Τεχνολογία: Avatar θα γίνει δοκιμαστικά ο Ιάπωνας ομόλογος του Κυριάκου Πιερρακάκη

taro kono

Στόχος να διερευνηθεί πώς νιώθουν οι πολίτες όταν ένας υπουργός τούς απευθύνεται μέσω της ψηφιακής προσωπικότητάς του και όχι ο ίδιος

Η χρήση των λεγόμενων «avatar» του κυβερνοχώρου, δηλαδή των ψηφιακών εαυτών που «εκπροσωπούν» έναν άνθρωπο στους εικονικούς κόσμους, κερδίζει συνεχώς έδαφος. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ιαπωνική Υπηρεσία Επιστήμης και Τεχνολογίας (JST) ανακοίνωσε ότι έως το τέλος του έτους θα πειραματιστεί με το κυβερνο-avatar του υπουργού Ψηφιακών Υποθέσεων της χώρας, Τάρο Κόνο, του ομολόγου του Έλληνα υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη.

Στόχος είναι να διερευνηθεί πώς νιώθουν οι πολίτες όταν ένας υπουργός τούς απευθύνεται μέσω της ψηφιακής προσωπικότητάς του και όχι ο ίδιος. Μία ευρεία γκάμα ανθρώπων θα έρθουν σε επαφή με το άβαταρ του υπουργού και μετά θα αξιολογηθεί κατά πόσο οι άνθρωποι είναι περισσότερο ή λιγότερο δεκτικοί απέναντί του σε σχέση με το αν συναντούσαν τον πραγματικό υπουργό.

Τα ψηφιακά avatar ή κυβερνο-avatar αποσκοπούν στο να επιτρέψουν στους ανθρώπους να επιτελούν διάφορες λειτουργίες και εργασίες (στα πεδία της εργασίας, της εκπαίδευσης, της υγείας, της ψυχαγωγίας κ.ά.) χωρίς, πλέον, τους φυσικούς περιορισμούς του σώματος, του εγκεφάλου, του χώρου και του χρόνου.

Η εξάπλωση της χρήσης τους θα δώσει τη δυνατότητα στους χειριστές τους να παίρνουν μέρος σε διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες χωρίς φυσική παρουσία σε μία συγκεκριμένη τοποθεσία. Μάλιστα, η δυνατότητα ένας άνθρωπος να διαθέτει και να χειρίζεται πολλαπλά avatar αναμένεται να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της δραστηριότητας και παραγωγικότητάς του.

Ένα άβαταρ που μοιάζει πολύ με έναν άνθρωπο θα δημιουργεί την εντύπωση ότι ο τελευταίος είναι παρών. Όμως, ένα τέτοιο άβαταρ μπορεί, επίσης, να ελέγχεται από ένα διαφορετικό πρόσωπο ή και από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Κάτι που εγείρει διάφορα ζητήματα «ταυτότητας», τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Δείτε επίσης  Ίλον Μασκ: Έρχεται... «τρικολόρε» επαλήθευση στο Twitter 

Η Ιαπωνία έχει θέσει σε εφαρμογή το φιλόδοξο πρόγραμμα Έρευνας και Ανάπτυξης «Moonshot» με στόχο την υλοποίηση μίας κοινωνίας, στην οποία οι άνθρωποι θα μπορούν να είναι ελεύθεροι από τους περιορισμούς του σώματος, του εγκεφάλου, του χώρου και του χρόνου έως το 2050. Στόχος είναι η ανάπτυξη και η δοκιμή ανωτέρου επιπέδου τεχνολογιών κυβερνο-avatar.

Στο πλαίσιο αυτού του ευρύτερου προγράμματος αναπτύσσεται το επιμέρους πρόγραμμα για την «Υλοποίηση μίας Κοινωνίας Συμβίωσης με τα avatar όπου ο καθένας θα μπορεί να επιτελεί ενεργούς ρόλους χωρίς περιορισμούς».

Επικεφαλής είναι ο καθηγητής Ισιγκούρο Χιρόσι της Μεταπτυχιακής Σχολής Επιστήμης της Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Οζάκα. Στόχος είναι η επίτευξη μίας κοινωνίας όπου οι άνθρωποι και τα άβαταρ θα συνυπάρχουν αρμονικά. Σε αυτό το πλαίσιο θα δοκιμαστεί και το υπουργικό avatar.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή