Σαμιώτικο κρασί: Τι είναι αυτό που το κάνει τόσο ξεχωριστό;

SAMOS

Είναι η μόνη περιοχή όπου η αναφορά της ποικιλίας Μοσχάτο δεν είναι υποχρεωτική ως μέρος του χαρακτηρισμού ΠΟΠ, καθώς το «Σάμος» είναι από μόνο του αρκετό για την ονομασία του κρασιού.

Κατά καιρούς το νησί έχει βρεθεί στο επίκεντρο πειρατικών επιδρομών που οδήγησαν σταδιακά στην εγκατάλειψή του. Η Σάμος άρχισε να κατοικείται ξανά κατά την Τουρκοκρατία και οι κάτοικοί της απέκτησαν σημαντικά προνόμια σε σχέση με άλλα ελληνικά νησιά. Νέες φυτεύσεις άρχισαν να δίνουν ζωή στους αμπελώνες του νησιού και το Μοσχάτο Σάμου έγινε γνωστό στην Ευρώπη μετά τα μέσα του 19ου αιώνα. Η ευημερία κράτησε μέχρι τη φυλλοξήρα που έπληξε στο νησί το 1892, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος των αμπελώνων.

Δείτε τη συνέχεια στο olivemagazine.gr

Κλείσιμο

Πηγή

Δείτε επίσης  Τέμπη: Ο τελευταίος διάλογος πριν την τραγωδία – «Βασίλη φεύγω;», «Φεύγεις, φεύγεις»