«Υπάρξεις»: Οι κούκλες της βιτρίνας «ζωντανεύουν» στο νέο φωτογραφικό λεύκωμα του Πλάτωνα Τσούλου

Μέσα από τη νέα του δουλειά ο Πλάτων Τσούλος, επιχειρεί να δώσει ζωή, πνοή, συναίσθημα στις κούκλες που στέκουν ακίνητες, αμίλητες, αλλά όχι ανέκφραστες, στις βιτρίνες των εμπορικών καταστημάτων. Προσεγγίζει το αντικείμενο θεωρώντας ότι κρύβει έναν «αληθινό» δυναμισμό, την ψευδαίσθηση της ύπαρξης. Σε κάθε φωτογραφική λήψη εντοπίζει και από μία διαφορετική προσωπικότητα. Αποτυπώνει το τέλειο, το αληθινό, το ζωντανό… Πρόσωπα αψεγάδιαστα, σώματα καλλίγραμμα – ανδρικά και γυναικεία, αποκτούν ζωή και επικοινωνούν με τον αναγνώστη του λευκώματος.

yparxeis web new 3

Ο δημιουργός στον πρόλογο του έργου αναφέρει:

Οι «Υπάρξεις» προέκυψαν, όπως μια καθημερινή βόλτα στην αγορά, όπως οι γρήγορες ματιές στις βιτρίνες. «Υπάρξεις» που αποπνέουν η καθεμιά κάτι το ξεχωριστό, το μοναδικό,  γεμάτες συναίσθημα, που ζουν τη δική τους ζωή και δίνουν την αίσθηση ότι όταν σβήνουν τα φώτα επιστρέφουν σπίτια τους. Όπως εμείς…

Ο φωτογράφος  Πλάτων Τσούλος έχει παρουσιάσει έργα του σε  ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, τη Σουηδία και τη Ρωσία καθώς και σε ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, ενώ φωτογραφίες του έχουν εικονογραφήσει εξώφυλλα λογοτεχνικών βιβλίων. Το 1990 ήταν βοηθός σκηνοθέτη στο ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Μαυρίκιου «Aenigma est» (1ο Βραβείο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης). Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, είναι κάτοχος MSc στον τομέα Marketing & Επικοινωνία (ΟΠΑ) και εργάζεται ως δημοσιογράφος με ειδίκευση στο οικονομικό ρεπορτάζ. Το 2010 του απονεμήθηκε το Βραβείο Μπότση.

yparxeis web new 1

Ο Πλάτων Τσούλος γεννήθηκε το 1966, στην Αθήνα. Ασχολείται με τη φωτογραφία από το 1995.

Tο 2002 εξέδωσε το πρώτο του λεύκωμα, με τίτλο «Ρόπτρα». Τρία χρόνια αργότερα, το 2005, κυκλο­φόρησε τη δεύτερη σειρά φωτογραφιών του, με τίτλο «Ο Οδοιπόρος είχε φύλλα στα μαλλιά του» και το 2009 εξέδωσε το τρίτο του λεύκωμα, με τίτλο «Εργοστάσιο», εστιάζοντας στη βιομηχανική φωτογραφία. Tο 2011 κυκλοφόρησε εμπλουτισμένη έκδοση του λευκώματος «Ρόπτρα». Επόμενη δουλειά του το 2013 ήταν το «Σύμβολο», για να ακολουθήσει το 2015 το έκτο σε σειρά βιβλίο «Γραμμές» και το 2019 το έβδομο με τίτλο «Σε κλήση».

Δείτε επίσης  Παπαθανάσης: Επίσκεψη στη Μυτιλήνη και συνάντηση με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Tα τέσσερα πρώτα λευκώματα κυκλοφόρησαν από τον εκδοτικό οίκο «Ολκός», τα δύο επόμενα από τις εκδόσεις «ΖΩ²» και το έβδομο επίσης από τις εκδόσεις «Ολκός».

Ο Πλάτων Τσούλος έχει οργανώσει τρεις ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας, στην Ελλάδα, τη Σουηδία και στη Ρωσία. Συμμετείχε σε δύο ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, δουλειά του δημο­σιεύτηκε στον ημερήσιο Tύπο, ενώ φωτογραφίες του χρησιμοποιήθηκαν για τα εξώφυλλα δύο μυθιστορημάτων και μιας ποιητικής συλλογής.

yparxeis final exof big

Το 1990 ήταν βοηθός σκηνοθέτη στο ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Μαυρίκιου «Aenigma Est» (1ο βραβείο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης).

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και είναι κάτοχος MSc στον τομέα Marketing και Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Εργάζεται ως δημοσιογράφος από το 1989 με ειδικότητα στο οικονομικό ρεπορτάζ. Το 2010 του απονεμήθηκε το Βραβείο Μπότση για την αναλυτική καταγραφή της οικονομικής επικαιρότητας και την αντικειμενική ενημέρωση της Κοινής Γνώμης. Ο Πλάτων Τσούλος είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

Πηγή