Μόσιαλος : Ανησυχώ περισσότερο για την παραγωγή φαρμάκων αν νοσήσουν στην Κίνα εκατομμύρια

mosialos ilias

Ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία μια πιθανή διαταραχή της παραγωγής φαρμάκων στην Κίνα και, κατά συνέπεια, στην υγεία των πολιτών σε περίπτωση που νοσήσουν εκατομμύρια Κινέζοι με κορωνοϊό, εξέφρασε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος.

Μιλώντας την Τετάρτη στο δελτίο της ΕΡΤ και σε ερώτημα για το αν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων και στη Βρετανία, την Ευρώπη και παγκόσμια, είπε ότι «ελλείψεις υπάρχουν σε αρκετές αγορές και λόγω των προβλημάτων που είχαμε με την πανδημία τα προηγούμενα χρόνια.

Ένα από τα προβλήματα ήταν και η ίδια η Κίνα, η οποία με την Ινδία παράγει το 60%-80% των πρώτων υλών για τα φάρμακα.

Τόνισε ακόμη ότι «αυτό που με ανησυχεί εμένα δεν είναι τόσο οι άμεσες παραλλαγές που έχουμε στην Κίνα αυτή τη στιγμή. Τώρα, αν προκύψει κάτι πιο επικίνδυνο θα το πιάσουμε με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Αλλά, αν παραλύσει η Κίνα -γιατί θα νοσήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι και θα σταματήσει η παραγωγική διαδικασία- οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και μετά ως συνέπεια στην υγεία των πολιτών παγκοσμίως, θα είναι τεράστιες, γιατί θα υπάρχουν και ελλείψεις φαρμάκων και άλλων ειδών».

Επιπλέον ο κ. Μόσιαλος είχε πει και πάλι πως δεν ανησυχεί με την παραλλαγή του κορωνοϊού που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στην Κίνα.
Έδωσε δύο λόγους. Πρώτον «το κοκτέιλ στο οποίο έχουν εκτεθεί οι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί είναι πολύ πιο σύνθετο από αυτό στο οποίο έχουν εκτεθεί μέχρι στιγμής οι Κινέζοι». Δεύτερον, η μεγάλη διαφορά με την Κίνα «πέρα από το ότι έχουμε εκτεθεί και έχουμε και υβριδική ανοσία λόγω των εμβολίων, είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών έχει κάνει τουλάχιστον τρεις δόσεις».

Δείτε επίσης  Εκτός Υπηρεσίας: Οι συμπλοκές μεταξύ Καμπανιωτών και Ποθητιωτών δίνουν και παίρνουν

Τα δεδομένα δεν είναι αυτά που ήταν το Δεκέμβριο του 2020, γιατί πλέον έχουμε και εμβόλια, έκθεση του πληθυσμού σε παραλλαγές του κορωνοϊού και φαρμακευτικές ουσίες για να αντιμετωπίσουμε τη νόσο.

Εμφανίστηκε ανήσυχος για το ότι η Ευρώπη έχει σταματήσει τις συστάσεις να φοράμε μάσκες σε κλειστούς χώρους, ιδιαίτερα όταν υπάρχει συνωστισμός, ή ότι έχει καταργήσει τις μάσκες στις πτήσεις. Αλλά και για το ότι, ενώ στις ΗΠΑ έχουμε μια παραλλαγή που μεταδίδεται εύκολα δεν έχουμε συστάσεις για του;ς ταξιδιώτες από την Αμερική.

Οι αντιδράσεις που υπάρχουν από τις χώρες -και στην Ευρώπη και αλλού- ήταν σπασμωδικές, είπε ενώ εξέφρασε την άποψη πως ό,τι γίνεται «γίνεται για ψυχολογικούς λόγους, για να δείξουν οι κυβερνήσεις ότι κάτι κάνουν».

Κλείσιμο

Πηγή