Έρευνα: Η συναισθηματική «πληγή» μπορεί να προκαλέσει την ίδια ζημιά με την καρδιακή προσβολή

Το σοβαρό συναισθηματικό άγχος μπορεί να προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά στην καρδιά όσο και μία καρδιακή προσβολή, υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές.
Χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο υποφέρουν από το σύνδρομο «πληγωμένης καρδιάς» ή takotsubo, με τον πραγματικό αριθμό να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.
Το σύνδρομο αυτό προκαλείται από το πένθος ή την ισχυρή στενοχώρια και συμβαίνει όταν το άγχος οδηγεί τον καρδιακό μυ να γίνει αναισθητοποιημένος και εξασθενημένος.
Μέχρι τώρα, οι γιατροί θεωρούσαν ότι η ζημιά αυτή, μπορεί να είναι προσωρινή και ότι θεραπεύεται με το χρόνο.

kard

Κλείσιμο

Αλλά οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Aberdeen, ανακάλυψαν, πρόσφατα, ότι μία στενάχωρη κατάσταση, εξασθενεί μόνιμα την καρδιά, παρόμοια με την καρδιακή προσβολή.

Σε μία μακροχρόνια μελέτη, οι ερευνητές, εξέτασαν 37 ασθενείς που είχαν διαγνωσθεί με «πληγωμένη καρδιά» για δύο χρόνια τουλάχιστον.

Οι ειδικοί πραγματοποίησαν τακτικές υπερηχογραφήσεις και μαγνητικές τομογραφίες (scans) της καρδιάς των ασθενών τους και διαπίστωσαν ότι η βλάβη ήταν παρούσα πολύ μετά το συμβάν που προκάλεσε την κατάσταση.

Πολλοί από τους ασθενείς αισθανόντουσαν πιο κουρασμένοι και δεν μπορούσαν να ασκηθούν, παρόλο που οι γιατροί είχαν υποθέσει ότι θα ανακάμψουν.

Οι ερευνητές, μάλιστα, δεν παρέλειψαν να αναφέρουν ότι οι ασθενείς με takotsubo, θα πρέπει να δέχονται τα ίδια φάρμακα με εκείνους που οι καρδιές τους έχουν υποστεί κάποιου είδους βλάβη από καρδιακή προσβολή.

Η επικεφαλής ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Aberdeen, Dr. Dana Dawson, δήλωσε: 

«Είναι όλο και περισσότερο αναγνωρισμένο ότι το takotsubo είναι πιο κοινό από αυτό που αρχικά πιστεύαμε», ενώ προσθέτει:

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη παρακολούθησης που εξετάζει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του takotsubo και δείχνει σαφώς τις μόνιμες κακές επιδράσεις στις καρδιές εκείνων που υποφέρουν από αυτό», συμπληρώνοντας:

Δείτε επίσης  Η τεχνική 5 προς 1 που θα σώσει τον γάμο σου, σύμφωνα με τους ειδικούς

«Αυτοί οι ασθενείς δεν είναι σε θέση να ασκηθούν, ενώ η κόπωση έρχεται πιο γρήγορα», ενώ καταλήγει:

«Η έρευνά μας δείχνει ότι το takotsubo πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον ίδιο επείγοντα χαρακτήρα όπως οποιοδήποτε άλλο καρδιακό πρόβλημα και ότι οι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν μία συνεχή θεραπεία».

Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην πάθηση από ότι οι άντρες.

mestelow

Ο Αναπληρωτής Ιατρικός Διευθυντής στο British Heart Foundation, καθηγητής Jeremy Pearson, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Το Takotsubo είναι μια καταστροφική ασθένεια που μπορεί ξαφνικά να χτυπήσει οποιοδήποτε υγιή άνθρωπο» και καταλήγει:

«Κάποτε πιστεύαμε ότι οι επιπτώσεις αυτής της απειλητικής για τη ζωή ασθένειας, ήταν προσωρινές, αλλά τώρα μπορούμε να πούμε ότι μπορούν να συνεχίσουν να επηρεάζουν τους ανθρώπους για το υπόλοιπο της ζωής τους».

Κλείσιμο

Πηγή: