10 χρόνια Tinder: Το app που ήθελε να αλλάξει το dating, μας έκανε πιο κυνικούς και απαισιόδοξους

Τελικά ήρθε για καλό στις ζωές μας;

Στις 12 Σεπτεμβρίου, η πιο hot πλατφόρμα για dating, που οδήγησε στη δημιουργία πολλών ακόμη, έκλεισε 10 χρόνια ζωής στα κινητά μας.

Δεν μιλάμε για μία απλή δεκαετία. Μιλάμε για τον επαναπροσδιορισμό του τι είναι dating, συμπίπτοντας με την πανδημία και την αναγκαστική καραντίνα. Σύμφωνα με την εφαρμογή, ο επόμενος ερωτικός παρτενέρ ή σύντροφος μπορεί να απέχει μόλις 1 χιλιόμετρο και να μην το ξέρεις. Για αυτό και το app μετρά σήμερα 75 εκατ. ενεργούς χρήστες και 1,5 εκατ. εβδομαδιαία ραντεβού.

Ένας νέος κόσμος πιθανοτήτων

Όπως αντιλαμβάνεσαι, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για κάτι τόσο μεγάλο. Οι ειδικοί σε θέματα σχέσεων, όπως ο Paul Brunson, βρίσκουν και θετικά και αρνητικά στην ύπαρξη του Tinder. «Το online dating έχει γίνει πιο mainstream, πράγμα καλό. Επίσης, η σοβαρότητα της δέσμευσης έχει απομυθοποιηθεί και οι επιλογές είναι πολύ περισσότερες. Θες ένα ραντεβού, θες σεξ, θες σχέση; Όλα μπορούν να συμβούν».

Ο ειδικός εξηγεί ότι το Tinder μπορεί απλώς να γίνει η αφορμή για κοινωνικοποίηση. Άνθρωποι που έχουν χάσει τον σύντροφό τους ή που βγαίνουν από ένα διαζύγιο, τους είναι πιο εύκολο να γνωριστούν πρώτα διαδικτυακά και να κάνουν χαλαρό dating προτού ξαναμπούν σε σχέση».

Από την άλλη, δεν γίνεται να μην μιλήσουμε και για τις αρνητικές επιπτώσεις. Για το ότι υπάρχει τόση υπερπροσφορά, που κάνει τους ανθρώπους αναποφάσιστους και τους κάνει να πιστεύουν ότι πάντα θα υπάρχει κάτι πολύ καλύτερο εκεί έξω για εκείνους. Αντιθέτως, η απόρριψη μέσα από ένα swipe left και η επιλογή του επόμενου παρτενέρ με βάση την εμφάνιση, μετατρέπει τις γνωριμίες σε μία διαδικασία πολύ πιο ρηχή από όσο θα έπρεπε. Εκτός αν ψάχνεις για σεξ και τίποτα άλλο.

Δείτε επίσης  Dry texting: Η τάση στα γραπτά μηνύματα που συνήθως δεν βγαίνει σε καλό

Η ενθάρρυνση της εφήμερης σχέσης

Προφανώς και δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Οι άνθρωποι θα πρέπει να ευχαριστιούνται το σεξ, αρκεί να προσέχουν, και να κάνουν τις επιλογές που τους ταιριάζουν. Ταυτόχρονα όμως, κάπως έχει ξεχαστεί η ομορφιά του να γνωρίζεις κάποιον, να διαχειρίζεσαι τις διαφωνίες, να εξελίσσεστε μαζί και να εκθέτεις όλες τις πλευρές του εαυτού σου. «Νομίζω ότι αυτό οδηγεί στην κουλτούρα της μεγαλύτερης μοναξιάς και του να μουδιάζουμε τα συναισθήματά μας. Στο τέλος της ημέρας, αν δεν δίνεις, δεν επενδύεις και δεν γνωρίζεις πραγματικά κάποιον, δεν διαμορφώνεις και αληθινές σχέσεις», εξηγεί ο relationship coach Sami Wunder.

Αν ρωτήσεις τους ίδιους τους χρήστες και τις εμπειρίες τους, και πάλι, οι απόψεις διίστανται. Η 28χρονη Jessie μπήκε στο Tinder για να βρει αυτό που έψαχνε, αλλά μέχρι να φτάσει εκεί, βγήκε με έναν καλλιτέχνη με τατουάζ στο κεφάλι, με έναν αρχιτέκτονα, με έναν δανδή, με μία κοπέλα και με πολύ κόσμο γενικά. 3 χρόνια μετά, γνώρισε τον Matt, εξουθενώθηκε αλλά νιώθει ότι έχει να μοιραστεί αμέτρητες αστείες ιστορίες. Μήπως τελικά τα dating apps είναι σαν την πραγματικότητα, αλλά με περισσότερα ραντεβού;

Πηγή