ΔΝΤ-Παγκόσμια Τράπεζα-ΕΤΑΑ: Προειδοποιούν για τις τεράστιες συνέπειες του πολέμου στην παγκόσμια οικονομία

ΔΝΤ-Παγκόσμια Τράπεζα-ΕΤΑΑ: Προειδοποιούν για τις τεράστιες συνέπειες του πολέμου στην παγκόσμια οικονομία

kiev9 ukraine ape

Μεγάλοι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησαν σήμερα για τις «τεράστιες» συνέπειες που θα έχει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για την παγκόσμια οικονομία.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, δηλώνουν ότι αισθάνονται «φρίκη και βαθιά ανησυχία» και πως συναντήθηκαν χθες, Πέμπτη, για να συζητήσουν τον αντίκτυπό της και μια συλλογική απόκριση στη σύγκρουση.

Οι υπογράφοντες οργανισμοί, που περιλαμβάνουν επίσης την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), υπογραμμίζουν πως εκτός από «την ανθρωπιστική καταστροφή στην Ουκρανία, ο πόλεμος διαταράσσει επίσης τα μέσα επιβίωσης στην περιοχή και πέρα από αυτήν».

Μειώνει τον εφοδιασμό σε ενέργεια, τρόφιμα, αυξάνει τις τιμές, «θα βλάψει τη μετά την πανδημία ανάκαμψη σε όλο τον κόσμο».

«Το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας θα αισθανθεί τις επιπτώσεις μέσω μιας πιο αργής μεγέθυνσης, διαταραχών στις εμπορικές ανταλλαγές, και οι πιο φτωχοί και οι πιο ευάλωτοι θα πληγούν περισσότερο», αναφέρουν.

Ιδιαίτερα οι γειτονικές της Ουκρανίας χώρες θα υποφέρουν από διαταραχές στο εμπόριο, στις εφοδιαστικές αλυσίδες, και θα βρεθούν αντιμέτωπες με «κύματα προσφύγων».

Οι χρηματαγορές θα πληγούν επίσης από μια αβεβαιότητα που θα μεταδοθεί στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, σε σφίξιμο των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και μπορεί ακόμη και να «προκαλέσει ροή κεφαλαίων προς αναδυόμενες αγορές».

Οι υπογράφοντες οργανισμοί υπενθυμίζουν ενέργειες που έχουν ήδη ληφθεί: πακέτο βοήθειας δύο δισεκ. ευρώ από την ΕΤΑΑ, που καλύπτει κυρίως την ενεργειακή και πυρηνική ασφάλεια, μια πρόβλεψη 668 εκατ. ευρώ της ΕΤΕπ, 1,4 δισεκ. δολάρια επείγουσα βοήθεια εκ μέρους του ΔΝΤ, και 925 εκατ. δολάρια για την Παγκόσμια Τράπεζα.
 

Δείτε επίσης  Επίδομα θέρμανσης: Λήγει η προθεσμία-Έχουν υποβληθεί 640.559 αιτήσεις

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή