Ελατοχώρι: Παραμυθένια Χριστούγεννα κάτω από τον Όλυμπο

Ελατοχώρι: Παραμυθένια Χριστούγεννα κάτω από τον Όλυμπο

Elatochori Pierias 2

Αν αναζητάτε προορισμούς για να περάσετε τις ημέρες των Χριστουγέννων μακριά από την πόλη, είναι σίγουρο ότι θα βρείτε πολλές, υπέροχες επιλογές. Ωστόσο εδώ σας προτείνουμε να βάλετε στην λίστα σας το πανέμορφο Ελατοχώρι, που ο χειμώνας του πάει πολύ!

Στα Πιέρια Όρη, στη σκιά του Ολύμπου, βρίσκεται το Ελατοχώρι, ένα όμορφο χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων το οποίο αποτελεί έναν από τους τρεις οικισμούς του Δήμου Πιερίων. Οι άλλοι δύο είναι η Ρητίνη και η Βρία. Ο Δήμος Πιερίων είναι ο ορεινότερος δήμος του νομού Πιερίας.

Τα Πιέρια Όρη αποτελούν συνέχεια του Ολύμπου προς τα βορειοδυτικά. Είναι ένα βουνό με πολλά ορεινά καταφύγια, πλούσια βλάστηση και άγρια πανίδα.

Ελατοχώρι Πιερίας
Ελατοχώρι Πιερίας

Αυτό το χωριό 5 αστέρων είναι χτισμένο μέσα στο πράσινο και έχει μαγευτική θέα στον μυθικό Όλυμπο. Το Ελατοχώρι Πιερίας είναι ένα από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά της Ελλάδας, που ξεχωρίζει για την άγρια ορεινή φύση με τα πυκνά δάση, κερδίζοντας εύκολα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Το Ελατοχώρι είναι ένας ονειρεμένος χειμερινός προορισμός, που αποτελείται από δύο οικισμούς, τον παλιό και τον νέο. Τον παραδοσιακό οικισμό, Παλιό Ελατοχώρι και τον σημερινό οικισμό. Ο παραδοσιακός οικισμός καταστράφηκε όταν όλο το χωριό κάηκε από τους Γερμανούς στις 27 Γενάρη του 1944.

Ελατοχώρι Πιερίας

Με την έναρξη λετουργίας του Χιονοδρομικού κέντρου  ο παλαιός οικισμός γνώρισε ραγδαία αγροτουριστική ανάπτυξη, χωρίς ωστόσο να χάσει ούτε στο ελάχιστο τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.

Περπατώντας κανείς στα στενά δρομάκια του οικισμού, μπορεί εύκολα να διακρίνει το μεράκι και το γούστο των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο Ελατοχώρι.

Ελατοχώρι Πιερίας
Ελατοχώρι Πιερίας

Πετρόκτιστοι ξενώνες και ταβέρνες  που σερβίρουν τοπικές σπεσιαλιτέ, σε αρμονία με την φύση που αγκαλιάζει τον οικισμό με οξιές, καστανιές και βελανιδιές συνθέτουν ένα μέρος μαγευτικό.

Δείτε επίσης  H Ουκρανία θα λάβει κανονικά μέρος στη Eurovision

Δίπλα από τον παραδοσιακό οικισμό βρίσκεται ο σημερινός οικισμός του Ελατοχωρίου, σε υψόμετρο 850 μέτρων. Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν Σκουτέρνα, από τα πολλά “σκουτιά”  – τα χοντρά μάλλινα υφάσματα που κατασκευάζονταν παλιότερα στο χωριό.

Ελατοχώρι Πιερίας
Ελατοχώρι Πιερίας

Το δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου το συναντάμε στη βορειοανατολική πλευρά των Πιερίων Ορέων, στη θέση “Παπά Χωράφι”, και σε υψόμετρο 1450μ. Βρίσκεται σε μια προνομιακή τοποθεσία με καταπληκτική θέα προς τον Όλυμπο και τον Αλιάκμονα. Απέχει μόλις 8 χλμ. από το γραφικό χωριό Ελατοχώρι, 36 χλμ. από την Κατερίνη ,474 χλμ. από την Αθήνα, 105χλμ από την Θεσσαλονίκη και 120χλμ από την Λάρισα.

Ελατοχώρι Πιερίας το υπέροχο χιονοδρομικό με σκιέρ

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει δημοφιλές στους λάτρεις των χειμερινών σπορ, οι οποίοι και κατακλύζουν τις πίστες του. Γεγονός που οφείλεται τόσο στις άρτιες υποδομές του κέντρου όσο και στην υπέροχη φύση που το περιβάλει.

Ελατοχώρι Πιερίας με τα ξύλινα σπιτάκια του στο χιονοδρομικό κέντρο

Οι εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού περιλαμβάνουν 10 πίστες με κυμαινόμενη υψομετρική διαφορά και με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας ώστε να ικανοποιούνται τόσο οι έμπειροι και απαιτητικοί σκιέρ, όσο και οι αρχάριοι που πρωτοδοκιμάζουν τις δυνατότητές τους στο δημοφιλέστερο χειμερινό σπορ. Επίσης, λειτουργεί μια πίστα για snowboard και μια για έλκηθρα.

Στην βάση του χιονοδρομικού κέντρου υπάρχει, ένα διώροφο σαλέ, το οποίο διακρίνεται για την μοντέρνα αισθητική του, η οποία εναρμονίζεται με το περιβάλλον. Επίσης, υπάρχουν καταστήματα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού και ειδών χιονοδρομίας και σχολή σκι.

Βόλτα πάνω από το χιονισμένο Ελατοχώρι

Δείτε επίσης

– Advertisement –

Πηγή