Βρέθηκε τελικά αγοραστής για τα ουκρανικά σιτηρά του Razoni

brethike telika agorastis oukranika sitira razoni

Το πρώτο πλοίο που μεταφέρει ουκρανικά σιτηρά έδεσε σήμερα στο λιμάνι της Μερσίνας, στην Τουρκία, σύμφωνα με ιστοσελίδες παρακολούθησης της θαλάσσιας κυκλοφορίας, και το φορτίο του βρήκε νέο αγοραστή, μετέδωσε ειδησεογραφικός ιστότοπος.

Το φορτηγό πλοίο Razoni, με σημαία Σιέρα Λεόνε, αναχώρησε την 1η Αυγούστου από το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα με 26.000 τόνους καλαμποκιού και θα έπρεπε να είχε ελλιμενιστεί την Κυριακή στο λιμάνι της Τρίπολης, στον Λίβανο.

Η πεντάμηνη περίοδος παράδοσης ωστόσο, ώθησε τον αγοραστή και τον αποστολέα να συμφωνήσουν στην ακύρωση της παραγγελίας”, εξήγησε το βράδυ της Τρίτης η ουκρανική πρεσβεία σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με ιστοσελίδες παρακολούθησης της θαλάσσιας κυκλοφορίας, το Razoni ελλιμενίστηκε απόψε στο τουρκικό λιμάνι της Μερσίνας, στις βορειοανατολικές ακτές της Μεσογείου.

Ένας νέος αγοραστής βρέθηκε στην Τουρκία για το καλαμπόκι που μεταφέρεται με το πλοίο Razoni, μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Middle East Eye. “Το φορτίο πουλήθηκε και θα εκφορτωθεί στη Μερσίνα”, δήλωσε ο ‘Αχμεντ Αλ-Φάρες του ναυτιλιακού πρακτορείου Ashram, σύμφωνα με το Middle East Eye.

Συμφωνία που υπογράφηκε από τη Ρωσία και την Ουκρανία και επικυρώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία τον Ιούλιο στην Κωνσταντινούπολη, επέτρεψε την επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών ώστε να αναχαιτιστεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Ο Φρέντερικ Κένεϊ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ αρμόδιος για την επίβλεψη της συμφωνίας, δήλωσε σήμερα από τη Νέα Υόρκη ότι οι εξαγωγές σιταριού θα αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα αφότου τα πλοία που είναι φορτωμένα με καλαμπόκι, και είχαν αποκλειστεί στα ουκρανικά λιμάνια μετά τη ρωσική εισβολή, μπόρεσαν να αποπλεύσουν.

“Βλέπουμε μια σταθερή αύξηση του αριθμού των πλοίων στις αφίξεις και τις αναχωρήσεις. Αυτή είναι μια καλή αρχή”, πρόσθεσε.

Δείτε επίσης  Πώς θα αποδίδονται οι εισφορές στο ΤΕΚΑ

Τα Ηνωμένα Έθνη αναμένουν ότι οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία θα αυξηθούν μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, τόνισε ο Κένεϊ, προσωρινός συντονιστής του ΟΗΕ στο Κοινό Κέντρο Συντονισμού στην Κωνσταντινούπολη.

“Έχουμε επιτρέψει μέχρι στιγμής σε 12 πλοία να αναχωρήσουν προς τα λιμάνια της Ουκρανίας, μεταφέροντας τόνους σιτηρών και άλλων τροφίμων”. Σήμερα, επιθεωρήθηκαν συνολικά πέντε πλοία, πρόσθεσε, ένα νέο υψηλό.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Πηγή