Χρ. Σταϊκούρας: Τον Απρίλιο τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα-Αρχίζει η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Χρ. Σταϊκούρας: Τον Απρίλιο τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα-Αρχίζει η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

xr staikouras ton aprilio teli kukloforias mina arxizei upoboli forologikon diloseon

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Εντός της εβδομάδας ανοίγει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, με τον φόρο εισοδήματος να καταβάλλεται και φέτος σε 8 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα πρέπει να πληρωθεί τον Ιούλιο και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2023. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να φέρει νωρίτερα φέτος το μέτρο της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα, ξεκινώντας από τον Απρίλιο αντί από τον Μάιο πέρυσι.

Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους από 120.000 ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου είχαν θέσει σε ακινησία τα οχήματα τους και να μην πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2022,  να «πάρουν πίσω» τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, σε συνεργασία και με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, ετοιμάζεται σχετική νομοθετική διάταξη η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους – κατόχους οχημάτων να προχωρήσουν στη ψηφιακή άρση της ακινησίας πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες που θέλουν να τα κυκλοφορήσουν το όχημα τους χωρίς μάλιστα να επιβαρυνθούν με πέναλτι.

Το μέτρο αναμένεται να ενεργοποιηθεί ενόψει και τις έναρξης της τουριστικής περίοδου με στόχο να δώσει ανάσα στους κατόχους οχημάτων αλλά και να τονώσει τα κρατικά ταμεία.

Για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.000 κυβικών το οποίο επιβαρύνεται κανονικά με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 690 ευρώ, που θα θελήσει να θέσει σε κυκλοφορία το όχημα του για δύο μήνες θα επιβαρυνθεί με τέλη 115 ευρώ.

Δείτε επίσης  Covid: Στο 13,06% η θετικότητα στα 8.418 rapid tests του ΕΟΔΥ την Τετάρτη

Υπενθυμίζεται ότι η άρση της ακινησίας γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφρόρμας myCar της ΑΑΔΕ. Κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISnet, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα εισέρχονται στην πλατφόρμα θα επιλέγουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και θα πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλουν. Στη συνέχεια θα γίνεται αυτόματος έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και στο τέλος θα υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στα τέλη του μήνα, δηλαδή την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Η πλατφόρμα εκτιμάται ότι θα είναι πλήρως λειτουργική καθώς η ΑΑΔΕ θα έχει ολοκληρώσει τη  διαδικασία προσυμπλήρωσης των εισοδημάτων, των φόρων που παρακρατήθηκαν και των φόρων που αναλογούν στα εισοδήματα στο νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Πέρα από το γεγονός ότι και φέτος ο φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν έκπτωση 3% στην περίπτωση που επιλέξουν να καταβάλλουν το φόρο εφάπαξ έως τις 29 Ιουλίου.

Πηγή