Από το ΝΑΤΟ επικεφαλής του ΔΝΤ ο Στόλτενμπεργκ; Φαβορί για διάδοχος της Γκεοργκίεβα

ap stoltenberg nato

Το ΝΑΤΟ φέρεται να έχει ως στόχο να τοποθετήσει για πρώτη φορά γυναίκα στο τιμόνι του

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ενδέχεται να γίνει ο νέος επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στη θέση της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μετέδωσε ο νορβηγικός τηλεοπτικός σταθμός TV 2, επικαλούμενος «αξιόπιστες» πηγές εντός του στρατιωτικού μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Καθώς δεν υπάρχει διάδοχος για τη θέση στον ορίζοντα, ο Στόλτενμπεργκ μπορεί να καταλήξει να παρατείνει τη θητεία του ακόμη και μετά το 2023 – ενδεχομένως για ένα ακόμη έτος – σύμφωνα με πολλαπλά δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, όπως ανέφερε το RT.

Αρκετοί υψηλόβαθμοι πολιτικοί φέρονται να εξετάζονται ως νέοι πρόεδροι του στρατιωτικού μπλοκ. Το ΝΑΤΟ φέρεται να έχει ως στόχο να τοποθετήσει για πρώτη φορά γυναίκα στο τιμόνι του, με την πρόεδρο της Σλοβακίας Ζουζάνα Καπούτοβα, την πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλλας και την πρώην πρόεδρο της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς να αναφέρονται μεταξύ των υποψηφίων.

Στις αρχές Νοεμβρίου, οι New York Times ανέφεραν ότι η βασική υποψήφια που προτιμά η Ουάσινγκτον για να αντικαταστήσει τον απερχόμενο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ήταν η Chrystia Freeland, η οποία είναι σήμερα υπουργός Οικονομικών και αναπληρώτρια πρωθυπουργός του Καναδά.

«Το πού θα καταλήξει ο καθένας από τους υποψηφίους όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο κατά της Ρωσίας θα αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα», έγραψαν οι NYT.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή

Δείτε επίσης  Χατζηδάκης στον ΣΚΑΪ: Πάνω από 1,5 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους