Μακεδονία: Ποιους κλάδους αφορά η ενίσχυση 480 ανέργων για τη δημιουργία επιχείρησης

Μακεδονία: Ποιους κλάδους αφορά η ενίσχυση 480 ανέργων για τη δημιουργία επιχείρησης

makedonia poious kladous afora enisxusi anergon dimiourgia

Τετρακόσιοι ογδόντα άνεργοι της Κεντρικής Μακεδονίας ενισχύονται από την Περιφέρεια για να ιδρύσουν δική τους επιχείρηση ή να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η δράση χρηματοδότησης για την ενίσχυση ανέργων, που θέλουν να ιδρύσουν νέα επιχείρηση ή να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι, δρομολογήθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στα τέλη του προηγούμενου Σεπτεμβρίου, με φορέα υλοποίησης το ΚΕΠΑ – ΑΝΕΜ και ήδη ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα των 480 ωφελούμενων που θα λάβουν καθένας τους το κατ’ αποκοπή επιχορηγούμενο ποσό των 14.800 ευρώ.

Μάλιστα, ο αρχικός προϋπολογισμός των 2.96 εκατ. ευρώ αυξήθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα στα 7.10 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν τα επιχειρηματικά σχέδια όλων των επιλέξιμων αιτήσεων.

Τα 480 επιχειρηματικά σχέδια που εγκρίθηκαν αφορούν αποκλειστικά στους τομείς προτεραιότητας της RIS3 (Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι:

-Αγροδιατροφικός Τομέας.

-Τουρισμός.

-Υλικά και Κατασκευές.

-Ένδυση και Κλωστοϋφαντουργία.

-Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

-Τεχνολογίες Ενέργειας.

-Τεχνολογίες Περιβάλλοντος.

-Μεταφορές και Εφοδιαστική Αλυσίδα.

Οι νέες επιχειρήσεις είναι στο σύνολό τους πολύ μικρές, συστήνονται αποκλειστικά από ανέργους και προϋπόθεση για την ενίσχυσή τους ήταν η οργάνωση της δραστηριότητας σε αυτοτελείς επαγγελματικούς χώρους.

Απ. Τζιτζικώστας: Στόχος η στήριξη της τοπικής οικονομίας

«Με συνεχείς δράσεις ενίσχυσης των ανέργων και των εργαζομένων, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αξιοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους και προγράμματα, ώστε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις αφενός της πανδημίας του κορονοϊού, αφετέρου της κρίσης ακρίβειας και επιπλέον για να περιορίσει την ανεργία και την ύφεση, αλλά και να τονώσει την επιχειρηματικότητα. Οι παρεμβάσεις μας είναι στοχευμένες και έχουν αποτέλεσμα. Ενδεικτική της ανάγκης για τέτοιου είδους παρεμβάσεις χρηματοδότησης νέων επενδύσεων και μάλιστα από άνεργους ήταν η μεγάλη συμμετοχή των συμπολιτών μας στη συγκεκριμένη δράση.

Δείτε επίσης  Wall Street: Ανώμαλη προσγείωση στο... Τζάκσον Χολ

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πολλαπλασίασε τον αρχικό προϋπολογισμό, προκειμένου καμιά από τις επιλέξιμες προτάσεις, κανένας από τους ανέργους που κρίθηκαν επιλέξιμοι βάσει των κριτηρίων του προγράμματος, να μη στερηθεί τη χρηματοδότηση, η οποία είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να περάσουν 480 συμπολίτες μας από την ανεργία στον κόσμο του επιχειρείν, είτε ιδρύοντας τη δική τους επιχείρηση, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι.

Σταθερός στόχος μας είναι να δίνουμε την ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα τους αποφέρουν εισόδημα και θα στηρίξουν τελικά την τοπική οικονομία, έπειτα από τις αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων ετών, που βιώνουμε ως κοινωνία, την οικονομική, την υγειονομική, της ακρίβειας.

Με τη συγκεκριμένη δράση δίνουμε επαγγελματικό διέξοδο σε 480 άνεργους της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι θα απασχοληθούν σε συγκεκριμένα αντικείμενα δραστηριοποίησης, που έχουν επιλεγεί βάσει των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Θέλω να ευχαριστήσω ειδικά τα στελέχη του ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, που υλοποίησαν με γοργούς ρυθμούς τη δράση, με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, συνδράμοντας γι’ ακόμη μια φορά με τον καλύτερο τρόπο το έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», επεσήμανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Πηγή