ΟΗΕ: «Ασυγχώρητες οι επιθέσεις εναντίον αμάχων στην Ουκρανία – Θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι»

ΟΗΕ: «Ασυγχώρητες οι επιθέσεις εναντίον αμάχων στην Ουκρανία – Θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι»

mariupol

Ο ΟΗΕ καταδικάζει «ανεπιφύλακτα» τις επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον πολιτικών στόχων στην Ουκρανία, δήλωσε απόψε, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας, αρμόδια για τις Πολιτικές Υποθέσεις.

Όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία ειδήσεων AFP και Reuters, το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε εκτάκτως, κατόπιν αιτήματος της Μόσχας, για να συζητήσει την καταγγελία της, περί ανάπτυξης προγραμμάτων βιολογικών όπλων στην Ουκρανία.

«Ο πόλεμος μπαίνει στην τρίτη εβδομάδα και οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσή τους», είπε η ΝτιΚάρλο, υπενθυμίζοντας ότι πολλές πόλεις πολιορκούνται ή βομβαρδίζονται, όπως η Μαριούπολη. «Το να στοχοθετούνται πολίτες, νοσοκομεία, σχολεία, είναι ασυγχώρητο και οι δράστες θα πρέπει να λογοδοτήσουν», προειδοποίησε.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια επανέλαβε, από την πλευρά του, τις κατηγορίες σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών, λέγοντας ότι συνεργάζονται με την Ουκρανία χρηματοδοτώντας «30 εργαστήρια» όπου μελετούνταν βακτήρια «της πανώλης, του άνθρακα ή της χολέρας».

Η Ουάσινγκτον διαψεύδει αυτούς τους ισχυρισμούς και η εκπρόσωπός της στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ επανέλαβε ότι η Ουκρανία δεν έχει αναπτύξει πρόγραμμα βιολογικών όπλων.

Η Ρωσία είναι εκείνη που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει βιολογικά ή χημικά όπλα στην Ουκρανία, αντέστρεψε την κατηγορία. Σχετική φοβία έχουν εκφράσει και άλλες χώρες της Δύσης, μεταξύ των οποίων και η Βρετανία.

Αν και δεν παρουσίασε αποδείξεις μιας «επικείμενης απειλής», η Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε χαρακτηριστικά πως «η Ρωσία είναι γνωστό ότι κατηγορεί ψευδώς άλλες χώρες για τις παραβιάσεις που διαπράττει η ίδια».

Πηγή

Δείτε επίσης  Ο πύργος των 97 ορόφων που μετατρέπει κέρδη δισεκατομμυρίων από κρυπτονομίσματα σε χρήματα