Ουκρανία: Τηλεφωνική επικοινωνία Εμανουέλ Μακρόν – Σι Τζινπίνγκ

Ουκρανία: Τηλεφωνική επικοινωνία Εμανουέλ Μακρόν – Σι Τζινπίνγκ

Macron Xi Jinping

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ είχαν σήμερα μια τηλεφωνική συνδιάλεξη, με επίκεντρο το ουκρανικό – κατά κύριο λόγο – και την «αναγκαιότητα να συνεχιστούν οι προσπάθειες υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης και της διευθέτησης της κρίσης» αυτής αυτής «μέσω του διαλόγου», έγινε γνωστό την Τετάρτη από το Ελιζέ.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, ο Σι Τζινπίνγκ «χαιρέτισε τη δράση της Γαλλίας και της Γερμανίας στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας και επανέλαβε την πλήρη στήριξή του στην εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ», για την επίλυση των σχέσεων Ουκρανίας και Ρωσίας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας στην ΕΕ, ο Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε υπέρ της «επανεξισορρόπησης των ευρω-κινεζικών σχέσεων με στόχο μια μεγαλύτερη αμοιβαιότητα», κυρίως στις εμπορικές συναλλαγές, γράφει το AFP. Επιπλέον, «ενθάρρυνε την Κίνα να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Λιθουανίας και να χειριστεί τα κινεζικά αιτήματα μέσω του διαλόγου».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφυγε, στα τέλη Ιανουαρίου, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της Κίνας, την οποία κατηγόρησε ότι μπλοκάρει τις εισαγωγές από τη Λιθουανία. Η Λιθουανία εκτιμάται πως «τιμωρείται», διότι επέτρεψε στην Ταϊβάν να ανοίξει επίσημη αντιπροσωπεία στο Βίλνιους.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους ευχήθηκε επίσης «τη σταδιακή επανάληψη των πτήσεων» μεταξύ της Γαλλίας και της Κίνας, που έχουν μειωθεί δραστικά λόγω των υγειονομικών μέτρων που έλαβε η Κίνα μπροστά στην επιδημία Covid-19, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Υπενθύμισε, εξάλλου, «τις γαλλικές και ευρωπαϊκές προσδοκίες σε σχέση με την επικύρωση των θεμελιωδών συμβάσεων του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου, ιδίως σχετικά με την αναγκαστική εργασία και εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την κατάσταση στη Σιντζιάνγκ», αναφερόμενος στην τύχη των Ουιγούρων.

Δείτε επίσης  H βασίλισσα Ελισάβετ είδε τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ

Πηγή