NASA: Αυτές είναι οι 13 υποψήφιες περιοχές για την αποστολή αστροναυτών στη Σελήνη

nasa moonmain

Οι περιοχές βρίσκονται κοντά στον Νότιο Σεληνιακό Πόλο και προσφέρουν τις κατάλληλες συνθήκες για τη μακροχρόνια διαβίωση του ανθρώπου στο εξωγήινο περιβάλλον

Τις 13 υποψήφιες περιοχές για την προσελήνωση της επανδρωμένης αποστολής στο πλαίσιο του προγράμματος Άρτεμις, γνωστοποίησε η NASA.

Πρόκειται για 13 σημεία κοντά στον Νότιο Πόλο της Σελήνης. Κάθε περιοχή περιέχει πολλαπλές πιθανές τοποθεσίες προσγείωσης για την Artemis III, η οποία θα είναι η πρώτη από τις αποστολές του προγράμματος που θα μεταφέρει το πλήρωμα στη σεληνιακή επιφάνεια, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης γυναίκας που θα πατήσει το πόδι της στη Σελήνη.

«Η επιλογή αυτών των περιοχών σημαίνει ότι κάνουμε ένα τεράστιο άλμα πιο κοντά στην επιστροφή ανθρώπων στη Σελήνη για πρώτη φορά μετά το Apollon», δήλωσε ο Mark Kirasich, αναπληρωτής συνεργάτης του Τμήματος Ανάπτυξης Εκστρατείας Artemis στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσιγκτον. «Όταν το κάνουμε, θα είναι σε αντίθεση με οποιαδήποτε αποστολή που έχει γίνει στο παρελθόν καθώς οι αστροναύτες επιχειρούν σε σκοτεινές περιοχές που προηγουμένως δεν είχαν εξερευνήσει οι άνθρωποι και θέτουν τις βάσεις για μελλοντικές μακροχρόνιες παραμονές».

Οι περιοχές που έχουν επιλεγεί είναι οι εξής: 

-Faustini Rim A
-Peak Near Shackleton
-Connecting Ridge
-Connecting Ridge Extension
-de Gerlache Rim 1
-de Gerlache Rim 2
-de Gerlache-Kocher Massif
-Haworth
-Malapert Massif
-Leibnitz Beta Plateau
-Nobile Rim 1
-Nobile Rim 2
-Amundsen Rim

Δείτε το βίντεο στο οποίο αποτυπώνονται οι ακριβείς θέσεις των τοποθεσιών: 

Κάθε μία από αυτές τις περιοχές βρίσκεται εντός έξι μοιρών γεωγραφικού πλάτους του σεληνιακού Νότιου Πόλου. Μαζί, οι περιοχές παρέχουν επιλογές προσγείωσης για όλες τις πιθανές ευκαιρίες εκτόξευσης του Artemis III. Συγκεκριμένες τοποθεσίες προσγείωσης συνδέονται στενά με το χρονοδιάγραμμα του παραθύρου εκτόξευσης, επομένως πολλές περιοχές εξασφαλίζουν ευελιξία για εκτόξευση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Δείτε επίσης  Xάλκινο μετάλλιο για την Εθνική Ομάδα Ρομποτικής ανάμεσα σε 164 χώρες

Για την επιλογή των περιοχών, μια ομάδα επιστημόνων και μηχανικών σε όλο τον οργανισμό αξιολόγησε την περιοχή κοντά στο σεληνιακό Νότιο Πόλο χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA και δημοσιεύσεις δεκαετιών και ευρήματα σεληνιακής επιστήμης. Εκτός από την εξέταση της διαθεσιμότητας του παραθύρου εκτόξευσης, η ομάδα αξιολόγησε τις περιοχές με βάση την ικανότητά τους να φιλοξενήσουν μια ασφαλή προσγείωση, χρησιμοποιώντας κριτήρια όπως η κλίση του εδάφους, η ευκολία επικοινωνίας με τη Γη και οι συνθήκες φωτισμού. Για να προσδιορίσει την προσβασιμότητα, η ομάδα εξέτασε επίσης τις συνδυασμένες δυνατότητες του πυραύλου Space Launch System, του διαστημικού σκάφους Orion και του συστήματος ανθρώπινης προσγείωσης Starship που παρέχεται από το SpaceX.

Όλες οι εξεταζόμενες περιοχές είναι επιστημονικά σημαντικές λόγω της εγγύτητάς τους στον σεληνιακό Νότιο Πόλο, ο οποίος είναι μια περιοχή που περιέχει μόνιμα σκιασμένες περιοχές πλούσιες σε πόρους και σε έδαφος ανεξερεύνητο από τον άνθρωπο.

«Πολλές από τις προτεινόμενες τοποθεσίες εντός των περιοχών βρίσκονται ανάμεσα σε μερικά από τα παλαιότερα μέρη της Σελήνης και μαζί με τις μόνιμα σκιασμένες περιοχές, παρέχουν την ευκαιρία να μάθουμε για την ιστορία της Σελήνης μέσω σεληνιακών υλικών που δεν έχουν μελετηθεί προηγουμένως», δήλωσε η Sarah Noble, επικεφαλής της έρευνας για τη Σελήνη στο Τμήμα Πλανητικής Επιστήμης της NASA.

Η ομάδα ανάλυσης στάθμισε άλλα κριτήρια προσγείωσης με συγκεκριμένους επιστημονικούς στόχους Artemis III, συμπεριλαμβανομένου του στόχου να προσγειωθεί αρκετά κοντά σε μια μόνιμα σκιασμένη περιοχή για να επιτρέψει στο πλήρωμα να πραγματοποιήσει έναν περίπατο στο φεγγάρι, περιορίζοντας παράλληλα την ενόχληση κατά την προσγείωση. Αυτό θα επιτρέψει στο πλήρωμα να συλλέγει δείγματα και να διεξάγει επιστημονική ανάλυση σε μια περιοχή χωρίς συμβιβασμούς, δίνοντας σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το βάθος, τη διανομή και τη σύνθεση του πάγου νερού που επιβεβαιώθηκε στο Νότιο Πόλο της Σελήνης.

Δείτε επίσης  HUAWEI FreeBuds Lipstick: Η Κομψότητα του Ήχου Πολύ Σύντομα Κοντά μας!

Η ομάδα εντόπισε περιοχές που μπορούν να εκπληρώσουν τον στόχο του περιπάτου στην επιφάνεια της Σελήνης (moonwalk) διασφαλίζοντας την εγγύτητα σε μόνιμα σκιασμένες περιοχές και επίσης έλαβαν υπόψη άλλες συνθήκες φωτισμού. Και οι 13 περιοχές περιέχουν τοποθεσίες που παρέχουν συνεχή πρόσβαση στο φως του ήλιου για μια περίοδο 6,5 ημερών – την προγραμματισμένη διάρκεια της επιφανειακής αποστολής Artemis III. Η πρόσβαση στο ηλιακό φως είναι κρίσιμη για μια μακροχρόνια παραμονή στη Σελήνη, επειδή παρέχει πηγή ενέργειας και ελαχιστοποιεί τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

«Η ανάπτυξη ενός σχεδίου για την εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος σημαίνει να μαθαίνουμε πώς να χρησιμοποιούμε πόρους που είναι διαθέσιμοι σε εμάς, διατηρώντας ταυτόχρονα την επιστημονική τους ακεραιότητα», δήλωσε ο Jacob Bleacher, επικεφαλής επιστήμονας εξερεύνησης της NASA. «Ο σεληνιακός υδάτινος πάγος είναι πολύτιμος από επιστημονική άποψη και επίσης ως πόρος, γιατί από αυτόν μπορούμε να εξάγουμε οξυγόνο και υδρογόνο για συστήματα υποστήριξης της ζωής και καύσιμα».

Η NASA θα συζητήσει τις 13 περιοχές με ευρύτερες κοινότητες επιστημόνων και μηχανικών μέσω συνεδρίων και εργαστηρίων για να ζητήσει πληροφορίες σχετικά με τα πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Αυτά τα σχόλια θα επικαιροποιήσουν τις επιλογές τοποθεσιών στο μέλλον και η NASA ενδέχεται να εντοπίσει επιπλέον περιοχές προς εξέταση. Ο οργανισμός θα συνεχίσει επίσης να συνεργάζεται με το SpaceX για να επιβεβαιώσει τις δυνατότητες προσγείωσης του Starship και να αξιολογήσει τις επιλογές ανάλογα.

Η NASA θα επιλέξει τοποθεσίες εντός περιοχών για το Artemis III αφού προσδιορίσει τις ημερομηνίες εκτόξευσης στόχου της αποστολής, οι οποίες υπαγορεύουν τις τροχιές μεταφοράς και τις συνθήκες του επιφανειακού περιβάλλοντος.

Δείτε επίσης  Κοσμοναύτης διέκοψε διαστημικό περίπατο, καθώς έπεσε απότομα η μπαταρία της στολής του- Δείτε βίντεο

Μέσω της Artemis, η NASA θα προσγειώσει την πρώτη γυναίκα και το πρώτο έγχρωμο άτομο στη Σελήνη, ανοίγοντας το δρόμο για μια μακροπρόθεσμη, βιώσιμη σεληνιακή παρουσία και χρησιμεύοντας ως σκαλοπάτι για μελλοντικές αποστολές αστροναυτών στον Άρη.
 

Πηγή: skai.gr

Πηγή