Μπλακ άουτ στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ: Γιατί είναι επικίνδυνο – Τι θα συμβεί αν διαρρεύσουν ραδιενεργές ουσίες

Μπλακ άουτ στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ: Γιατί είναι επικίνδυνο – Τι θα συμβεί αν διαρρεύσουν ραδιενεργές ουσίες

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ απασχολεί για ακόμη μία φορά την επικαιρότητα, λίγες μέρες μετά την κατάληψη από τις ρωσικές δυνάμεις, σημειώθηκε μπλακ άουτ σε όλη την δομή, με τις επίσημες ουκρανικές αρχές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πυρηνικό ατύχημα.

Σύμφωνα με τον theguardian.com, στο πρώην σοβιετικό σταθμό έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, καθώς λαμβάνει ρεύμα από το Κίεβο και περιοχές που ελέγχονται από τον Ουκρανικό στρατό. Ο λόγος της διακοπής δεν έχει διευκρινιστεί, ενώ η Ουκρανία αναφέρει ότι προέκυψαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Έτσι, σύμφωνα με την ουκρανική κρατική εταιρεία Energoatom, διαχειρίστρια των τεσσάρων πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας, ενδέχεται ραδιενεργές ουσίες να διαφύγουν, επειδή το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο δεν μπορεί να ψυχθεί μετά την διακοπή της ηλεκτροδότησης,

Μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί λύση, ενώ ο πυρηνικός σταθμός δεν διαθέτει γεννήτριες. Η Ουκρανία έχει σημάνει συναγερμό για την περιοχή, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζει η Δύση. Παρόλα αυτά, Αμερικανοί και Βρετανοί επιστήμονες φέρεται να εμφανίζονται καθησυχαστικοί, σχετικά με το ενδεχόμενο πυρηνικού ατυχήματος.

1 Tsernobil

Τι σημαίνει η διαρροή ραδιενεργών ουσιών

Επιστήμονες μίλησαν στο news.sky.com και τόνισαν ότι σίγουρα υπάρχει μεν κίνδυνος από την διαρροή ραδιενεργών ουσιών, όχι όμως στο βαθμό που αναπαράγεται στη δημόσια συζήτηση. Χαρακτηριστικά, ο Tony Roulstone, από το Τμήμα Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, είπε ότι η διακοπή του ρεύματος στο Τσερνόμπιλ «θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερθέρμανση του πυρήνα», αλλά «πιθανότατα δεν είναι τόσο ανησυχητικό όσο η Φουκουσίμα, επειδή οι αντιδραστήρες του Τσερνομπίλ έχουν ήδη κλείσει για μέρες».

Επίσης, ο καθηγητής Tom Scott ​​από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ είπε ότι «τα αναλωμένα καύσιμα δεν παρουσιάζουν ουσιαστικό κίνδυνο, ακόμη και με την τρέχουσα διακοπή ρεύματος. Τα καύσιμα είναι αρκετών δεκαετιών και ως εκ τούτου έχουν πολύ λίγη υπολειμματική θερμότητα που παράγεται».

Δείτε επίσης  Αυτός είναι ο κορυφαίος προορισμός του κόσμου για τουρισμό ευεξίας

Μάλιστα, η καθηγήτρια Geraldine Thomas, του Imperial College του Λονδίνου και διευθύντρια της Chernobyl Tissue Bank, δήλωσε: «Στην απίθανη περίπτωση έκλυσης οποιασδήποτε ακτινοβολίας, αυτή θα είναι μόνο στην άμεση τοπική περιοχή και επομένως δεν αποτελεί απειλή για τη Δυτική Ευρώπη».

Με βάση τους επιστήμονες, το ενδεχόμενο διαρροής είναι μικρό και σε περίπτωση που συμβεί, θα επηρεάσει κυρίως την περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι θα απελευθερωθούν ποσότητες ραδιενέργειας που είναι βλαπτικές για το περιβάλλον -με τις συνέπειες να είναι ήδη γνωστές από το παρελθόν, όπως η αλλοίωση του εδάφους, η εξαφάνιση ως ένα βαθμό της τοπικής βιοποικιλότητας κτλ-, όχι όμως σε τέτοια ποσότητα, ώστε να επηρεάσουν την Ευρώπη ή ολόκληρη την Ουκρανία.

2 Tsernobil

Πηγή