Τι αλλάζει για τις επιστρεπτέες προκαταβολές που έλαβαν 548.000 επιχειρήσεις

Τι αλλάζει για τις επιστρεπτέες προκαταβολές που έλαβαν 548.000 επιχειρήσεις

ti allazei epistreptees prokataboles elaban 548000

Από την έντυπη έκδοση

Γιώργος Παλαιτσάκης 
[email protected]

Σημαντικές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις επιστρεπτέες προκαταβολές ΙΙΙ και ΙV περιλαμβάνονται σε δύο κοινές υπουργικές αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι αποφάσεις (υπ’ αριθμόν ΓΔΟΥ 23/26-5-2022 και ΓΔΟΥ 24/28-5-2022), οι οποίες υπογράφονται από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Σπυρίδωνα-Άδωνι Γεωργιάδη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, αφορούν συνολικά 548.563 επιχειρήσεις οι οποίες έλαβαν ποσά οικονομικών ενισχύσεων συνολικού ύψους άνω των 3,68 δισ. ευρώ από τις συγκεκριμένες επιστρεπτέες προκαταβολές.

Σύμφωνα με τις βασικότερες αλλαγές και διευκρινίσεις που αναφέρονται στις συγκεκριμένες αποφάσεις:

1) Η περίοδος χάριτος που παρέχεται σε όσες επιχειρήσεις έλαβαν ποσά οικονομικών ενισχύσεων από τα καθεστώτα της επιστρεπτέας προκαταβολής ΙΙΙ και ΙV παρατείνεται έως την 30ή Ιουνίου, ενώ η πρώτη δόση του επιστρεπτέου ποσού πρέπει να καταβληθεί έως την 29η Ιουλίου 2022.

2) Το επιστρεπτέο ποσό της ληφθείσας ενίσχυσης πρέπει να εξοφληθεί, συνολικά, σε 96 ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις.

3) Η έκπτωση 15% που χορηγείται σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του επιστρεπτέου ποσού ισχύει εφόσον η αποπληρωμή του επιστρεπτέου ποσού γίνει έως την 29η Ιουλίου 2022.

4) Το ποσό της έκπτωσης 15% είναι αφορολόγητο.

5) Για την πλήρωση των προϋποθέσεων επιστροφής (ποσοστά 25%, 33% και 50%), όπως αυτές περιγράφονται στις αποφάσεις των επιστρεπτέων προκαταβολών, το ύψος των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών προκύπτει από τον κωδικό 500 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε3) φορολογικού έτους 2019 και 2020, αντίστοιχα, όπως έχουν υποβληθεί μέχρι την 31η-3-2022.

Δείτε επίσης  Έως τις 31/10 οι αιτήσεις για το καθεστώς ενίσχυσης «Μεταποίηση - Εφοδιαστική Αλυσίδα»

6) Μετά τον υπολογισμό του επιστρεπτέου ποσού και «την καταχώριση του χρέους η φορολογική διοίκηση εκδίδει ατομική ειδοποίηση, την οποία αναρτά στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ, myAADE, στην επιλογή “Μητρώο και Επικοινωνία/e- Κοινοποιήσεις” και αποστέλλει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη δηλωθείσα από τον υπόχρεο ηλεκτρονική διεύθυνση. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η κοινοποίηση κατά το προηγούμενο εδάφιο, η ατομική ειδοποίηση αποστέλλεται ταχυδρομικά. Η οφειλή του επιστρεπτέου ποσού της ενίσχυσης εμφανίζεται στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ (“myAADE”)».

7) Δεν επιτρέπεται η υπαγωγή της οφειλής (του επιστρεπτέου ποσού) σε άλλη ρύθμιση αποπληρωμής οφειλών βάσει νόμου, δικαστικής απόφασης, συμφωνίας ή απόφασης διοικητικού οργάνου.

8) Για τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογίζεται το απαιτούμενο επίπεδο απασχόλησης στις διάφορες περιόδους που αναφέρονται στα πλαίσια των επιστρεπτέων προκαταβολών προβλέπονται τα εξής:

α) Για την επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙΙ: Η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει από την 1η Αυγούστου 2020 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε κατά την 1η Αυγούστου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Σε περίπτωση που ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση κατά την 1η Αυγούστου 2020 είναι υψηλότερος από αυτόν που απασχολούσε κατά την 1η Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει από την 1η Αυγούστου 2020 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε κατά την 1η Μαρτίου 2020.

Ο υπολογισμός για την πλήρωση της ανωτέρω προϋπόθεσης γίνεται ως εξής:

Για τον υπολογισμό, στον αριθμό εργαζομένων αναφοράς προστίθεται για τον μήνα Αύγουστο 2020 και για κάθε έναν από τους επόμενους μήνες έως και τον μήνα Δεκέμβριο 2020, σωρευτικά, ο αριθμός των αναγγελιών πρόσληψης (έντυπο Ε3 ΕΡΓΑΝΗ) και αφαιρείται ο αριθμός καταγγελιών σύμβασης εργασίας (έντυπο Ε6 ΕΡΓΑΝΗ).

Δείτε επίσης  ΓΣΕΒΕΕ προς Σταϊκούρα: Άμεσα να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος

Στη συνέχεια υπολογίζεται το άθροισμα του ανωτέρω μεγέθους για τους μήνες Αύγουστο 2020 έως και Δεκέμβριο 2020 και διαιρείται με τον αριθμό των μηνών, ήτοι με τον αριθμό πέντε (5). Εάν το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι μικρότερο από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση κατά την 1η Αυγούστου 2020 ή κατά την 1η Μαρτίου 2020 κατά περίπτωση, θεωρείται ότι δεν τηρήθηκε η ανωτέρω υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων.

Ως αριθμός εργαζομένων αναφοράς ορίζεται το ελάχιστο μεταξύ των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση κατά την 1η Αυγούστου 2020 και κατά την 1η Μαρτίου 2020.

Για τον ανωτέρω έλεγχο λαμβάνονται υπόψη τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, όπως αυτά διαβιβάζονται από το ΕΡΓΑΝΗ στην ΑΑΔΕ για τον σκοπό αυτό.

β) Για την επιστρεπτέα προκαταβολή ΙV: Η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 το επίπεδο απασχόλησης που είχε κατά την 1η Σεπτεμβρίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Σε περίπτωση που το επίπεδο απασχόλησης που είχε η επιχείρηση κατά την 1η Σεπτεμβρίου 2020 είναι υψηλότερο από αυτό που είχε κατά την 1η Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 το επίπεδο απασχόλησης που είχε κατά την 1η Μαρτίου 2020.

Ο υπολογισμός για την πλήρωση της ανωτέρω προϋπόθεσης γίνεται ως εξής:

Για τον υπολογισμό, στον αριθμό των εργαζομένων αναφοράς προστίθεται για τον μήνα Σεπτέμβριο 2020 και για κάθε έναν από τους επόμενους μήνες έως και τον μήνα Δεκέμβριο 2020, σωρευτικά, ο αριθμός των αναγγελιών πρόσληψης (έντυπο Ε3 ΕΡΓΑΝΗ) και αφαιρείται ο αριθμός καταγγελιών σύμβασης εργασίας (έντυπο Ε6 ΕΡΓΑΝΗ). Στη συνέχεια υπολογίζεται το άθροισμα του ανωτέρω μεγέθους για τους μήνες Σεπτέμβριο 2020 έως και Δεκέμβριο 2020 και διαιρείται με τον αριθμό των μηνών, ήτοι με τον αριθμό τέσσερα (4). Εάν το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι μικρότερο από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση κατά την 1η Σεπτεμβρίου 2020 ή κατά την 1η Μαρτίου 2020, κατά περίπτωση, θεωρείται ότι δεν τηρήθηκε η ανωτέρω υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων. Ως αριθμός εργαζομένων αναφοράς ορίζεται το ελάχιστο μεταξύ των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση κατά την 1η Σεπτεμβρίου 2020 και κατά την 1η Μαρτίου 2020.

Δείτε επίσης  Επιδότηση καυσίμων: Ανοικτή για όλα τα ΑΦΜ η πλατφόρμα - Οι δικαιούχοι και τα βήματα

Για τον ανωτέρω έλεγχο λαμβάνονται υπόψη τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, όπως αυτά διαβιβάζονται από το ΕΡΓΑΝΗ στην ΑΑΔΕ για τον σκοπό αυτό.

Πηγή