Πετρέλαιο: Ανεβαίνουν οι τιμές, με το βλέμμα στον ΟΠΕΚ

petrelaio anebainoun times blemma ston opek

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από 3 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, καθώς η προσοχή στρέφεται στη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ την επόμενη εβδομάδα. 

Η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ έρχεται στις 3 Αυγούστου, με πηγές του οργανισμού να δηλώνουν ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή πετρελαίου για τον Σεπτέμβριο. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι θα συζητηθεί μια μέτρια αύξηση.  Οι αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι θα ειναι δύσκολο για τον ΟΠΕΚ+ να ενισχύσει την προσφορά, δεδομένου ότι πολλοί παραγωγοί ήδη δυσκολεύονται να εκπληρώσουν τις ποσοστώσεις παραγωγής.

Έτσι, με την αγορά να μην αναμένενει ότι ο ΟΠΕΚ θα ενισχύσει άμεσα την προσφορά, η τιμή των συμβολαίων του μπρεντ  διαμορφώθηκε την Παρασκευή στα 110,01 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας κέρδη 2,87 δολάρια ή 2,7%. Τα futures του αμερικανικού αργού διαμορφώθηκαν στα 98,62 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 2,20 δολ. ή 2,3%.

Οι τιμές του πετρελαίου είναι σε τροχιά για απώλειες για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, με το μπρεντ να υποχωρεί περίπου 4% τον Ιούλιο και το αμερικανικό αργό να υποχωρεί σχεδόν 7% καθώς η επιδείνωση των προοπτικών ζήτησης αντιστάθμισε τις ανησυχίες σχετικά με τα «στενά» αποθέματα. 

Ενώ το πετρέλαιο έχει χάσει τα περισσότερα από τα κέρδη που σημείωσε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, εξακολουθεί να είναι πάνω περισσότερο από 30% φέτος. Η άνοδος των τιμών της ενέργειας στήριξε τα κέρδη των παραγωγών πετρελαίου. Το ασθενέστερο δολάριο συνέβαλε επίσης στην αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων.

Στο μεταξύ, η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε για δεύτερο τρίμηνο καθώς ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός υποβάθμισε τις καταναλωτικές δαπάνες.

Σύμφωνα με τη Citigroup πάντψς, υπάρχουν ενδείξεις ότι η αγορά πετρελαίου μετριάζεται. Ωστόσο, η Exxon Mobil δεν βλέπει σημάδια σημαντικού πλήγματος στη ζήτησης καυσίμων. «Δεν θα σας έλεγα ότι βλέπουμε κάτι που θα έλεγε ότι βρισκόμαστε σε ύφεση ή κοντά σε ύφεση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ντάρεν Γουντς. 

Δείτε επίσης  Γονικές Παροχές - δωρεές: Στο μικροσκόπιο μεταβιβάσεις ακινήτων και χρημάτων

naftemporiki.gr

Πηγή