Τοξική φιλία: Ποια σημάδια σας προειδοποιούν να φύγετε τρέχοντας;

Ο Αριστοτέλης είχε χαρακτηρίσει τους αληθινούς φίλους ως «μία ψυχή, σε δύο σώματα». 
Παρ’ όλα αυτά, όπως σε κάθε σχέση έτσι και σ’ αυτήν τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ δυσάρεστα.
Ψυχοθεραπευτές από τη Αμερική, αποκαλύπτουν τις ενδείξεις που μπορεί να κρούσουν το κώδων του κινδύνου… γι’ αυτό προσοχή! Ποιοι είναι αυτοί και τι πρέπει να προσέχετε;

1. Ακούτε περισσότερο παρά μιλάτε

Σε μία καλή φιλία υπάρχει το «δούναι και λαβείν». Έχετε ακούσει για πολλοστή φορά το πρόβλημα του φίλου σας, αλλά όταν πάτε να ξεκινήσετε μία συζήτηση για το πρόβλημα το δικό σας, ως δια μαγείας, ο φίλος σας, καταλήγει να μιλάει πάλι για τον εαυτό του.

Κλείσιμο

Οι ειδικοί προειδοποιούν: «Μία φιλία πρέπει να είναι μία αμοιβαία διαδικασία και καθένας από εσάς θα πρέπει να δίνει κιόλας, όταν παίρνει κάτι».

2. Δε βγαίνετε πλέον μαζί και φοβάστε να κάνετε σχέδια 

Ανεξάρτητα από το πόσο πολυάσχολος μπορεί να είστε ή το πόσο συχνά συνηθίζετε να βλέπετε το σύντροφός σας, θα πρέπει να θυμάστε ότι ο φίλος σας πρέπει να νιώθει ότι είστε εκεί, όταν αυτός σας χρειάζεται.

Η Irene S. Levine, ψυχολόγος και συγγραφέας του Best Friends Forever: Surviving a Breakup with Your Best Friend, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Δώστε προσοχή στο πώς ενεργείτε όταν συναντηθείτε. Αν αισθάνεστε άβολα και δεν έχετε τίποτα να πείτε, μπορεί να είναι επειδή δεν μοιράζεστε πλέον πολλά κοινά πράγματα. Οι φίλοι εξελίσσονται συχνά σε διαφορετικές κατευθύνσεις»

mes1


3. Πάντα όταν βγαίνετε μαζί καταλήγετε μεθυσμένοι ή εξοντωμένοι

Αν συνηθίζετε να ξυπνάτε καταρρακωμένοι κάθε φορά που το προηγούμενο βράδυ έχετε βγει μαζί, τότε καλό είναι να αναθεωρήσετε γι’ αυτή τη σχέση.

Δείτε επίσης  Το hairstyle των '00 είναι ξανά εδώ

Η ψυχοθεραπεύτρια, Amanda Deverich, επισημαίνει ότι ένας καλός φίλος οφείλει να σας κάνει να αισθάνεστε «επαναφορτισμένοι» και καλύτεροι, έπειτα από το χρόνο που περνάτε μαζί.

4. Νιώθετε λες και τους ανταγωνίζεστε

Εν έτει 2017, κανένας άνθρωπος δε θέλει επιπλέον άγχος στη ζωή του.

Η ψυχοθεραπεύτρια, Marni Feuerman, αναφέρει ότι αν ο φίλος σας, συνηθίζει να σας προκαλεί σε κάθε τομέα της ζωή σας, με την αρνητική έννοια φυσικά, τότε η φιλία αυτή, ίσως, να μη σας ωφελεί πια.

Η ίδια επισημαίνει:

«Είναι μια τοξική φιλία αν έχετε την αίσθηση ότι ο φίλος σας είναι ανταγωνιστικός και ζηλότυπος για σας» και καταλήγει:

«Ένας πραγματικός φίλος θα χαίρεται με τα επιτεύγματά σας και θα σας εύχεται καλή τύχη. Ένας φίλος πρέπει να υποστηρίζει τα όνειρα και τους στόχους σας». 

jhfjsdhfs


5. Μοιράζεστε μόνο αρνητικά νέα

Όπως ένας γάμος, έτσι και μία φιλία οφείλει να υπάρχει και στις καλές και στις κακές στιγμές των ανθρώπων.

Αν όμως συνηθίζετε να μιλάτε περισσότερο για τις κακές στιγμές παρά για τις θετικές… τότε, μάλλον, κάποιο πρόβλημα υπάρχει.

Η Marissa Nelson, ψυχολόγος από την Ουάσινγκτον αναφέρει:

«Αν αισθάνεστε ότι όταν τα πράγματα πάνε καλά για εσάς και είστε σε μία ευτυχισμένη και ευλογημένη κατάσταση και φοβάστε να μιλήσετε με το φίλο σας, επειδή κάτι αρνητικό θα βρει να σας πει, τότε τα πράγματα δεν πάνε καλά». 

Μην ξεχνάτε ότι ο φίλος είναι εκεί για να χαίρεται με τη χαρά σας και να στεναχωριέται με τη λύπη σας.

6. Δε σέβονται τα όρια σας

Αν ζητάτε από το φίλο σας να είστε 11 η ώρα το βράδυ στο σπίτι σας, επειδή την επόμενη μέρα δουλεύετε και αυτός επιμένει να σας πιέζει να μείνετε και άλλο έξω, τότε η φιλία σας δε σας βοηθά.

Δείτε επίσης  Ο σύντροφος μου με χτυπάει: Τα τρία στάδια

Η ψυχοθεραπεύτρια, Amy Kipp από το Τέξας επισημαίνει:

«Εάν γνωστοποιήσατε ξεκάθαρα τα όριά σας, ο φίλος σας θα πρέπει να το σεβαστεί» και καταλήγει: «Είτε επιμένει να σας μιλήσει στο τηλέφωνο, ενώ του έχετε πει ότι έχετε μια προθεσμία για τη δουλειά σας είτε καθυστερεί συνέχεια και σας στήνει στα ραντεβού σας, μην επιτρέπετε στο φίλο σας να συνεχίζει να σας πιέζει».

Κλείσιμο

Πηγή: