Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μόσχα «απειλεί με πτώση» του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού λόγω των κυρώσεων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μόσχα «απειλεί με πτώση» του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού λόγω των κυρώσεων

international space station 1

Την άρση των κυρώσεων προς τη Ρωσία ζητάει ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν, αλλιώς μπορεί να προκληθεί πτώση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, υποστήριξε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η λειτουργία των ρωσικών διαστημοπλοίων που ανεφοδιάζουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) θα διαταραχθεί από τις κυρώσεις, επηρεάζοντας κατά συνέπεια το ρωσικό τμήμα του σταθμού, που χρησιμεύει κυρίως για τη διόρθωση της τροχιάς ολόκληρης της δομής. Κατά συνέπεια, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει «την προσθαλάσσωση» ή «την προσγείωση» του ISS που ζυγίζει 500 τόνους, όπως επισημαίνει ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, ο οποίος λειτουργεί χάρη στη συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας ειδικότερα, τις πρώτες μέρες του πολέμου στην Ουκρανία, όλα έδειχναν πως θα λειτουργεί κανονικά και δεν θα επηρεαστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όμως δύο εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου σε ουκρανικό έδαφος και τις αυστηρές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες προς τη Ρωσία, τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά.

Σύμφωνα με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, η NASA, εξακολουθεί να εργάζεται σε λύσεις που θα την κρατήσουν σε τροχιά χωρίς βοήθεια από τη Ρωσία.

«Λειτουργούμε ειρηνικά στο διάστημα αυτή τη στιγμή», δήλωσε η συνεργάτιδα της Nasa, Κάθι Λούντερς, μόλις τέσσερις ημέρες από την έναρξη του πολέμου, αν και η Ρωσία βρέθηκε αμέσως απομονωμένη στη διεθνή σκηνή. «Δεν έχουμε καμία ένδειξη, σε επιχειρησιακό επίπεδο, ότι οι ομόλογοί μας δεν έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού» (ISS), υπογράμμισε, ερωτηθείσα σχετικά με το ερώτημα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Δείτε επίσης  Πρόστιμό ύψους 20 εκατ. ευρώ από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων στην εταιρεία Clearview AI

Είπε, ωστόσο, ότι η NASA συνέχισε να «αξιολογεί την κατάσταση». Η Ρωσία είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του ISS, επειδή το σύστημα πρόωσής του, που καθιστά δυνατή τη διεξαγωγή διορθώσεων τροχιάς, βασίζεται σε ρωσικά σκάφη.

«Εξετάζουμε πώς θα μπορούσαμε να προσθέσουμε άλλες δυνατότητες», παραδέχτηκε η Λούντερς, προ ημερών.

Πηγή