Άρντερν

Αρχικά η Άρντερν σχεδίαζε να αλλάξει πολιτική διαχείρισης της πανδημίας μόλις το ποσοστό εμβολιασμού στη Νέα Ζηλανδία φτάσει το 90%, όμως τελικά ανακοίνωσε ότι θα επισπεύσει το άνοιγμα την ώρα που το ποσοστό εμβολιασμού αυτή τη στιγμή κυμαίνεται γύρω στο 83%, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δείτε επίσης  Πόλεμος στην Ουκρανία: Αποστέλλονται νέα όπλα από Γερμανία και Σλοβενία ενώ η ρωσική προέλαση συνεχίζεται

Το νέο σύστημα, που θα ακολουθεί τα χρώματα του φωτεινού σηματοδότη, θα χωρίζει τις περιοχές σε πράσινες, όπου δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός, σε πορτοκαλί, όπου θα επιβάλλεται η χρήση μάσκας σε κάποιους χώρους και σε κόκκινες, όπου στα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι και τηρώντας τις αποστάσεις. Αρχικά το Όκλαντ θα χαρακτηριστεί κόκκινη περιοχή, εξήγησε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι οι αρχές δεν έχουν κατατάξει τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Οι αυστηροί κανόνες καραντίνας θα παραμείνουν σε ισχύ για όσους εισέρχονται στη Νέα Ζηλανδία από το εξωτερικό, όμως η Άρντερν δεσμεύθηκε να τους χαλαρώσει από το νέο έτος.

Πηγή