Ψάχνετε σύντροφο το χειμώνα και χωρίζετε το καλοκαίρι; Ισως πάσχετε από ένα σύνδρομο…

seasonal

Συνηθίζετε να ψάχνετε σύντροφο το χειμώνα και να τον χωρίζετε το καλοκαίρι; Τότε ίσως πάσχετε από το “Σύνδρομο Εποχικών Σχέσεων” (“Seasonal Dating Disorder” -SDD), ένα σύνδρομο όχι σπάνιο στην κουλτούρα της γενιάς των millenials. 
Το μοτίβο σχέσεων όσων πάσχουν από SDD είναι συγκεκριμένο. Το χειμώνα αναζητούν έναν σύντροφο που τους κρατά “ζεστούς” και τους ικανοποιεί ερωτικά κατά τους ψυχρούς μήνες. Μόλις όμως έρχεται το καλοκαίρι, οι “πάσχοντες” είναι πανέτοιμη να εγκαταλείψουν το σύντροφό τους, θέλοντας να ζήσουν νέες περιπέτειες. Αυτούς τους μήνες, επιδιώκουν να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για ερωτική επιθυμία, όχι για αγάπη. 
Σύμφωνα με τον Independent, παρότι το σύνδρομο δεν έχει ιατρικά αναγνωριστεί, δεν σημαίνει ότι δεν είναι διαδεδομένο κοινωνικά, ενώ σύμφωνα με ψυχολόγους αφορά κυρίως νεαρά άτομα, με ηλικία λίγο πάνω από τα 20 χρόνια. 
Ψυχολόγοι εκτιμούν ότι τέτοια άτομα είναι συνήθως δύσκολο να δεσμευτούν. Χρησιμοποιούν ως δικαιολογία για την ασταθή συμπεριφορά τους τη διάθεση του καλοκαιριού, αλλά στην πραγματικότητα, δεν εμπλακούν σε μια ρομαντική σχέση με διάρκεια. 

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Madeleine Mason, πολλές φορές οι πάσχοντες έχουν την εντύπωση ότι μπορούν να σταματήσουν να αλλάζουν σχέση ανά εποχή. “Στην πραγματικότητα δεν μπορούν. Ακόμη κι όταν αποφασίσουν ότι θέλουν μια σχέση με διάρκεια, συνειδητοποιούν ότι τους είναι αδύνατον να τα καταφέρουν”, υποστηρίζει. 

Κλείσιμο

“Κάθε φθινόπωρο ψάχνω για σύντροφο, το καλοκαίρι θέλω να είμαι single”

Το πρόβλημά τους εξηγούν και πάσχοντες από SDD. “Το χειμώνα και το φθινόπωρο με κάνουν να θέλω να είμαι με κάποιον στον καναπέ, να κάνουμε μαζί πατινάζ στον πάγο, να κάνω βόλτες μαζί του κρατώντας το χέρι του. Είναι υπέροχο να είσαι σε σχέση το χειμώνα. Όμως δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να είσαι μόνη το καλοκαίρι”, λέει μία 25χρονη με SDD. “Οι μεγάλες βραδυνές βραδιές είναι ιδανικές για περιστασιακή διασκέδαση και ξεγνοιασιά”, σημειώνει. 

Δείτε επίσης  Σελίνα Γκόμεζ: Το νέο επιχειρηματικό βήμα της pop star έχει να κάνει με την ψυχική υγεία

Την κατάσταση περιγράφει λίγο καλύτερα μια άλλη πάσχουσα. “Κάθε φθινόπωρο, ψάχνω για νέο σύντροφο. Κανένας δεν θέλει να είναι μόνος το χειμώνα, είναι καταθλιπτικό”, υποστηρίζει. όμως το καλοκαίρι, παραδέχεται ότι θέλει να είναι μόνη ξανά. Αιτία; Η ζέστη και η κοινωνική διάθεση. 

Τα 4 συμπτώματα που μαρτυρούν SDD 

Σύμφωνα με τη Mason, υπάρχουν τέσσερα ανεπίσημα συμπτώματα που δείχνουν ότι κάποιος πάσχει από αυτήν την  ανεπίσημη αλλά όχι λιγότερο κοινή κατάσταση. 

1. Δεν αντέχετε τη σκέψη να είστε μόνος/μόνη τις γιορτές των Χριστουγέννων και καταβάλλετε προσπάθεια το φθινόπωρο να βρείτε σύντροφο. 

2. Στην επέτειο του Αγίου Βαλεντίνου (ή περίπου μετά από τρεις μήνες σχέσης) ξεκινάτε να νιώθετε ότι βαριέστε ή ότι έχετε παγιδευτεί σε αυτή τη σχέση και αρχίζετε να ψάχνετε δικαιολογίες για να ξοδέψετε λιγότερο χρόνο με τον/την σύντροφό σας. 

3. Η ιδέα του να είστε μόνος/μόνη αρχίζει να σας δημιουργεί ικανοποίηση μετά από λίγο διάστημα και χωρίζετε είτε προκαλείτε με τη συμπεριφορά σας το/τη σύντροφό σας να σας χωρίσει. 

4. Έχετε επαναλάβει αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς τουλάχιστον για τρία συνεχή χρόνια. 

Κλείσιμο

Πηγή: