Σε υψηλό 20ετίας η ισοτιμία του δολαρίου

Στο υψηλότερο επίπεδο 20ετίας ενισχύθηκε σήμερα το δολάριο μετά το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα, ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός.

Ο δείκτης της ισοτιμίας του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός καλαθιού άλλων μεγάλων νομισμάτων σκαρφάλωσε στις 109,48 μονάδες.

Παρά τις δηλώσεις στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το Σαββατοκύριακο για αποφασιστική νομισματική πολιτική, οι οποίες ενίσχυσαν τις προσδοκίες για μία πολύ μεγάλη αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στα 0,99415 δολάριo, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο 20ετίας.

Πτωτικά κινήθηκε και η στερλίνα, η οποία υποχώρησε στα 1,1649 δολάρια που είναι χαμηλό 2,5 ετών.

Ο Πάουελ δήλωσε στην ετήσια σύνοδο των κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια όσο χρειαστεί για να περιορίσει την ανάπτυξη και θα τα διατηρήσει σε αυτά τα υψηλά επίπεδα «για κάποιο χρονικό διάστημα» ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός.

Οι αγορές χρήματος αντέδρασαν αυξάνοντας τα στοιχήματα για μία πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο, με τις πιθανότητες αυτά να αυξηθούν κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας (75 μονάδες βάσης) να είναι τώρα 70%.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου εκτινάχθηκε στο 3,49% που είναι υψηλό 15ετίας, ενισχύοντας το αμερικανικό νόμισμα.

Μιλώντας στο συμπόσιο του Τζάκσον Χολ στελέχη της ΕΚΤ – όπως το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπή Ίζαμπελ Σνάμπελ, επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Βιλερουά ντε Γκαλό και ο διοικητής της λετονικής κεντρικής τράπεζας Μάρτινς Καζάκς – τάχθηκαν υπέρ μίας δυναμικής νομισματικής πολιτικής.

Δείτε επίσης  Το 2023 έρχεται με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις: Από τον Απρίλιο στα 751 ευρώ ο κατώτατος

Παρά την ενίσχυση της πιθανότητας για μία μεγάλη αύξηση των επιτοκίων των ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, το ευρώ αγκομαχά καθώς η ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη αυξάνει τους κινδύνους ύφεσης.

Ειδήσεις σήμερα:

Τα «χρυσά» παιδιά της Ελλάδας: Οι πρωταθλητές της διπλανής πόρτας


Σάια ΛαΜπεφ: Η αλήθεια του – «Πλήγωσα πολλές γυναίκες, όταν το κατάλαβα ήθελα να αυτοκτονήσω»


Οι «Σατανικοί στίχοι» έγιναν πάλι best seller μετά την απόπειρα δολοφονίας

Κλείσιμο

Πηγή