Το Μεγάλο Σάββατο οι προετοιμασίες για το τραπέζι μετά την Ανάσταση ξεκινούν από νωρίς με την μαγειρίτσα να έχει την τιμητική της.
Μετά τη νηστεία της Σαρακοστής, η μαγειρίτσα είναι το πρώτο πιάτο με κρέας που έχει καθιερωθεί και παραδοσιακά τρώμε μετά την Ανάσταση. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο πιάτο, μια αχνιστή σούπα με εντόσθια και χόρτα.
Ο συμβολισμός
Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ο συμβολισμός της. Τα χορταρικά που περιέχει συμβολίζουν τα πικρά χόρτα που έτρωγαν οι Εβραίοι προς ανάμνηση της σκλαβιάς τους από τους Αιγύπτιους. Το Πάσχα των Εβραίων είναι εθνική γιορτή. Πάσχα στα εβραϊκά σημαίνει έξοδος ή διάβαση. Οι Χριστιανοί γιορτάζουν την Ανάσταση του Χριστού και το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή.
Την περίοδο της Σαρακοστής οι χριστιανοί προετοιμάζουν τους εαυτούς τους για την Αγία ημέρα της Ανάστασης. Οι 40 ημέρες νηστείας είναι μια άσκηση για το σώμα και το πνεύμα ενώ μετά την Ανάσταση το πρώτο φαγητό που καταναλώνεται και που περιλαμβάνει κρέας είναι η μαγειρίτσα.
Η συνταγή της μαγειρίτσας
Η μαγειρίτσα περιλαμβάνει, τη συκωταριά και τα έντερα από το αρνί, μαρούλια (εδώ μπορεί να γίνει μια μικρή παραλλαγή και να χρησιμοποιηθούν χόρτα), φρέσκα κρεμμυδάκια, ρύζι (υπάρχουν πολλές συνταγές που δεν το περιέχουν), αυγά, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και άνηθο.
Ως προς τον τρόπο παρασκευής της, πρόκειται για ένα περίπλοκο και δύσκολο πιάτο με το δυσκολότερο το καθάρισμα των εντέρων που συνήθως γίνεται από την προηγούμενη ημέρα. Μπαίνουν σε νερό μαζί με ξύδι και λεμόνι για να φύγει η άσχημη μυρωδιά και να ασπρίσουν. Την επόμενη ημέρα, τα βάζουμε κάτω από την βρύση και τα ξεπλένουμε πολύ καλά. Τα ζεματίζουμε και τα αφήνουμε για λίγο να βράσουν. Έπειτα τα κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια. Σε μια κατσαρόλα με λίγο λάδι, αφού τσιγαριστεί το κρεμμύδι, προσθέτουμε τα κομματάκια από την συκωταριά και τα έντερα.
Έπειτα βάζουμε τα μαρούλια και ο άνηθος για να τσιγαριστούν και αυτά. Σιγοβράζουν όλα σε χαμηλή φωτιά με λίγο νερό. Μόλις βράσουν τα υλικά προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το βράσιμο. Μόλις είναι σχεδόν έτοιμη η σούπα φτιάχνουμε και προσθέτουμε το αυγολέμονο.
Tip
Υπάρχουν κάποιες μικρές παραλλαγές σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας.
Πολύ γνωστή είναι και η στιλίκουρδα, η μαγειρίτσα που φτιάχνουν στην Κέρκυρα, στην οποία προσθέτουν άνηθο, μαϊντανό, σκόρδο και λευκό κρασί. Στη Θεσσαλονίκη προτιμούν να φτιάχνουν την μαγειρίτσα αποκλειστικά και μόνο με συκωτάκια.
Δείτε επίσης στο travelstyle.gr