Αναλυτές στο CNN: Κίνδυνος για ενεργειακή κρίση ανάλογη της δεκαετίας του 70

Αναλυτές στο CNN: Κίνδυνος για ενεργειακή κρίση ανάλογη της δεκαετίας του 70

holland gas ap

Αναλυτικότερα, πρώην και νυν αξιωματούχοι της ενέργειας τονίζουν πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μετά από χρόνια χαμηλών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα, θα μπορούσε να οδηγήσει τον κόσμο σε μια τεράστια κρίση

«Καμπανάκι κινδύνου» κρούουν αξιωματούχοι για το ενδεχόμενο την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να ακολουθήσει μια ενεργειακή κρίση, βαρύτερη από εκείνη του 1970

Αναλυτικότερα, πρώην και νυν αξιωματούχοι της ενέργειας μιλώντας στο CNN, τονίζουν πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μετά από χρόνια χαμηλών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα, θα μπορούσε να οδηγήσει τον κόσμο σε μια κρίση εφάμιλος η χειρότερη από τις πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 1970 και των αρχών της δεκαετίας του 1980. 

Σε κάθε περίπτωση τα δεδομένα είναι εν προκειμένω δυσκολότερα αφού η παρούσα κατάσταση δεν περιορίζεται στο πετρέλαιο.

«Τώρα έχουμε μια κρίση πετρελαίου, μια κρίση φυσικού αερίου και μια κρίση ηλεκτρικής ενέργειας ταυτόχρονα. Αυτή η ενεργειακή κρίση είναι πολύ μεγαλύτερη από τις πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 1970 και του 1980. Και πιθανότατα θα διαρκέσει περισσότερο», δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ, επικεφαλής της ομάδας παρακολούθησης του Διεθνούς Οργανισμού (IEA) Ενέργειας, στο Der Spiegel σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.

«Έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα σε όλο τον κόσμο, το οποίο νομίζω ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μόλις αρχίζουν να αντιλαμβάνονται. Είναι μια τέλεια καταιγίδα», δήλωσε στο CNN ο Τζο ΜακΜόνιγκλ, γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ.

«Είναι μια κρίση για την οποία ο κόσμος είναι απογοητευτικά απροετοίμαστος», δήλωσε από την πλευρά του ο Ρόμπερτ ΜακΝάλι, ο οποίος υπηρέτησε ως κορυφαίος σύμβουλος ενέργειας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

Δείτε επίσης  Επίδομα θέρμανσης: Λήγει η προθεσμία-Έχουν υποβληθεί 640.559 αιτήσεις

Στα τέλη Μαρτίου, ο πρώην σύμβουλος ενέργειας του Ομπάμα, Τζέισον Μπόρντοφ, και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Μέγκαν Ο’ Σάλιβαν, έγραψαν άρθρο στον Economist, στο οποίο και επεσήμαναν ότι ο κόσμος βρισκόταν στο κατώφλι «αυτού που μπορεί να γίνει η χειρότερη ενεργειακή κρίση από τη δεκαετία του 1970».

«Από τότε που το γράψαμε, οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν», είπε στο CNN ο Μπόρντοφ, συνιδρυτής της Σχολής Κλίματος της Κολούμπια. Φυσικά, υπάρχουν βασικές διαφορές μεταξύ του σήμερα και της δεκαετίας του 1970. Οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί σχεδόν τόσο πολύ όσο τότε και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν καταφύγει σε ακραία βήματα όπως οι έλεγχοι των τιμών. «Αν καταφύγουμε σε ελέγχους τιμών και πλαφόν τιμών, τότε θα μπορούσαμε να έχουμε ελλείψεις», είπε ο ΜακΝάλι.

Πηγή: skai.gr

Πηγή