Εθνικό σχέδιο για την ακρίβεια: Τα σενάρια που μελετά η κυβέρνηση

Εθνικό σχέδιο για την ακρίβεια: Τα σενάρια που μελετά η κυβέρνηση

dei deh logariasmos it 3484111

Το νέο Εθνικό Σχέδιο Ενεργειακής Στήριξης για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, επεξεργάζεται με εντατικούς ρυθμούς η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να προαναγγέλλει την ενεργοποίησή του τον Ιούνιο. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας τοποθέτησε τις ανακοινώσεις για το Εθνικό Σχέδιο εντός του Μαΐου.
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου της για τη μείωση του κόστους ενέργειας ακόμη και χωρίς τη «βούλα» των Βρυξελλών. Όλες οι πληροφορίες κάνουν λόγο για αποφασιστική παρέμβαση που θα μειώσει σημαντικά τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να πλησιάσουν οι τιμές λιανικής τα προ κρίσης επίπεδα, και γι’ αυτό μελετά διάφορα σενάρια. Από το πλαφόν στην χονδρική τιμή, έως ακόμη και την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής με τη μορφή που έχει σήμερα.

«Τέτοιου είδους παρεμβάσεις, όπως ένας αλγόριθμος τεχνοκρατικός όπως είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής, λειτουργούν σε συνθήκες ομαλότητας. Εδώ δεν έχουμε συνθήκες ομαλότητας, γι’ αυτό χρειάζονται έκτακτες παρεμβάσεις» τόνισε ο κ. Πέτσας. «Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί» πρόσθεσε ο υπουργός. 

Μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το εθνικό σχέδιο από τον Ιούνιο, οι επιδοτήσεις για ρεύμα και φυσικό αέριο θα συνεχιστούν και το Μάιο.

«Θα ανακοινώσω δέσμη των προτάσεων μέσα στο Μάιο και, ακόμη και αν δεν υιοθετηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα ισχύσουν από τον Ιούνιο. Εξαντλούμε όλο το φάσμα των δυνατοτήτων που μας δίνει ο Προϋπολογισμός για να στηρίξουμε με τρόπο κοινωνικά δίκαιο τους συμπολίτες μας» είχε τονίσει ο κ. Μητσοτάκης.

Δείτε επίσης  Επαναλειτουργεί άμεσα το εργοστάσιο ξυλείας Shelman στην Κομοτηνή

Και μέτρα για την ακρίβεια στο ράφι

Το εθνικό σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση θα περιλαμβάνει μέτρα και για την ακρίβεια στο ράφι. Μεταξύ άλλων εξετάζονται και νέα επιταγή ακρίβειας, ενώ από το τραπέζι δεν έχει φύγει η προσωρινή μείωση του ΦΠΑ σε κάποια τρόφιμα.

Ενισχυτικά στο εισόδημα χιλιάδων καταναλωτών θα λειτουργήσει η αύξηση από την Πρωτομαγιά του κατώτατου μισθού στα 713 ευρώ. 

Επιπλέον η κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει τον μειωμένο ΦΠΑ σε τουρισμό και Μεταφορές και το β’ εξάμηνο του έτους, ήδη έλαβε απόφαση για τη διαγραφή αγροτικών χρεών ύψους 812 εκατ. ευρώ. 

Την ίδια στιγμή, οι αιτήσεις για την κάρτα καυσίμων γίνονται πια χωρίς τον περιορισμό του λήγοντος ΑΦΜ ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε επέκταση της οριζόντιας μείωσης των 15 λεπτών στο πετρέλαιο κίνησης και το Μάιο.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή