Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες κυρώσεις της Ευρώπης στη Ρωσία – Παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία τραπεζών

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες κυρώσεις της Ευρώπης στη Ρωσία – Παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία τραπεζών

Ursula von der Leyen

Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν και σημείωσε ότι στο «στόχαστρο» μπαίνουν τράπεζες και ολιγάρχες, τόσο από την Ρωσία, όσο και την Λευκορωσία, στενό σύμμαχο της Μόσχας.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε από τις Βρυξέλλες, ότι θα επιβληθούν σοβαρές κυρώσεις που αφορούν το εμπόριο χάλυβα και αγροτικών προϊόντων, ενώ θα δημευτούν περιουσιακά στοιχεία ολιγαρχών. Παράλληλα, ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το σύστημα SWIFT, ενώ θα δημευτούν τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

«Θα επιβάλουμε οικονομικές κυρώσεις σε χάλυβα και αγροτικά προϊόντα και κυρώσεις σε Λευκορώσους που βοηθούν στην εισβολή», είπε χαρακτηριστικά από τις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο νέας έκτακτης Συνόδου.

Επιπλέον, τόνισε ότι «”παγώνουμε” το σύνολο των τραπεζικών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, ενώ αποκλείουμε ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT».

Ζελένσκι: Προσπάθησα να σταματήσω τον πόλεμο

Σε νέες δηλώσεις προέβη ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «Οι στρατιώτες πολεμούν. Εδώ είναι και ο πρόεδρος. Ο στόχος μας είναι η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Προστατεύουμε τη χώρα μας, την επικράτεια, το κράτος μας. Θα ήθελα να αποδώσουμε όλες τις δυνατές τιμές στους ανθρώπους που κρατούν τα όπλα και θέλω να τους πω 100.000 ευχαριστώ».

«Ο Πούτιν απειλεί και το ΝΑΤΟ»

Σοβαρές αντιδράσεις στη Δύση έχει δημιουργήσει η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να θέσει σε επιφυλακή τα πυρηνικά της Ρωσίας κι έτσι έβαλαν στο «στόχαστρο» τον Ρώσο πρόεδρο, τον οποίο χαρακτήρισαν ανεύθυνο και επικίνδυνο.

Χαρακτηριστικά, ο Λευκός Οίκος μέσω της εκπροσώπου Τζεν Ψάκι, σημείωσε ότι ο Πούτιν ακολουθεί ένα συνηθισμένο μοτίβο, με την Ουάσιγκτον να είναι έτοιμη να απαντήσει, σε περίπτωση που χρειαστεί.

Δείτε επίσης  Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Μπόρις Τζόνσον εκφράζει φόβους ότι η Ρωσία θα αναπτύξει χημικά όπλα

Πηγή