ΔΕΠΑ Εμπορίας: Σημαντική ανάπτυξη το 2021 – Αύξηση μεριδίου αγοράς στο 55%

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Σημαντική ανάπτυξη το 2021 – Αύξηση μεριδίου αγοράς στο 55%

depa emporias simantiki anaptuksi 2021 auksisi meridiou agoras

Σε εκπτώσεις συνολικού ύψους 140 εκατ. ευρώ προχώρησε η ΔΕΠΑ Εμπορίας από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Απρίλιο του 2022, μεγάλο μέρος των οποίων ήταν οριζόντιες (55 εκατ.) για όλους τους καταναλωτές και όχι μόνο στους άμεσους πελάτες της.

Επιπλέον, η ΔΕΠΑ Εμπορίας το 2021 προσέφερε τη δυνατότητα σταθερών τιμολογίων στους βιομηχανικούς πελάτες της. Όσες βιομηχανίες την επέλεξαν είχαν καθ’ όλη την διάρκεια του 2021 πολύ χαμηλές τιμές αερίου, γεγονός που υποστήριξε τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητά τους.

Αυτά επισημαίνει η εταιρεία σε ανακοίνωση με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2021 και σε συνέχεια του πορίσματος της ΡΑΕ για τα αποτελέσματα των μη καθετοποιημένων εταιρειών ενέργειας.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας το 2021 κατέγραψε αύξηση του μεριδίου αγοράς στο 55 % από 39 % το 2020, ενώ σημειώνει πως η μεγάλη άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2021, συνέβαλε στην ενίσχυση της κερδοφορίας της, αλλά και ότι συνέβαλε στην εθνική οικονομία κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης με 317 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρων ήταν 334.956.189 ευρώ, από τα οποία τα 241.461.144 ευρώ είναι επαναλαμβανόμενα κέρδη από την χονδρεμπορική δραστηριότητα (τα υπόλοιπα αφορούν επιστροφές από τη ΒΟΤΑS και μέρισμα από τη θυγατρική).

«Παράλληλα, από το ποσό αυτό θα πρέπει να αφαιρεθούν οι ρήτρες Take or Pay, ύψους 86.881.287 ευρώ που η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει στους προμηθευτές της για ποσότητες τις οποίες δεν κατέστη δυνατόν να παραλάβει το 2020 και το 2021, οι φόροι ύψους 86.881.287, καθώς και μερίσματα ύψους 90.613.502 προς τους μετόχους της, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο και τα ΕΛΠΕ. Κατόπιν αυτών, το καθαρό ταμειακό αποτέλεσμα της εταιρείας είναι αρνητικό (-23.258.623,11 ευρώ)», σημειώνει η ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Δείτε επίσης  Έρευνα για εμβόλια mRNA εναντίον της Έμπολα

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, δήλωσε σχετικά:

«Από την αρχή της ενεργειακής κρίσης η εταιρεία μας, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, προχώρησε σε στοχευμένες κινήσεις, ώστε να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας συνολικά.

Παράλληλα, όλη την περασμένη χρονιά καταφέραμε να τροφοδοτήσουμε την ελληνική βιομηχανία προσφέροντας σταθερά και ανταγωνιστικά τιμολόγια, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2021 κατά το οποίο οι διεθνείς τιμές του αερίου εκτινάχθηκαν, προχωρήσαμε σε γενναίες και οριζόντιες εκπτώσεις σε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Εκπτώσεις που ξεπέρασαν τα 55 εκατομμύρια ευρώ.

Παρόλο που είμαστε μια ανώνυμη εταιρεία, δεν ξεχνάμε ότι βασικός μας μέτοχος είναι το Ελληνικό Δημόσιο και εκτός από ενεργειακή ασφάλεια οφείλουμε να προσφέρουμε και χαμηλές τιμές στον Έλληνα καταναλωτή. Επομένως, η έκτακτη εισφορά στα κέρδη της εταιρείας, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση για να συνεχίσει να στηρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, δεν μπορεί παρά να μας ικανοποιεί.

Αναμένουμε από το Υπουργείο τον συγκεκριμένο μηχανισμό καθώς και την αντίστοιχη νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε συντεταγμένα να υπολογιστεί η συνεισφορά της εταιρείας μας στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης για την στήριξη των καταναλωτών.»

Πηγή