Από την έντυπη έκδοση
Της Νικόλ Λειβαδάρη
[email protected]
Το «σκληρό παιχνίδι» Πούτιν είναι σαφές, παραπέμπει σε παγίδα ενεργειακής ασφυξίας για την Ευρώπη, και ανοίγει σενάρια τρόμου για τον επόμενο χειμώνα.
Το παιχνίδι του Πούτιν βασίζεται στον αγωγό Nord Stream, ο οποίος μετατρέπεται σε απόλυτο «πυρηνικό όπλο» του πολέμου στην Ουκρανία, με το Κρεμλίνο να κλείνει σταδιακά, αλλά σταθερά, τις στρόφιγγες και να εκτινάσσει στα ύψη τις τιμές του φυσικού αερίου.
Ο στόχος του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι επίσης σαφής: η κλιμάκωση της πίεσης προς τους Ευρωπαίους, προκειμένου να αναγκαστούν να πιέσουν και εκείνοι, με τη σειρά τους, τον Ζελένσκι σε μια συνθηκολόγηση με εδαφικές παραχωρήσεις προς τη Ρωσία.
Το αποτέλεσμα, μέχρι στιγμής, είναι η μείωση των ρωσικών ροών αερίου προς την Ευρώπη κατά 60% μέσα σε μία εβδομάδα,
η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου πάνω από 50% μέσα στις τρεις προηγούμενες μέρες και η ορατή πλέον απειλή για τις χώρες της Ε.Ε. να ξεμείνουν από αποθέματα αερίου τον επόμενο χειμώνα και να αναγκαστούν να επιβάλουν δελτίο στην κατανάλωση ενέργειας.
Τι προβλέπει η WoodMac
Η επιβολή δελτίου αποτελεί το ισχυρότερο σενάριο στην περίπτωση που διακοπούν πλήρως οι ρωσικές ροές αερίου μέσω του Nord Stream προς την Ευρώπη, σύμφωνα με ανάλυση της Wood Mackenzie.
Κατά τον αντιπρόεδρο της WoodMac Μάσιμο Ντι Οντοάρντο, μια πλήρης διακοπή των ροών του Nord Stream θα σήμαινε ότι τα επίπεδα αποθήκευσης της Ευρώπης θα ανέρχονται σε μόλις 59% την 1η Νοεμβρίου. Εάν ο αγωγός συνεχίσει να λειτουργεί μόνο στο 40% της χωρητικότητάς του, τότε τα επίπεδα αποθήκευσης θα μπορούσαν να φτάσουν το 67% την ίδια περίοδο, με κίνδυνο εξάντλησής τους στο τέλος του χειμώνα, πρόσθεσε.
Σε αυτή την περίπτωση, όπως τονίζει ο Ντι Οντοάρντο, «ακόμη και με τη λήψη αντιμέτρων, ίσως καταστεί αναπόφευκτο να χρειαστεί διανομή αερίου με δελτίο».
Η δραματική προειδοποίηση από τη WoodMac ήρθε μετά τα αλλεπάλληλα «φρένα» που έβαλε το τελευταίο τριήμερο η Gazprom στις ροές προς την Ευρώπη μέσω του Nord Stream, περιορίζοντας κάθετα τις αποστολές αερίου προς τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Αυστρία.
Η Γαλλία ήταν η τελευταία από τις μεγάλες χώρες της Ε.Ε. που ανακοίνωσε χθες ότι σταμάτησε να λαμβάνει ρωσικό αέριο.
Η Γαλλία βασίζεται στη Ρωσία για την κάλυψη του 17% των αναγκών της σε φυσικό αέριο, το πρόβλημα όμως είναι πολύ μεγαλύτερο για την Ιταλία που εξαρτάται από την Gazprom σε ποσοστό 40%.
Η ιταλική ΕΝΙ ανακοίνωσε επίσης χθες ότι οι ποσότητες αερίου που παίρνει από την Gazprom είναι πλέον μειωμένες κατά 50% – γεγονός που, σύμφωνα με το Bloomberg, οδηγεί την κυβέρνηση της Ρώμης σε εφαρμογή σχεδίου έκτακτης ανάγκης, με κατακόρυφη αύξηση της παραγωγής στα έξι εργοστάσια λιγνιτικής παραγωγής ενέργειας της χώρας.
Το ρωσικό σχέδιο «ενεργειακής ασφυξίας» οδήγησε αυτή την εβδομάδα τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έως και στα 150 ευρώ ανά MWh και σε αύξηση που αγγίζει το 60%.
Αρνητικό ρεκόρ στη Νορβηγία
Στο μεταξύ, ο ενεργειακός ίλιγγος επεκτείνεται και στην πετρελαϊκή αγορά, με την τιμή της βενζίνης να «χτυπά» νέο πανευρωπαϊκό ρεκόρ στην πετρελαιοπαραγωγό Νορβηγία. Σύμφωνα με το Bloomberg, το γαλόνι της βενζίνης στη Νορβηγία έχει φθάσει πια στα 10 δολάρια – τιμή που είναι η υψηλότερη σε όλη την Ευρώπη και η δεύτερη υψηλότερη παγκοσμίως μετά το Χονγκ Κονγκ.