Στη Νορβηγία 20 από τους ανθρώπους που διέσωσε το Ocean Viking

Ocean Viking

Η Νορβηγία θα υποδεχθεί είκοσι από τους μετανάστες που διέσωσε το πλοίο Ocean Viking, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Η σκανδιναβική χώρα θα υποδεχθεί είκοσι από τους μετανάστες που διέσωσε το πλοίο Ocean Viking, μετά την αποβίβασή τους στη Γαλλία, αφού η Ιταλία δεν του επέτρεψε να ελλιμενιστεί.

Το Ocean Viking, πλοίο που εκτελεί επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, μισθωμένο από γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση, είχε περισυλλέξει στη θάλασσα 234 μετανάστες στα ανοικτά των λιβυκών ακτών· αναγκάστηκε κατόπιν να περιμένει για εβδομάδες ώστε να υποδειχθεί στο πλήρωμά του ασφαλές λιμάνι για να τους αποβιβάσει.

Αφού ζήταγε μάταια για αρκετό καιρό από τις αρχές της Ιταλίας άδεια να ελλιμενιστεί, εντέλει το Ocean Viking πήγε στην Τουλόν (νότια Γαλλία) στις αρχές Νοεμβρίου, στο πλαίσιο απόφασης που η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως έλαβε «κατ’ εξαίρεση».

Περίπου σαράντα ανήλικοι ανατέθηκαν στις γαλλικές υπηρεσίες πρόνοιας. 189 ενήλικοι οδηγήθηκαν σε κέντρα κράτησης για να εκτιμηθεί εάν δικαιούνται να τους χορηγηθεί άσυλο, δήλωσε την Παρασκευή αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών.

Οι 123 δεν κατέθεσαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξουν τα αιτήματά τους να τους δοθεί άσυλο και αναμένεται να απελαθούν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Άλλοι 66 ενήλικοι θα μεταφερθούν σε ένδεκα χώρες μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Πορτογαλίας. Η Νορβηγία, παρότι δεν είναι κράτος μέλος της ΕΕ, ανακοίνωσε χθες πως θα υποδεχθεί είκοσι.

«Η κυβέρνηση έλαβε αυτή την εξαιρετική απόφαση κατόπιν αιτήματος που δέχθηκε από τη Γαλλία να τη συνδράμει σε μια δύσκολη κατάσταση», εξήγησε εκπρόσωπος του νορβηγικού ΥΠΕΞ σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Δείτε επίσης  Ελληνοτουρκικά: «Η Ελλάδα κλέβει τουρκικό πετρέλαιο στην Θάσο» γράφει προκλητικά η φιλοκυβερνητική Sozcu

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε πως οι μετανάστες που θα υποδεχθεί η Νορβηγία υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες «να εκπληρώνουν τα κριτήρια για να αποκτήσουν καθεστώς προσφύγων».

Το μπραντεφέρ της Γαλλίας και της Ιταλίας αναζωπύρωσε τον διάλογο στην Ευρώπη για τη μετανάστευση και ανέβασε την ένταση ανάμεσα στη γαλλική κυβέρνηση και τη νέα κυβέρνηση συμμαχίας άκρας δεξιάς-δεξιάς υπό την Τζόρτζα Μελόνι.

Δυνάμει του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, τα πλοία που διατρέχουν κίνδυνο πρέπει να μπορούν να ελλιμενίζονται στον εγγύτερο λιμένα, κάτι που σημαίνει ότι η Ιταλία υποδέχεται, εξαιτίας της γεωγραφίας της, πολύ μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που αναχωρούν από τις ακτές της βόρειας Αφρικής.

Οι ιταλικές αρχές επισήμαναν αυτή την εβδομάδα ότι η χώρα έχει υποδεχτεί σχεδόν 90.000 μετανάστες από την αρχή της χρονιάς. Τόνισαν πως η άρνησή τους να επιτρέψουν τον ελλιμενισμό στο Ocean Viking είχε σκοπό να σταλεί μήνυμα στην ΕΕ, προκειμένου να συνειδητοποιήσει πως χρειάζεται άμεσα νέο σύστημα ανακατανομής των μεταναστών στα κράτη-μέλη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Πηγή