«Rapid test μνήμης» σε 15 λεπτά μέσω διαδικτύου – Οι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν μέσω ερωτήσεων την άνοια

«Rapid test μνήμης» σε 15 λεπτά μέσω διαδικτύου – Οι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν μέσω ερωτήσεων την άνοια

Ένα διαδικτυακό «rapid test μνήμης» το οποίο ο ενδιαφερόμενος μπορεί να συμπληρώσει μέσα σε 10-15 λεπτά, παρέχει στο Ιατρείο Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών του νοσοκομείου Παπαγεωργίου με στόχο να βοηθήσει όσους μπορεί να πάσχουν από άνοια να διαγνώσουν το πρόβλημά τους.

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 3.500 πολίτες έχουν κάνει το τεστ και έχουν ενημερωθεί για το αν παρουσιάζουν πρόβλημα στη μνήμη και αν χρειάζεται να απευθυνθούν σε ειδικό γιατρό.

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο των υπηρεσιών του, το Ιατρείο παρέχει τη δυνατότητα Θεραπείας Γνωστικής Διέγερσης, η οποία είναι μια σύντομη θεραπεία, που αφορά τη γνωστική ενδυνάμωση ατόμων με ήπια έως μέτρια άνοια.

υπολογιστής

Το «rapid test μνήμης»

Το «rapid test μνήμης» είναι μια online έκδοση του Ερωτηματολογίου Προοπτικής και Αναδρομικής Μνήμης.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόκειται για ένα επιστημονικό εργαλείο, με το οποίο οι ειδικοί μπορούν να ανιχνεύσουν έγκαιρα, εάν έχουν δυσκολίες στη μνήμη αυτοί που συμπληρώνουν τα ερωτηματολόγιο και να τους προτείνουν να κλείσουν ραντεβού στο Ιατρείο Μνήμης του Παπαγεωργίου για να διερευνήσουν τις διαταραχές.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής του Ιατρείου, το τεστ αυτό δεν μπορεί να αντικαταστήσει την κλινική εξέταση, αλλά στόχος του είναι να συμβάλει στην έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση των διαταραχών μνήμης.

Το Ιατρείο Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών του Παπαγεωργίου δημιούργησε την online έκδοση του Ερωτηματολογίου Προοπτικής και Ανάδρομης Μνήμης σε συνδυασμό με το ερωτηματολόγιο ZUNG για την κατάθλιψη, στο πλαίσιο της διακλινικής μελέτης «Ερευνητικό Πρωτόκολλο Διερεύνησης Μνημονικών Ελλειμμάτων και Κατάθλιψης – Memory And Depression Study: MANDY» ,υπό την αιγίδα της Α΄ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής και της Νευρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου.

Δείτε επίσης  Ιταλία – Κορονοϊός: Σε ισχύ από σήμερα το «lockdown των ανεμβολίαστων» – Πώς θα λειτουργεί το σούπερ πράσινο πάσο

Συγκεκριμένα, μέσω της ιστοσελίδας του, το Ιατρείο Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών παρέχει στους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα να αξιολογήσουν τη μνήμη τους αλλά και τη διάθεσή τους. Ο κάθε ενδιαφερόμενος, σε πρώτη φάση μπορεί άμεσα να κάνει δωρεάν το τεστ, μέσω του συνδέσμου memoryclinic.gr και εφόσον το αποτέλεσμα δείξει ότι αντιμετωπίζει διαταραχές μνήμης ή ήπιες διαταραχές μνήμης να προχωρήσει στη δεύτερη φάση, δηλαδή σε διά ζώσης εξέταση από το έμπειρο προσωπικό του Ιατρείου, καλώντας στο 231332844 για να κλείσει ραντεβού.

Ηλικιωμένος προσπαθεί να φτιάξει παζλ με έναν εγκέφαλο

Θεραπεία Γνωστικής Διέγερσης για άτομα με ήπια έως μέτρια άνοια

Στο πλαίσιο των υπηρεσιών που παρέχονται στο Ιατρείο Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών του Παπαγεωργίου περιλαμβάνεται και η Θεραπεία Γνωστικής Διέγερσης.

Πρόκειται για σύντομη θεραπεία γνωστικής ενδυνάμωσης για άτομα με ήπια έως μέτρια άνοια, η οποία σχεδιάστηκε ύστερα από εκτεταμένη αξιολόγηση ερευνητικών δεδομένων και είναι μια τεκμηριωμένη παρέμβαση για ανθρώπους που πάσχουν από μνημονικά ελλείμματα.

Στο πλαίσιο αυτής της θεραπείας γίνονται 14 ή και περισσότερες ομαδικές συνεδρίες, συνήθως σε εβδομαδιαία βάση. Ο αριθμός των ομαδικών συνεδριών είναι 14 ή περισσότερες. Συνήθως οι συνεδρίες διαρκούν επτά εβδομάδες και κάθε μία καλύπτει ένα διαφορετικό θέμα. Για να υπάρχει συνέχεια μεταξύ των συνεδριών, περιλαμβάνονται ορισμένες επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες προθέρμανσης, όπως ένα τραγούδι και ένας «πίνακας προσανατολισμού πραγματικότητας», που περιέχει πληροφορίες για την ομάδα.

Τα μέλη δίνουν στην ομάδα τους ένα όνομα και οι συνεδρίες καλύπτουν ένα φάσμα δραστηριοτήτων για να τονώσουν τη σκέψη, τη μνήμη και να συνδεθούν με άλλους, όπως:

  • συζητώντας τις τρέχουσες ειδήσεις
  • ακούγοντας μουσική ή τραγούδια
  • παίζοντας παιχνίδια λέξεων ή λύνοντας παζλ
  • ή κάνοντας μια πρακτική δραστηριότητα Η θεραπεία γίνεται από τους έμπειρους ψυχολόγους του ιατρείου Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών, τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής, λόγω της πανδημίας Covid-19, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα διδασκαλίας του Παπαγεωργίου.
Δείτε επίσης  Η Moderna ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει αναμνηστική δόση για την παραλλαγή Όμικρον

Πηγή