Όσκαρ: Οι επτά κορυφαίες πρωτιές στην ιστορία των βραβείων

Όσκαρ: Οι επτά κορυφαίες πρωτιές στην ιστορία των βραβείων

oscar2

Μπορεί η βραδιά απονομής των βραβείων Όσκαρ να αποτελεί ένα από τα πιο κοσμικά και πολυαναμενόμενα γεγονότα κάθε χρονιάς, ωστόσο, η δημοφιλία τους δεν ήταν πάντα η ίδια. Ούτε, βέβαια, αποτελούσε σύνηθες γεγονός μια ταινία να λαμβάνει 8 Όσκαρ ή ένας καλλιτέχνης να αρνείται να παραλάβει το βραβείο του ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Για όλα, άλλωστε, υπάρχει η πρώτη φορά και τα βραβεία Όσκαρ δεν αποτελούν εξαίρεση.

Η πρώτη τελετή των Όσκαρ πραγματοποιήθηκε το 1929

Ο χώρος όπου φιλοξενείται η μεγάλη βραδιά της τελετής απονομής των Όσκαρ είναι σταθερός τα τελευταία χρόνια. Όμως, τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του, ο χώρος άλλαξε μερικές φορές. Η πρώτη τελετή των Όσκαρ πραγματοποιήθηκε το 1929 στο θρυλικό ξενοδοχείο Ρούσβελτ όπου οι σταρ έπρεπε να πληρώσουν 5 δολάρια για να αγοράσουν ένα εισιτήριο για δείπνο! Στη συνέχεια, ο χώρος μεταφέρθηκε στο Grauman’s Chinese Theatre, στο Shrine Auditorium και σε μερικά άλλα, προτού τελικά καθηλωθεί στο Kodak Theatre που, σήμερα είναι γνωστό ως Dolby Theatre.

Ο πρώτος ηθοποιός που πήρε το Όσκαρ στο σπίτι του

Ο Γερμανός ηθοποιός Emil Jannings ήταν ο πρώτος άνθρωπος και ο πρώτος ηθοποιός που κέρδισε το πρώτο Όσκαρ στην ιστορία του θεσμού των βραβείων της Ακαδημίας. Ο Jannings κέρδισε δύο διαδοχικά Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για το «The Way of All Flesh» (1927) και το «The Last Command» (1928).

Η πρώτη έγχρωμη τηλεοπτική μετάδοση των βραβείων

Τα 38α Βραβεία Όσκαρ με παρουσιαστή τον Μπομπ Χόουπ πραγματοποιήθηκαν στις 18 Απριλίου του 1966 στο Santa Monica Civic Auditorium στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. Ήταν η πρώτη φορά που η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ μεταδόθηκε ζωντανά και έγχρωμα από το δίκτυο ABC.

Δείτε επίσης  Οταν ο ψυχικός πόνος εμποδίζει τo σεξ ...και τη σεξουαλική ολοκλήρωση μιας γυναίκας

Ο πρώτος μαύρος ηθοποιός που κέρδισε το βραβείο Α’ Ανδρικού ρόλου

Ο Σίντνεϊ Πουατιέ έσπασε τον μύθο ότι στα Βραβεία Όσκαρ κυριαρχούσαν μόνο λευκοί άνδρες και γυναίκες, κερδίζοντας το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου το 1963 για τον ρόλο του στο «Lilies of the Field». Η δεκαετία του ’60 ήταν μια σημαντική περίοδος στην ιστορία της Αμερικής, καθώς αυτή ήταν η εποχή του Αφροαμερικανικού Κινήματος Πολιτικών Δικαιωμάτων.

Η πρώτη ταινία με την απόλυτη βαθμολογία

Από όλες τις εκπλήξεις του 1969, το «Midnight’s Cowboy» ήταν σίγουρα στην κορυφή της λίστας. Ήταν η πρώτη ταινία με βαθμολογία 20 που κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας και η πρώτη ταινία με βαθμολογία 20 που προτάθηκε για Καλύτερη Ταινία, ενώ από εκείνη τη βραδιά οι συντελεστές της έφυγαν με συνολικά τρία Όσκαρ, καθώς κέρδισε και στις κατηγορίες Καλύτερου Σκηνοθέτη και Καλύτερου Σεναρίου.

Το «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» έσπασε ρεκόρ με 8 Όσκαρ

Στη 12η απονομή των βραβείων Όσκαρ που πραγματοποιήθηκε το 1940, η κλασική ταινία «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» με πρωταγωνιστές τη Βίβιαν Λι και τον Κλαρκ Γκέιμπλ, έφυγε με πολλά Όσκαρ, ανάμεσα στα οποία το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ και Β’ Γυναικείου ρόλου, Διασκευασμένου σεναρίου, Φωτογραφίας κ.α. Ενδιαφέρον, αποτελεί, μάλιστα και το γεγονός ότι η ταινία ήταν η πρώτη έγχρωμη στην ιστορία του θεσμού που απέσπασε τόσα Όσκαρ –συνολικά 8, ένα ρεκόρ που κατάφερε να διατηρήσει για 20 συναπτά έτη, και δύο τιμητικά.

Ο πρώτος βραβευμένος που αρνήθηκε το Όσκαρ του

Σε ένα συγκλονιστικό περιστατικό, ο Ντάντλεϊ Νίκολς ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που αρνήθηκε αρνήθηκε να δεχτεί το Όσκαρ του. Ο Νίκολς, ο οποίος κέρδισε το διάσημο βραβείο Καλύτερου Σεναρίου για το «The Informer» το 1935, επέλεξε να μην το αποδεχτεί ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ της Ακαδημίας και της Ένωσης Συγγραφέων.

Δείτε επίσης  Σεξ: αυτο- αποκάλυψη και ικανοποίηση

Πηγή